Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chování těles v kapalině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chování těles v kapalině"— Transkript prezentace:

1 Chování těles v kapalině
-úlohy VY_32_INOVACE_31_Chovani_teles_v_kapaline_ulohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

2 1. Doplňovačka: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. P M S M S S B O Ý R O L Á L P D D K A D Á I L C R N L N S P O J E N É N Á D O B Y A B C D E F Pětipísmenné výrazy: 1. Označení osy v grafu, obsahující označení veličiny a její jednotku Jednopísmenné výrazy (číslice v závorce udává pořadí písmene ve slově): A. jednotka tlaku (1) 2. Látka používaná při mytí ke snížení povrchového napětí B. Křivka, po které se pohybuje bod tělesa (4) 3. Orgán způsobující proudění významné tekutiny v lidském těle C. Brání pohybu těles(4) 4. Těleso smáčené vodou je po vyjmutí z vody ... D. Jednotka síly (1) 5. Voda, která má hustotu kg/m3, je ... E. Kapalina, která má největší hustotu při 4°C (3) 6. Živočišný tuk, který voda nesmáčí 7. Pružné povrchy kapalných těles F. Těleso z mýdlového roztoku (3)

3 2. Pomocí tabulek zjisti, zda se kousek železa nebo kousek olova potopí do rtuti.
železo: ρ = kg/m3 Ani olověné, ani železné těleso se ve rtuti nepotopí. Jejich hustota je menší než hustota rtuti. olovo: ρ = kg/m3 rtuť: ρ = kg/m3 3. Jaký objem má ponořená část lodi o hmotnosti 500 tun, pluje-li po moři? Pokud pluje loď po moři, platí, že gravitační síla je shodná se vztlakovou působící na ponořenou část tělesa. Fg = m . g Fg = N Fg = N Fg = Fvz = V V = : m3 V = 485 m3 Fvz = V . ρ . g Fvz = V N Fvz = V N Objem ponořené části lodi je 485 m3.

4 4. Chceme-li zjistit, zda je vejce čerstvé, dáme jej do vody
4. Chceme-li zjistit, zda je vejce čerstvé, dáme jej do vody. Čerstvé vejce se ponoří ke dnu, staré plave na hladině. Vysvětli. Vejce pomalu vysychá, pod skořápkou vzniká dutina. Chová se jako nestejnorodé těleso naplněné zčásti vzduchem. 5. Proč kovová kulička zabalená v alobalu klesá ve vodě ke dnu a kulička v loďce z alobalu plave na vodě? V loďce je vzduch. Jedná se o nestejnorodé těleso. 6. Archeologové vylovili ze dna jezera staré dělo. Měli strach ho naložit do loďky, aby se nepotopila. Pomohou si, když dělo přivážou pod loďku? Ano, dělo bude pod vodou nadlehčováno vztlakovou silou vody.

5 7. Bude na vodě plavat dutá železná krychle s hmotností 2 kg a s délkou hrany 13 cm?
m = 2 kg a = 13 cm ρ = kg/m3 V = a . a . a V = m3 V = cm3 = 0, m3 Fg = m . g Fg = N Fg = 20 N Fvz = V . ρ . g Fvz = 0, N Fvz= 21,97 N Vztlaková síla je větší než gravitační, krychle bude plavat na hladině.

6 Zdroje: Mgr.RAUNER, Karel , et al. Fyzika 7 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN PaedDr. BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 2.díl. Praha : Galaxie, s. Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště


Stáhnout ppt "Chování těles v kapalině"

Podobné prezentace


Reklamy Google