Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_39_Var - otázky a úlohy

2 Čím se liší var vody od vypařování? Na čem závisí teplota varu určité kapaliny? Při jakém tlaku je teplota varu vody 100°C? … k vypařování dochází z povrchu těles při jakékoliv teplotě, k varu dochází z celého objemu kapalin po dosažení teploty varu. … na tlaku okolního vzduchu. … při normálním tlaku p n = 101 000 Pa.

3 Čím se liší var vody v otevřené nádobě a v uzavřeném tlakovém hrnci? Může se voda vařit i při nižší teplotě než 100°C? … v uzavřeném tlakovém hrnci je tlak vyšší než normální tlak, voda se vaří při vyšší teplotě (120°C) … ano. Pokud je tlak okolního vzduchu nižší než tlak normální (vysoké hory, podtlakové nádoby). Vysvětli, co znamená, že měrné skupenské teplo varu rtuti je 292 kJ/kg? … aby 1 kg kapalné rtuti změnil své skupenství na plynné, musí přijmout teplo 292 000 J.

4 Voda v otevřené nádobě má teplotu 100°C, a přesto není ve varu. Kdy může tento jev nastat? Proč je nebezpečnější opaření vodní párou při teplotě 100°C než vodou při téže teplotě? Vyhledej v tabulkách teploty varu těchto kapalin: Voda, aceton, diethylether, ethanol, glycerol. Vyhledej v tabulkách teploty varu těchto kapalin: Voda, aceton, diethylether, ethanol, glycerol. … může nastat za předpokladu, že je vysoký tlak vzduchu. … pára má vyšší energii než voda o stejné teplotě o skupenské teplo, které přijala voda, aby se změnila na páru. Molekuly páry se pohybují rychleji než molekuly vody o téže teplotě. … voda 100°C, aceton 56,3°C, diethylether 34,5°C, ethanol 78,3°C, glycerol 290°C

5 Proč nám ve vysokých horách dlouho trvá, než se v normálním hrnku uvaří brambory? Jak by bylo možné urychlit změknutí brambor při vaření. Proč nám ve vysokých horách dlouho trvá, než se v normálním hrnku uvaří brambory? Jak by bylo možné urychlit změknutí brambor při vaření. … čím větší je nadmořská výška, tím menší je atmosférický tlak. Při nízkém tlaku se voda vaří při nižší teplotě. … urychlit lze přikrytím hrnce pokličkou nebo použitím tlakového hrnce.

6 Petr si chtěl uvařit instantní polévku. Podle předpisu na sáčku dal do hrnce 1 litr vody, přiklopil hrnec poklicí a nechal vodu ohřívat. Právě ve chvíli, kdy chtěl přidat směs ze sáčku do vroucí vody, zazvonil telefon. Petr se zapovídal s kamarádem, a když se vrátil do kuchyně, zjistil, že v hrnci zbyly jen dvě třetiny vody. Kolik tepla se zbytečně spotřebovalo na vyvaření třetiny vody? Aby voda změnila své kapalné skupenství na plynné, musela přijmout skupenské teplo varu. skupenské teplo varu vody: l v = 2260 kJ kg m = kg 1313 L v = m. l v L v =. 2260 1313 L v = 753 kJ Na vyvaření se zbytečně spotřebovalo 753 kJ tepla.

7 Zdroje: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 60 s. ISBN 80-7238-526-7 Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 128 s. ISBN 80-7238-525-9. Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, 2005. 224 s. ISBN 80-7196-149-3 Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště


Stáhnout ppt "Var – otázky a úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google