Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1/dum č. 09 Předmět: Fyzika Třída: VIII. Ověření ve výuce dne:

2 Předmět : F y z i k a Ročník : osmý
Klíčová slova : výpočet tepla, změny skupenství Jméno autora : Mgr. Lubomír Křapka Škola : Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Bojanov 90

3 Fyzika Učivo pro 8. ročník ZŠ

4 4. Zmena skupenstvi - priklady
Fyzika 8 v 4. Zmena skupenstvi - priklady v

5 Fyzika 8 4.7 Další příklad Jak se změní vnitřní energie tělesa z cínu o hmotnosti 3,0 kg při teplotě tání, jestliže se přemění z pevného skupenství v kapalné téže teploty? Měrné skupenské teplo tání cínu 61 kJ/kg.°C . Přemýšlej ! Ř E Š E N Í : Q = Lt= m . lt = = 183 kJ Vnitřní energie tělesa se zvýší o 183 kJ.

6 Fyzika 8 4.8 Další příklad Vodní pára o hmotnosti 2,0 kg a o teplotě 100 °C zkapalní a vzniklá voda se ochladí na teplotu 20 °C. Jaké celkové teplo odevzdá soustava do okolí? Nepodváděj ! Ř E Š E N Í : Q = LV + Q3 = = m . lv m . c . (tp – tv) = = , = kJ = = 5,2 MJ Soustava odevzdala teplo o velikosti 5,2 MJ.

7 Fyzika 8 4.9 Další příklad Kus ledu o hmotnosti 3 kg a o teplotě -10°C se má přeměnit na vodu o teplotě 20°C. Jaké teplo přitom led přijme? Už jsme to počítali! Ř E Š E N Í : Pouze pomůcka : Q = Q1 + Q2 + Q3 = Q1 + Lt + Q3 Led přijme teplo 1,32 MJ tepla.

8 Fyzika 8 5.0 Další příklad Jaké teplo přijme ocelový předmět o hmotnosti 150 kg a teplotě 20°C, jestliže roztaje a teplota kapaliny zůstane stejná, jako je teplota tání ocele? Jasně, to je lehké !!! Ř E Š E N Í : Pouze pomůcka : Q = Q1 + Q2 = Q1 + Lt Výsledek ověř se spolužákem!!!!

9 K o n e c VII. č á s t i

10 Kolářová R. , Bohuněk J. , Fyzika pro 8
Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, Prometheus, ISBN Jáchim F., Tesař., Fyzika pro 8.ročník základní školy, SPN, ISBN Rauner K. a kol., Fyzika 8., Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus, ISBN Bohuněk J., Pracovní sešit k učebnici fyziky 8, Prometheus, ISBN Rauner K. a kol., Fyzika 8 Pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia, Fraus, ISBN Odkazy a použitá literatura: Obrazová část: Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, II. díl, Bohuněk, Prometheus ISBN


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google