Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu."— Transkript prezentace:

1 Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
Teplota, při které pevná látka přechází v kapalinu se nazývá teplota tání. Seznamte se teplotami tání různých látek: látka teplota tání ve ⁰C rtuť - 38,8 voda cukr 146 cín 232 olovo 327,3 železo 1535 wolfram 3380 Teplota tání je přesně stanovena jen pro krystalické látky (pravidelné uspořádání částic). U amorfních látek (vosk, asfalt, sklo…) nelze teplotu tání stanovit, protože při změně skupenství měknou.

2 Tání a tuhnutí Prozkoumáme, jak taje led. Rozdrcený led vložíme do nádoby a budeme jej zahřívat. Sledujeme, jak se mění teplota. Při dosažení teploty tání se teplota nezvyšuje. Dodané teplo se použije na změnu skupenství. 20 10 5 10 15 20 25 30 35 40 -10 Teplota dále stoupá až tehdy, když všechen led roztaje. -20 Nejprve led díky zahřívání zvyšuje svou teplotu.

3 Tání a tuhnutí Aby látka roztála je třeba: dosáhnout teploty tání
dodávat teplo Teplo, které spotřebuje 1 kg látky (při teplotě tání) k přeměně na kapalinu (stejné teploty) nazýváme měrné skupenské teplo tání a označujeme ho lt. Např. pro led je měrné skupenské tání Chceme-li nechat roztát 1 kg ledu (při teplotě tání) musíme dodat 334 kJ tepla.

4 Tání a tuhnutí Tuhnutí je děj, při kterém se kapalina mění v pevnou látku. Teplotě, při které k tuhnutí dochází říkáme teplota tuhnutí. U krystalických látek je teplota tuhnutí stejná jako jejich teplota tání. Víte, jaký kov se používá při pájení? K pájení se používá cín, který je snadné pomocí pájecí pistole roztavit, protože taje při teplotě 232 ⁰C.

5 Tání a tuhnutí Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN Melting_icecubes.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: MJN123. Solderedjoint.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu."

Podobné prezentace


Reklamy Google