Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_38_Var
K jaké změně skupenství dochází při varu?... z kapalného na plynné Jaký je tedy rozdíl mezi vypařováním a varem?... k vypařování dochází za jakékoliv teploty, k varu pouze po dosažení teploty varu Jaká je teplota varu pro vodu? °C Popiš, k čemu dochází při varu vody v nádobě? Uvnitř vody vznikají u dna a podél stěn malé bublinky. Ty se postupně zvětšují se zahříváním celého objemu vody. Tyto bublinky obsahují vodní páru. Než dojde k dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny, praskají bublinky uvnitř kapaliny. Pára z nich kapalní a na jejich prázdné místo pronikají molekuly vody. To je doprovázené slyšitelným šumem. Teprve po dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny se bublinky dostanou k hladině a uniká z nich vodní pára do vzduchu. Uvnitř vody vznikají u dna a podél stěn malé bublinky. Ty se postupně zvětšují se zahříváním celého objemu vody. Tyto bublinky obsahují vodní páru. Než dojde k dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny, praskají bublinky uvnitř kapaliny. Pára z nich kapalní a na jejich prázdné místo pronikají molekuly vody. To je doprovázené slyšitelným šumem. Teprve po dosažení teploty varu v celém objemu kapaliny se bublinky dostanou k hladině a uniká z nich vodní pára do vzduchu. [1]
K čemu se v kuchyni používá tlakový hrnec?... k rychlejšímu uvaření např. masa v polévce apod. Proč myslíte, že se budou suroviny v tomto hrnci vařit rychleji?... hrnec je dobře utěsněn. Při varu se budou pod pokličkou hromadit vodní páry a bude se zvyšovat tlak. Při vyšším tlaku se voda v hrnci vaří při vyšší teplotě ( °C). Díky tomu se např. maso ve vodě o vyšší teplotě uvaří rychleji. Teplota varu kapaliny závisí na velikosti tlaku vzduchu nad jejím povrchem. Čím větší je tlak vzduchu, tím je teplota varu vyšší. Denis Papin
Proč si horolezci ve vysokých horách nemohou uvařit maso? Velikost atmosférického tlaku vzduchu klesá s nadmořskou výškou. Vzduch má menší hustotu. Čím bude velikost tlaku vzduchu nad volnou hladinou kapaliny nižší, tím menší bude teplota varu. Ve vodě o nižší teplotě než 100°C se potraviny budou vařit pomaleji. Velikost atmosférického tlaku vzduchu klesá s nadmořskou výškou. Vzduch má menší hustotu. Čím bude velikost tlaku vzduchu nad volnou hladinou kapaliny nižší, tím menší bude teplota varu. Ve vodě o nižší teplotě než 100°C se potraviny budou vařit pomaleji. Tabulky [2]
Vakuové nádoby na zpracování léků Ve vakuových nádobách dochází ke snižování tlaku odčerpáváním vzduchu. Díky tomu se suroviny vaří při nižší teplotě a nedochází k jejich poškození. Takovéto nádoby se používají např. pro výrobu léků, krystalového cukru, sirupů, kondenzovaného nebo práškového mléka. [3]
Teplota varu závisí též na chemickém složení kapalin. Každá kapalina má teplotu varu jinou. Teploty varu některých kapalin jsou uvedeny v tabulkách.
Teplo, které musíme kapalině dodat, aby se přeměnila v plyn téže teploty, nazýváme skupenské teplo varu. Označujeme ho L v. Teplo, které musíme kapalině dodat, aby se přeměnila v plyn téže teploty, nazýváme skupenské teplo varu. Označujeme ho L v. Vzorec pro výpočet: L v = m. l v l v... měrné skupenské teplo varu... kolik tepla přijme 1 kg kapaliny, aby se po dosažení teploty varu změnil v plyn o téže teplotě... najdeme ho v tabulkách
Zápis: Téma: Var Var je děj, při kterém se kapalina přeměňuje v plyn v celém objemu. Teplota, při které dochází k varu kapaliny, se nazývá teplota varu. Označuje se t v. Její hodnota závisí na chemickém složení kapaliny, ale také na tlaku nad povrchem kapaliny. Při vyšším tlaku vzduchu je teplota varu vyšší (Papinův hrnec), při nižším tlaku je teplota varu nižší (vakuové nádoby pro výrobu léků, sirupů, krystalového cukru,...). Skupenské teplo varu L v je teplo, které je potřeba dodat kapalině, aby se přeměnila v plyn o téže teplotě. Voda: l v = kJ/kg
Denis Papin (1647 – 1712) V roce 1679 vynalezl tlakový hrnec, který byl po něm pojmenován. Voda se v něm vaří při vyšším tlaku, tedy i při vyšší teplotě. Doba přípravy potravin, které se ve vodě vaří, se tak zkrátí. Pokusy a vlastní výroba tlakového hrnce přivedly Papina také na myšlenku využít páry k pohonu pístu ve válci. Jeho myšlenka se stala podnětem k vynálezu parního stroje. V roce 1679 vynalezl tlakový hrnec, který byl po něm pojmenován. Voda se v něm vaří při vyšším tlaku, tedy i při vyšší teplotě. Doba přípravy potravin, které se ve vodě vaří, se tak zkrátí. Pokusy a vlastní výroba tlakového hrnce přivedly Papina také na myšlenku využít páry k pohonu pístu ve válci. Jeho myšlenka se stala podnětem k vynálezu parního stroje. zpět [4] [5]
zpět V nadmořské výšce m je atmosférický tlak Pa. Při tomto tlaku se voda vaří při teplotě 80°C.
Zdroje: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN Tabulky naskenovány z: RNDr.KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena, et al. Tabulky pro základní školu. Praha 1 : Prometheus, s. ISBN [1], [2] -Skeny z učebnice str. 60: Doc.Dr.Ing.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. ISBN [3] - Sken z učebnice str. 87: Doc.RNDr. KOLÁŘOVÁ,CSc., Růžena; Paed.Dr. BOHUNĚK, Jiří. Fyzika pro 8. ročník základní školy. Praha 4 : Prometheus, s. ISBN [4] [5] Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště