Tradice a zvyky na Slovácku. Hody Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Advertisements

Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Okořín Nicola Čutková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Svazek obcí Mikroregion Valašskomeziříčsko - Kelečsko.
Co je Masopust?.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
KELTOVÉ 2014.
Ruské Vánoce.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Jagellonci na českém trůně
Vánoce v Japonsku.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
KELTOVÉ.
VÁNOČNÍ SNĚNÍ Draha Soukupová DD VAL.KLOBOUKY-Smolina Prosinec 2011.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POZVÁNKA NA ČARODĚJNICE DOVOLUJEME SI VÁS POZVAT NA PÁLENÍ ČARODĚJNIC. ČARODĚJNICE SE KONAJÍ KONAJÍ SE V ČESTLICÍCH NA POLI. BUDE TO VELKÉ,UVIDÍTE.
Krátce z historie Nejprve se na vyvýšených místech zapalovaly velké ohně na ochranu před zlými duchy a démony. Teprve později se začala pálit smolná košťata,
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
MASOPUST.
Tělovýchovná jednota Černěves Podívejte se na historii akcí roku 2008 Fotky ukazují akce, na kterých se podíleli členové TJ. Příjemnou zábavu!
Vánoční zvyky v Maďarsku
1. Zazni dnes Hospodinu chvála, | Bůh v lásce nám se podává | a milost jeho neskonalá | na věky s námi zůstává. | Hlas spasení | a věčná chvála zástupy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Konec republiky.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Kalendář - květen Petr Machala.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Naše vlast – Česká republika
Město Brno.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr.
malebný kraj na jihovýchodě Moravy
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
Vánoce v Japonsku. Historie… Vánoce(křesťanský svátek) se do Japonska dostaly v 16. století spolu s křesťanskými misionáři, ale až v 19. století se staly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
VÁNOCE - RUSKO.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Tradice a zvyky filipojakubské noci.
JARO.
Určeno žákům prvního stupně ZŠ
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rok v jeho proměnách a slavnostech
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Naše vlast – Česká republika
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zvyky a tradice Čechů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Transkript prezentace:

Tradice a zvyky na Slovácku

Hody

Hody patří k tradičním svátkům snad každé moravské vesnice. Hody se na vesnici slaví jako křesťanský svátek i jako den hojnosti, veselí a blahobytu. U bohatě prostřených stolů se setkává rodina a přátelé. Hodová tradice nemá stanovený jednotný termín konání. Samotná slavnost začíná nejčastěji odpoledne

Jízda králů

Tento prastarý zvyk se dodnes udržuje na Slovácku. Jízda králů má také celou řadu paralel v sousedních evropských zemích. Podle současné nejrozšířenější legendy se měl Matyáš Korvín na útěku po prohrané bitvě převléci za ženu, ozdobit se pentlemi a do úst vložit růži, aby se hlasem neprozradil. Pravděpodobně dnes nejznámější jízda králů se odehrává poslední týden v měsíci květnu ve Vlčnově.

Pálení čarodějnic

Upalování nebo také pálení čarodějnic se dodnes řadí k velice živým zvykům, které se odehrávají v noci z 30. dubna na 1. května na počest vítání jara. Lidé dříve věřili, že této noci v povětří poletují čarodějnice, které se slétají na sabat a mají škodit lidem. Na ochranu před nimi se na vyvýšených místech pálily ohně, které měli obyvatele vesnic před zlou mocí čarodějnic ochránit. Pálení ohňů zůstalo dodnes, k této příležitosti se na mnoha místech konají zábavy, koncerty a posezení.

Stavění máje

Zvyk stavění máje (ozdobené smrky, borovice nebo jedle) pochází pravděpodobně ze 16. století a na mnoha vesnicích i městech se zachoval dodnes. Májka se obyčejně staví první květnový den, v oblasti jihovýchodní Moravy bývá zvykem stavět májku v termínu místních tradičních krojovaných hodů. Májky symbolizují definitivní vládu jara a ohlašují měsíc lásky. Principem stavění májky je uhlídat ji a nenechat si ji ukrást od hochů z okolních vesnic. Poražená nebo odnesená májka je totiž pro danou vesnici velkou ostudou.

Konec Zpracoval: René Dostál Zdroje: