Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tradice a zvyky filipojakubské noci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tradice a zvyky filipojakubské noci."— Transkript prezentace:

1 Tradice a zvyky filipojakubské noci.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Jaro v lidové slovesnosti II ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Tradice a zvyky filipojakubské noci.

2 Datum vytvoření projektu
březen 2012 Ročník 5. Popis prezentace Tradice a zvyky filipojakubské noci a prvního máje.

3 Jaro v lidové slovesnosti II
Na Filipa a Jakuba koníček si trávy naškubá. Tamhle je černej dům. Co v tom domě? Černá paní. Co tam vaří? Černou kaši. Čím ji mastí? Kolomastí. Čím ji bere? Lopatou, má palici chlupatou.

4 Pálení čarodějnic Filipojakubská noc, nebo také Valpuržina noc z 30. dubna na května, je jednou z magických nocí, kdy mají zlé síly větší moc než jindy. Lidé věřili, že v povětří poletuje spousta čarodějnic, které se slétají na sabat Této noci se říkávalo také filipojakubská noc podle církevních svátků sv. Filipa a Jakuba. Co je to sabat? Čarodějnický sabat, čarodějný sabat, černý sabat, případně v příslušném kontextu krátce jen sabat, je tradované označení nočního shromáždění čarodějnic vedených ďáblem. Sabaty se konaly na horách, skalách nebo pustých místech (Petrovy kameny apod.). Čarodějnice se tam obvykle dopravovaly na koštěti.

5 Co se dělo při čarodějnickém sabatu?
vařily si v kotlíku lektvary, zpívaly a tancovaly skákaly do ohně či přes něj Čáry, máry, fuchty, Z černej mouky buchty!

6 Jak se lidé bránili proti čarodějnicím?
Tak například:  kropili místnosti i dobytek svěcenou vodou na dvůr zapichovali trnkové pruty, vidle nebo košťata práskalo se biči, střílelo se z pušek bušilo se do hrnců a pánví pálení ohňů

7 ALE … Čarodějnice však nemusely být jenom zlé.
Těch, které znaly tajemství bylin, uměly zahánět nemoci a napravovat zlomeniny, si lidé vážili. V některých jazycích dokonce slovo „čarodějnice” znamenalo „moudrá žena”. Ale ani tyto „hodné ”čarodějnice to neměly lehké. Většina z nich se ve středověku stala obětí tzv.„honu na čarodějnice”. Mnoho nevinných žen bylo odsouzeno a upáleno na hranicích po celé Evropě, ale i v Americe.

8 Filipojakubská noc dříve nyní 2 1

9 A už je tady první máj … Neseme, neseme májíček,
uťal ho, uťal ho Janíček, pěkný, zelený, květy zdobený, náš stromeček. Z Čech

10 Tradice a zvyky 1. máje V předvečer 1. května se ještě dnes vypravují vesničtí mládenci do lesa, aby tu usekli co nejvyšší stromek a udělali z něj do rána staročeskou májku, tradiční symbol jara. Smrček, jedličku nebo borovici oklestí a špičku ozdobí věnci, šátky, květinami, pentlemi a fáborky. Celou noc májku bedlivě hlídají, protože by jim mohli přespolní mládenci odříznout a ukrást. A to byla ostuda.

11 A co možná nevíte…. Že kromě obecních májů, které se stavějí na návsi, vztyčují někdy mládenci menší májky -ozdobené břízky – před okny svých dívek. A že 1. května nad ránem bylo také v některých krajích zvykem vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, pilin,kukuřičného šustí či otrub spojily domy zamilovaných dvojic. V první květnovou neděli obcházeli mládenci s májkou jednotlivá stavení a děvčata jim dávala dárečky. Pak se všichni sešli na návsi nebo hostinci u májové veselice. Této oslavě se říkalo Věneček.

12 A víte proč? Protože děvčata dávala přicházejícím mládencům na hlavu zelené věnečky. Pak je požádala, aby věnec zavěsili nad dveře.

13 Květnové pranostiky Na prvního máje déšť, málo sena, žita jest
První květen deštivý - polím a loukám škodlivý Májová vlažička - naroste travička Studený máj - v stodole ráj Deštivý květen – žíznivý říjen Až přijde máj, vyženeme kozy v háj Sníh v máji - hodně trávy Májový deštíček - poroste chlebíček

14 Zopakuj si …. Filipojakubská noc se slaví….
Říkalo se jí podle dvou svatých …. Víš, jak by se dal jinak nazvat sabat ….. V tento den čarodějnice vařily ……

15 Řešení úkolu : Filipojakubská noc se slaví….
Říkalo se jí podle dvou svatých …. Víš, jak by se dal jinak nazvat sabat … V tento den čarodějnice vařily … 30. dubna sv. Filipa a sv. Jakuba slet lektvary

16 Co víš o 1. máji ? Mládenci stavěli v předvečer 1. máje…
Na ozdobu používali … Májové veselici se také říkalo… Zelené věnečky věšeli mládenci na …..

17 Řešení úkolu : Mládenci stavěli v předvečer 1. máje…
Na ozdobu používali … Májové veselici se také říkalo… Zelené věnečky věšeli mládenci na ….. májku pentle, šátky, mašle Věneček dveře

18 Jak slavíte filipojakubskou noc u vás?

19 Pokus se nakreslit májku…

20 Použité odkazy isloclanku= Fotografie: 1 selang=cs 2 arod%C4%9Bjnice_.jpg Ostatní obrázky:


Stáhnout ppt "Tradice a zvyky filipojakubské noci."

Podobné prezentace


Reklamy Google