Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Určeno žákům prvního stupně ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Určeno žákům prvního stupně ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Určeno žákům prvního stupně ZŠ
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_12_HV_B.Martinů Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jarmila Kočandrlová Anotace: Určeno žákům prvního stupně ZŠ Motivace k poslechu Otvírání studánek Bohuslava Martinů Obsahuje odkaz na videa

2 Bohuslav Martinů 1890 Polička 1959 Liestal, Švýcarsko

3 Bohuslav Martinů byl světově proslulý český hudební skladatel hudební moderny 20. století.
Plaketa Bohuslava Martinů v Poličce

4 Bohuslav Martinů jako šestiletý či sedmiletý houslista.
Čechy, Polička, kolem roku 1896 Studoval hru na housle, klavír a varhany. Působil jako houslista v České filharmonii. Od roku 1923 žil trvale mimo vlast. Pokračoval ve studiu v Paříži.

5 Nejvýznamnější skladby
OPERY: Tři přání, opera-film Ariadna Řecké pašije Mirandolina Julietta Hry o Marii

6 Nejvýznamnější skladby
BALETY: balet Špalíček balet Ruce balet Kuchyňská revue

7 SYMFONIE, ORATORIA, KLAVÍRNÍ KONCERTY,
KANTÁTY: Otvírání studánek

8 Otvírání studánek je jedním z nejznámějších děl Bohuslava Martinů.
Je to kantáta pro : soprán, alt, baryton, recitátora, ženský sbor a doprovod - ten tvoří dvoje housle, viola a klavír. Doba provedení je 20 minut.

9 Bohuslav Martinů navštívil vesnici Tři Studně ležící poblíž Nového Města na Moravě , kde pobýval téměř celý měsíc. V některých oblastech probíhalo vždy na jaře tzv. otvírání studánek, tj. jejich čištění po přešlé zimě; studánky byly mnohde jediným zdrojem pitné vody. Většinou bylo otvírání i obřadem se symbolickým zaháněním zlé moci a neštěstí. Básník Miloslav Bureš po zhlédnutí takovéhoto obyčeje právě ve Třech Studních napsal v roce 1954 báseň „Píseň o studánce Rubínce“. Následujícího roku ji poslal svému příteli a spolurodákovi z Poličky hudebnímu skladateli Bohuslavu Martinů se žádostí o zhudebnění. Ten ji částečně zkrátil a vytvořil kantátu Otvírání studánek.

10 Každoročně se ve Třech Studních slaví Otvírání studánek.

11

12

13 CO USLYŠÍME ? Úvodem uslyšíte recitátora, altové a sopránové hlasy zpívat o každoroční tradici čištění studánek. Vlastní obřad čištění, otvírání studánek, je rozvinut do sborových i sólových zpěvů, kde soprán patří královničce a alt sasance; obřad vrcholí sborovým zpěvem. V závěru baryton náleží poutníkovi, který se do milovaného kraje vrací zpět, stejně jako ve vzpomínkách autor. Skladba působící neobyčejně silným dojmem, je vroucná a jímavá.

14 POSLECH VIDEO Z LIDOVÉ SLAVNOSTI
BALET ŠPALÍČEK OTVÍRÁNÍ STUDÁNEK 1.ČÁST 8 minut OTVÍRÁNÍ STUDÁNEK 2.ČÁST 11 minut

15 KVIZ 1. Jak se jmenuje skladatel Martinů ? a) Bohumil c) Bohumír
Vyberte správnou odpověď a zapište si ji. 1. Jak se jmenuje skladatel Martinů ? a) Bohumil c) Bohumír b) Bohuslav 2. Kde se Martinů narodil ? a) v Polici b) v Polsku c) v Poličce 3. Jak se jmenuje slavná kantáta Bohuslava Martinů ? b) Vítání jara c) Tři Studně a) Otvírání studánek 4. Pro které hudební nástroje je kantáta napsaná? a) smyčcový orchestr b) klavír a flétny c) dvoje housle, violu a klavír 5. Jak v kantátě říkají studánce ? a) Rezedo c) Rusalko b) Rubínko

16 KONEC

17 CITACE: Kliparty z webu


Stáhnout ppt "Určeno žákům prvního stupně ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google