Ing. Lenka Bombera Piskačová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II. Téma Maso – charakteristika, druhy Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s významem masa ve výživě, hlavními složkami masa, rozdělením masa
všechny čerstvé nebo konzervované poživatelné části jatečních zvířat, drůbeže a ryb.
Plnohodnotné bílkoviny Tuky Sacharidy Minerální látky – např. železo, hořčík, draslík, vápník, sodík, fosfor Vitamíny – A, B, D, PP
Červené zbarvení masa je způsobeno svalovým barvivem MYOGLOBIN
Jateční maso Drůbeží maso Maso domácích zvířat Zvěřina Maso studenokrevných živočichů
Hovězí maso – kráva, býk, jalovice, vůl Telecí Vepřové – vepř, prasnice, kanec, sele, podsvinče Skopové Jehněčí Kůzlečí Kozí Koňské
Kuře, brojler, slepice, kohout, kapoun, pulard, perlička, krůta, husa …..
Drůbež hrabavá : Drůbež vodní:
Králík, nutrie
Vysoká srstnatá ( spárkatá ): jelen, srnec, daněk, muflon Nízká srsnatá zajíc, divoký králík Pernatá – bažant, koroptev, divoké kachny Černá – divoké prase, bachyně
Ryby - sladkovodní – kapr, lín, štika, pstruh, úhoř - mořské – sardel, sardinka, treska, sleď Korýši - sladkovodní a mořští – rak, humr, langusta, krevety Měkkýši - ústřice, hlemýžď, slávka, sépie, oliheň, chobotnice
1.) Vysvětli pojem MASO 2.) Jaké znáš druhy zvěřiny ? 3.) Uveď 2 příklady drůbeže vodní: 4.) Jaké je složení masa ?