Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/21.1538:III/2 VY_12_INOVACE_05 - 18 ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování učiva Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Kdo jsem – stromy II Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_116_Listnaté stromy TEMA:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_04_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Kapradiny.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY Rastislav Švec.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Nahosemenné rostliny 2 jehličnany.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přizpůsobivost rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
ZŠ BYSTŘICE Mgr Pavla Štěpánková VY 52 INOVACE 111.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní společenstva - lesy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_III.Vu_STROMY,
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
TÉMA: Přírodní společenstva
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Les v průběhu roku 2 Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Základní společenstva – skály a hory
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
Nahosemenné rostliny II
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Na procházce v lese.
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Stromy Borovice lesní - stálezelený jehličnatý strom - má kulovitý hluboký kořen - šišky jsou malé a dřevnaté - jehlice dlouhé, vyrůstají po dvou.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
JEHLIČNATÉ STROMY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Učíme obrazem III/2 Společenstva lesů - jehličnaté lesy
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I) Téma: Jehličnaté stromy Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Ročník: 4., 5. Jméno autora: Mgr. Kateřina Jáklová Vytvořeno dne:

Anotace: Žák by měl poznat základní druhy listnatých a jehličnatých stromů a uvést základní význam stromů pro člověka. Podporuje práci s informacemi a aktivitu žáka. Metodický popis: V materiálu se žák seznámí se základními druhy jehličnatých stromů, s jejich plody a s významem stromů pro člověka. Na konci materiálu jsou získané informace ověřovány kontrolními otázkami vztahujícími se k textu. Součástí materiálu jsou i správné odpovědi na otázky. Poznámka pro učitele: U tisu červeného je uvedeno, že je celá rostlina jedovatá. Ve skutečnosti jediné červené oplodí je jedlé, ale semena v něm jsou opět jedovatá, tudíž při náhodném zkoumání jedlosti některými zvídavými žáky by mohlo hrozit nebezpečí vážné otravy. Proto nechávám na učitelích, aby sami zvážili, zda jedlost oplodí svým žákům sdělí, nebo zda je raději nechají u malé mystifikace. Klíčová slova: les, jehličnaté stromy, význam stromů Materiál má návaznost na:  učivo přírodovědy 4. a 5. ročníku  vycházku do lesa a poznávání stromů  pracovní vyučování – druhy dřeva a jejich využití  přírodovědnou soutěž „Poznávání přírodnin“

JEHLIČNATÉ STROMY

 jehličnaté stromy mají listy přeměněná na jehlice  jsou většinou stálezelené, jehličí na zimu neopadává  jehličí se však v průběhu života stromu obměňuje, ale ne naráz, jako je tomu u listů u stromů listnatých  nemají květy, jejich květenstvím je šištice; opylují se větrem  plodem běžných jehličnanů je šiška  nejstarší jehličnany rostly už v období pravěku

SMRK ZTEPILÝ  jeden z nejrozšířenějších jehličnatých stromů u nás (spolu s borovicí)  je vysoký, dorůstá až 50 metrů, má kuželovitý tvar  jehlice má krátké  šišky jsou podlouhlé, rostou směrem dolů – jsou oblíbenou potravou veverek  kůru má v mládí hladkou a hnědou, starší stromy ji mají šedohnědou až červenohnědou, šupinatě rozpukanou  smrk má mělké krátké kořeny, proto se při vichřicích často vyvrátí i s kořeny

SMRK ZTEPILÝ smrková větev s jehlicemi nové přírůstky na větvích (světle zelené)

SMRK ZTEPILÝ kůra mladého smrkukůra staršího smrku

SMRK ZTEPILÝ smrková šiška šišky okousané od veverek

SMRK ZTEPILÝ polom po vichřici vyvrácené smrky i s kořeny

SMRK ZTEPILÝ VYUŽITÍ SMRKU:  mladé vzrostlé stromky se používají jako vánoční stromečky  z větviček se dělají věnce a další vánoční a zimní dekorace  smrkové dřevo se používá na výrobu nábytku  dřevo nevhodné na nábytek se používá jako palivové dřevo  šišky se také mohou používat na topení

SMRK – DALŠÍ DRUHY smrk pichlavý - u nás je vysazovaný jako okrasný druh, bývá také používán jako vánoční stromeček - jehlice jsou špičaté, bodavé a mají matně zelenou až stříbřitou barvu (bývá také nazýván „stříbrný smrk“)

BOROVICE LESNÍ  jeden z nejrozšířenějších stromů u nás (spolu se smrkem)  dorůstá výšky až 40 metrů  nenáročná na půdu, proto roste i na skalách, písčitých půdách a v horách; potřebuje akorát více světla  má jeden dlouhý hlavní kořen, proto se při vichřici nevyvrací, ale láme  jehlice má delší než smrk, asi 4 – 8 cm  šišky má menší, kulaté  kůre je dole na kmenu je šedohnědá rozpukaná, v horní části kmene rezavá

BOROVICE LESNÍ borovice lesní – detail větve borovice lesní - šišky

BOROVICE LESNÍ borovice lesní – kůra v dolní části kmenu borovice lesní – kůra v horní části kmenu

BOROVICE LESNÍ VYUŽITÍ BOROVICE:  mladé stromky se používají jako vánoční stromečky  borovice má dřevo s výraznými letokruhy, proto je oblíbené jako materiál pro výrobu nábytku a podlah  dřevo borovice je měkké a pružné, proto se používá na zpevňování dolů, na výrobu pražců a je vhodné i na stavbu lodí  vysazováno ke zpevnění písečných půd a sutí dřevo borovice lesní

BOROVICE – DALŠÍ DRUHY BOROVICE ČERNÁ  statný stálezelený strom  výskyt podobně jako borovice lesní, ale je více náročná na teplo  má delší jehlice 8 – 15 cm  u nás je to nepůvodní strom, ale v současné době v teplejších oblastech republiky vytlačuje původní borovici lesní  vysazuje se jako okrasný strom v parcích a sadech

BOROVICE – DALŠÍ DRUHY BOROVICE VEJMUTOVKA  mohutný stálezelený strom  rozšířená po celém světě; u nás se hojně vyskytuje v oblasti Královéhradecka a Českého Švýcarska  má tenčí větve než borovice lesní  jehličí je dlouhé, ale tenké a jemné  šišky jsou delší. protáhlé  vysazována jako okrasný strom  v lesích, kde hojně roste se používá jako zdroj dřeva  dřevo se lehce obrábí, vhodné jako modelářské dřevo

JEDLE BĚLOKORÁ  vysoký stálezelený jehličnatý strom, dorůstá výšky až 65 metrů  roste v horských a podhorských oblastech  u nás v 60. – 80. letech téměř vymizela, v současné době je opět vysazována a stává se součástí horských a podhorských lesů  má krátké ploché jehlice, na vrchní straně lesklé tmavě zelené, na spodní straně mají 2 bílé proužky  šišky rostou směrem nahoru a rozpadají se přímo na stromě (proto je nenajdeme pod stromem, jako u ostatních jehličnatých stromů  kůra je hladká, většinou světle šedá, ve stáří tmavší

JEDLE BĚLOKORÁ jedle bělokorá – vrchní strana jehličí jedle bělokorá – detail spodní strany jehličí

JEDLE BĚLOKORÁ jedle bělokorá – větev se šiškami jedle bělokorá - kůra

JEDLE BĚLOKORÁ VYUŽITÍ JEDLE:  dřevo jedle je měkké, pevné a poměrně odolné proti vodě  dřevo je bílé až bílošedé  v zahraničí se využívá ke stavebnictví a vodním stavbám (jezy, čluny)  u nás je jedle poměrně málo rozšířená, proto se její dřevo těží minimálně; využívá se při rekonstrukci krovů historických budov a dřevěných staveb dřevo jedle bělokoré

MODŘÍN OPADAVÝ  jehličnatý strom, který však na zimu opadává (proto název „opadavý)  je 20 – 50 metrů vysoký  roste ve světlých horských lesích  má nepravidelné postranní větve, které vytvářejí štíhlou řídkou korunu  jehlice jsou krátké, měkké, vyrůstá jich několik ve svazečku, na zimu opadávají  šišky jsou malé kulovité  kůra je hrubá, rozpraskaná, navrchu šedá, na řezu červenohnědá

MODŘÍN OPADAVÝ modřín v létě modřín v zimě

MODŘÍN OPADAVÝ modřín – větev se šiškami modřín - kůra

MODŘÍN OPADAVÝ VYUŽITÍ MODŘÍNU:  dřevo modřínu je velmi ceněné – je měkké, ale tvrdší než dřevo našich běžných jehličnanů, je poměrně pružné a trvanlivé  používá se na výrobu nábytku, obkladů stěn nebo jako stavební dřevo  dříve se používal na výrobu beden a kol k vozům  modřín se také vysazuje v parcích jako okrasný strom modřín – řez kmenem

TIS ČERVENÝ  stálezelený jehličnatý keř nebo nižší strom  má rád stinná místa  tmavě zelené ploché jehlice  semena jsou obalena v červeném oplodí  kůra je v mládí červenohnědá a hladká, ve stáří se mění na červenohnědošedočernou a odlupuje se v plátech  !!! CELÁ ROSTLINA JE PRUDCE JEDOVATÁ!!! JED ZPŮSOBUJE ZÁSTAVU SRDCE A PŮSOBÍ VELMI RYCHLE (BĚHEM PÁR MINUT)!!!

TIS ČERVENÝ tis – větev s červenými plody tis - kůra

TIS ČERVENÝ VYUŽITÍ TISU:  dřevo tisu patří k nejtěžším z českých domácích dřevin  dřevo je taktéž jedovaté, proto odolává škůdcům  má krásnou barvu, dříve se používalo na výrobu vzácného nábytku a vyřezávaných šperků  dřevo je také pružné, proto se dříve používalo na výrobu luků; jed z rostliny se používal na otrávení hrotů šípů  v současnosti je pěstován jako okrasný keř či strom v parcích a zahradách tis – řez kmenem

KONTROLNÍ OTÁZKY 1.Vyjmenuj naše nejznámější jehličnaté stromy. 2.Jaký je rozdíl mezi smrkem a borovicí, když přijde vichřice? 3.Podle čeho poznáme jedli (2 základní poznávací znaky)? 4.Který jehličnatý strom na zimu opadává? 5.K čemu se využívá smrkové a borové dřevo? 6.Který jehličnatý strom je jedovatý? 7.Jakou barvu mají plody tisu? 8.Je u nás jedle hojně rozšířená?

KONTROLNÍ ODPOVĚDI 1.Smrk ztepilý, borovice lesní, jedle bělokorá, modřín opadavý, tis červený. 2.Smrk má mělké kořeny, proto se při vichřici vyvrací s celým kořenovým systémem. Borovice má kořeny hluboké, proto se při vichřici láme. 3.Jedle bělokorá má 2 bílé proužky na spodní straně jehličí. Druhým rozdílem jsou šišky, které rostou směrem nahoru a navíc je nenajdeme pod stromem, protože se rozpadají přímo na stromě. 4.Jediný opadavý jehličnatý strom je modřín opadavý. 5.Smrkové a borové dřevo se používá jako dřevo stavební a na výrobu nábytku. Borové dřevo je navíc měkké a pružné, proto se používá na důlní konstrukce, pražce a je vhodné i na stavbu lodí. 6.Prudce jedovatý je tis červený – celá rostlina. 7.Plody tisu jsou červené. 8.V současné době je u nás jedle méně rozšířená, ale pracuje se na jejím návratu zpět do lesů, kde bývala běžnou dřevinou.

Použité zdroje textu a obrázků TEXT: cs.wikipedia.org vlastní poznámky autora OBRÁZKY: les: VINCENTZ, Frank. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jehličnaté stromy: ORFÈVRE, Jean-Emmanuel. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: smrk: UNREIFEKIRSCHE. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: větvička smrk: AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: strom s novými přírůstky (smrk): RASBAK. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kůra1 (smrk): ELSNER, Gerhard. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kůra2 (smrk): NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: šiška (smrk): GASPERL, Michael. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: šiška okousaná veverkou (smrk): NOVA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: polom (smrk): MIREK256. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

vánoční stromek: FRETTIE. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: adventní věnec: galerie Microsoft office smrk pichlavý: USDA-NRCS PLANTS DATABASE / HERMAN, D.E. ET AL NORTH DAKOTA TREE HANDBOOK. USDA NRCS ND STATE SOIL CONSERVATION COMMITTEE; NDSU EXTENSION AND WESTERN AREA POWER ADMIN., BISMARCK, ND.. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: detail větve smrku pichlavého: OPIOŁA, Jerzy. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borovice: CRUSIER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borovice- větvička: AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: větvička se šiškami (borovice): HASLAM, John. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kůra borovice1: NAKISA, Ramin. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kůra borovice2: ELSNER, Gerhard. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borové dřevo: ZINGER, Philipp. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borovice černá: KUNEV, Georgi. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borovice černá_větev: LINÉ1. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borovice vejmutovka: CRUSIER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: borovice vejmutovka – detail: KANOTI, Keith. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

jedle bělokorá: CRUSIER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jedle bělokorá – větev: PASTILLETES ON FLICKR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jedle – detail jehličí: GERRIET, Olivier. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jedle – šišky: OPIOŁA, Jerzy. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jedle – kůra: CRUSIER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jedle – dřevo: AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: modřín opadavý: SORRENTO, Antony. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: modřín opadavý2: CRUSIER. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: modřín v zimě: BBB. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: modřín větev: AUTOR NEUVEDEN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: modřín kůra: MONEDULA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: modřín dřevo: LUMBAR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: tis červený: LINÉ1. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: tis větev s plody: VINCENTZ, Frank. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

tis kůra: MIŁACZEWSKI, Daniel. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: tis dřevo: MPF. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: