Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_290_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ČÁSTI_KVETOUCÍCH_ROSTLIN Téma: PODZEMNÍ ČÁSTI, NADZEMNÍ ČÁSTI, KOŘENY, LISTY, STONKY, KVĚTY A PLODY. Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Anotace:

2 ANOTACE: prezentace slouží k výkladu nové látky v předmětu člověk a jeho svět ve 3. ročníku ZŠ prezentace je vedena učitelem s postupným výkladem žáci poznávají jednotlivé části rostlin podrobně se seznámí s každou částí rostliny na závěr učivo opakují

3 Datum vytvoření: 5. dubna 2012
Klíčová slova: kořeny, stonek, plod, květ, list Metodické pokyny: listy 1 – 3 jsou úvodní list 4 obsahuje nadpis list 5 seznamuje žáky s částmi rostlin list 6 – 7 obsahuje informace o podzemní části rostlin listy 8 – 14 seznamují žáky s různými druhy stonků listy 15 – 17 obsahují učivo o listech listy obsahují učivo o květech listy 20 – 22 seznamují žáky s plody rostlin na listě 23 je závěrečné opakování formou otázek a odpovědí list 24 obsahuje použité zdroje

4 ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN

5 NADZEMNÍ ČÁST květ list plod stonek PODZEMNÍ ČÁST kořen Opakování

6 PODZEMNÍ ČÁST - KOŘENY Kořeny rostlinu v půdě upevňují.
Přijímají z půdy vodu, ve které jsou rozpuštěné různé látky potřebné pro růst rostliny – živiny. Kořeny mají různý tvar i velikost. Rostou rychleji tím směrem, odkud přichází zdroj vody a živin.

7 ZPĚT

8 NADZEMNÍ ČÁST - STONEK Stonek je část rostliny, na které vyrůstají listy a květy. Z květů se vyvíjejí plody. Některé rostliny mají stonek dřevnatý. Jsou to DŘEVINY. Rostliny, které mají stonek dužnatý, nazýváme BYLINY.

9 DŘEVINY Dřevnatý stonek se nazývá kmen.
Dřeviny, jejichž stonek se rozvětvuje hned u země, se nazývají KEŘE. líska tis

10 DŘEVINY Dřeviny, jejichž stonek se rozvětvuje z kmene nad zemí, se nazývají STROMY. Stromy mají kmen a větve, které tvoří korunu. ZPĚT jedle javor švestka

11 BYLINY Mají dužnaté různé stonky. TRAV JE VĚTŠINOU DUTÝ A MÁ
KOLÉNKA, NAZÝVÁ SE STÉBLO S LISTY SE NAZÝVÁ LODYHY BEZ LISTŮ SE NAZÝVÁ STVOL STONEK

12 STVOL Stonek bez listů. smetanka lékařská sněženka prvosenka jarní
ZPĚT prvosenka jarní

13 LODYHA Stonek s listy. kopřiva kopretina mateřídouška ZPĚT

14 Stonek většinou dutý s kolénky.
ZPĚT STÉBLO Stonek většinou dutý s kolénky. pšenice obilí žito

15 NADZEMNÍ ČÁST - LISTY Listy vyrůstají ze stonku.
Listy jsou zelené a většinou ploché. Zachycují tak hodně světla potřebného pro výživu rostliny. Zelená barva listu je způsobena barvivem, kterému se říká zeleň listová. Tvary listů jsou různé, listy mají tvar jehlic, kopí či talíře.

16 Většina listů se skládá ze dvou částí –
čepele a řapíku. Čepel je plochá část listu a má různé tvary. řapík čepel

17 Listy, které mají čepel z jedné části, nazýváme jednoduché.
ZPĚT Listy, které mají čepel složenou z několika listů, nazýváme složené. Listy jehličnatých stromů nazýváme jehlice.

18 NADZEMNÍ ČÁST - KVĚTY Rostliny vytvářejí květy v určité roční době.
Nejvíce rostlin kvete na jaře. Květy slouží k rozmnožování rostlin. Mají část samčí a samičí. Uvnitř květu je pestík (samičí část květu) a tyčinky (samčí část květu), vnitřní část květu chrání korunní lístky.

19 ČÁSTI KVĚTU tyčinka (samčí část květu) pestík (samičí část květu)
korunní lístek ZPĚT kalich

20 NADZEMNÍ ČÁST - PLODY Plody se vyvinou z opylených květů.
Obsahují semena. Plody se liší velikostí, tvarem, barvou a vůní. Jsou plody dužnaté a suché. Po dozrání spadnou plody na zem. Semena vyklíčí, zakoření a objeví se první lístky. Vyrůstá nová rostlina.

21 DUŽNATÉ PLODY Obsahují pecku nebo jádra, která jsou obalena dužinou. Jsou to plody ovocných stromů a keřů.

22 Plody, které dužinu nemají, nazýváme suché.
SUCHÉ PLODY Plody, které dužinu nemají, nazýváme suché. lusk ořechy ZPĚT makovice

23 OPAKUJEME: 1. Vyjmenujte části kvetoucích rostlin. 2. K čemu slouží podzemní část rostlin? 3. Jak rozdělujeme stonky? 4. Jaký je rozdíl mezi keřem a stromem? 5. Popište typy dužnatých stonků. 6. Z čeho se skládá list a jak listy dělíme? 7. Popište květ rostliny. 8. Jak rozdělujeme plody, vyjmenujte zástupce obou druhů.

24 POUŽITÉ ZDROJE: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, ISBN Program Microsoft Office 2010 Prvouka MediaDIDA Primary and secondary cotton roots.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 06:05 [cit ]. Dostupné z: Koreni-00.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 13:07 [cit ]. Dostupné z: Opium poppy mohnkapsel.jpg Z Wikipedie, otevřené encyklopedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , 00:27 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google