Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7."— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.08 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie rostlin Téma: Nahosemenné rostliny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Žejdlíková

2 Nahosemenné rostliny rostliny, které mají semena bez oplodí
semena se nenacházejí v plodech patří sem jinany jehličnany

3 Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jinany Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) dvoudomý opadavý strom vypadá jako listnatý strom rostl na Zemi již v prvohorách před 300 milióny lety používá se k výrobě léků (poruchy paměti, nedokrvení končetin) 1.

4 2. - listy 3. – zralá semena

5 Jehličnany největší vývoj nastal v druhohorách
tvoří nejpočetnější skupinu nahosemenných rostlin mají stromový nebo keřový vzrůst dobře odolávají chladu mohou také shazovat jehličí jsou zdrojem dřeva 4.

6 Smrk zelené, šedé nebo stříbrné jehlice mělké kořeny
6. zelené, šedé nebo stříbrné jehlice mělké kořeny dřevo se používá ve stavebnictví citlivý na znečištění 5. 7.

7 Borovice strom i keř dlouhé jehlice roste v písčité půdě
10. Borovice strom i keř dlouhé jehlice roste v písčité půdě velmi nenáročná na životní podmínky 8. 9.

8 Jedle náš jediný původní druh citlivá na znečištění ovzduší
11. Jedle 12. náš jediný původní druh citlivá na znečištění ovzduší jehlice jsou ploché, tmavě zelené, s dvěma bílými proužky na spodní straně šišky jsou na větvi vzpřímené a rozpadají se

9 Modřín na jaře rostou světle zelené jehlice, které na podzim opadávají
14. 13. Modřín na jaře rostou světle zelené jehlice, které na podzim opadávají má velmi kvalitní dřevo – používá se v nábytkářství

10 Tis strom nebo keř nejčastěji vysazován v parcích
semena má uložena v červeném obalu – míšku je velmi jedovatý, jen míšek není 16. 15.

11 Jalovec má různý vzhled – plazivý, keř, stromek velmi pichlavé jehlice
18. 17. má různý vzhled – plazivý, keř, stromek velmi pichlavé jehlice malé modré dužnaté samičí šištice – jalovčinky – přísada do koření nebo alkoholických nápojů (borovička)

12 Shrnutí Jalovec obecný Jedle bělokorá Poznej tyto stromy a keře 19.
20.

13 smrk 22. 21. borovice

14 Použité obrázky 1. [cit ] autor Adrian.benkoDostupný pod licencí Creative Commons na www: 2. [cit ] autor Reinhard Kraasch Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 3. [cit ] autor Kurt Stüber Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 4. [cit ] autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 5. [cit ] autor Nova Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 6. [cit ] autor Franz Eugen Köhler Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 7. [cit ] autor Prazak Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 8. [cit ] autor tonreq Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 9. [cit ] autor USDA-NRCS PLANTS Database Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 10. [cit ] autor John Haslam Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 11. [cit ] autor Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 12. [cit ] autor Crusier Dostupný pod licencí Creative Commons na www:

15 Použité obrázky 13. [cit ] autor Prazak Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 14. [cit ] autor Prazak Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 15. [cit ] autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 16. [cit ] autor neuveden Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 17. [cit ] autor Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 18. [cit ] autor Waldgärtner Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 19. [cit ] autor Piero Amorati, Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 20. [cit ] autor Daniel MilaczewskiDostupný pod licencí Creative Commons na www: 21. [cit ] autor Kyloe Woods Dostupný pod licencí Creative Commons na www: 22. [cit ] autor Waldgärtner Dostupný pod licencí Creative Commons na www:

16 Metodika Prezentace k přírodopisnému učivu o nahosemenných rostlinách. Je možné ji použít při výkladu látky, při shrnutí a opakování.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7."

Podobné prezentace


Reklamy Google