Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Materiál slouží k procvičování znalostí o mírném podnebném pásu. Poslední stránka slouží k soutěži. Žáci určují název zvířete a oblast, kde žije.

3 CITACE KHOLOVÁ,CSC., Prom. biol. Helena. Přírodověda pro pátý ročník: ŽIVOT NA ZEMI. první. Praha 10: ALTER, ISBN Přírodověda Učebnice pro 5. ročník - Člověk a jeho svět. 3. vyd. Praha: NOVÁ ŠKOLA, ISBN Ilustrace: kliparty Microsoft Office Srnec obecný:SZCZEPANEK, Marek. "Wikipedia.cz" [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Prase divoké: BARTZ, Richard. "Wikipedia.cz" [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Rys ostrovid: LANDGRAF, Bernard. "Wikipedia.cz" [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Mírný podnebný pás

5 Ukaž, kde se na zeměkouli nachází mírný podnebný pás
rovník

6 listnaté a smíšené lesy
Doplň správný název oblastí mírného pásu, pro kontrolu klikni myší na názvy pod texty Jsou to rozlehlé pláně porostlé převážně travou. Nedaří se v nich stromům, protože zde spadne velmi málo srážek. Nyní jsou většinou přeměněny v rozsáhlá pole, kde se pěstují převážně obilniny. Jsou to oblasti s mírným a vlhkých podnebím. Rozprostírají se v teplejších oblastech mírného pásu. Jejich krásu můžete obdivovat v níže položených oblastech České republiky. Pokrývají zejména chladnější oblasti mírného pásu. Tvoří přechod mezi smíšenými lesy a nejchladnějším polárním pásem. Nejsevernější části se říká tajga. Bývají ve výše položených místech naší republiky. jehličnaté lesy listnaté a smíšené lesy stepi

7 Živočichové mírného pásu – přiřaď názvy
stepi antilopa zebra pštros

8 Živočichové mírného pásu – je to správně?
jehličnaté lesy Medvěd hnědý Rys ostrovid

9 Živočichové mírného pásu
listnaté a smíšené lesy ÚKOL: Pojmenuj správně živočichy na obrázcích a vyhledej v encyklopedii, čím se živí.

10 Bříza bělokorá (bradavičnatá), sasanka hajní, jeřáb ptačí,
Rostliny mírného pásu Bříza bělokorá (bradavičnatá), sasanka hajní, jeřáb ptačí, topol osika, dub letní, smrk, ztepilý, borovice lesní, javor klen, konvalinka vonná, kapraď samec, modřín opadavý,… ÚKOL: Roztřiď rostliny na dřeviny a byliny. U dřevin urči, zda má listy či jehličí.

11 Pojmenuj zvíře a urči, ve které oblasti mírného pásu žije
stepi listnaté a smíšené lesy jehličnaté lesy


Stáhnout ppt "AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS"

Podobné prezentace


Reklamy Google