MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Hana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Značka Česká republika 21. květen 2012, PS PČR. Koncepce představuje:  Základní střednědobý strategický dokument v oblasti cestovního ruchu, jehož součástí.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Pracovní skupina pro konzultaci nefinančního reportingu Ing. Hana Šimková Odbor podnikatelského.
Zlín, Jana Vodáková Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Seznámení s výsledky analýzy potřeb ve ZK.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Reporting dle Směrnice OECD Filip Gregor
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Ing. Kateřina Lichtenberková
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Josef Středula, předseda ČMKOS
Postup Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Aktuální informace o KAP a MAP
Společné a koordinované politiky EU
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hlavní město praha a integrace cizinců
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Náměty pro činnost Národního fóra
Zákon o sociálním podnikání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Evropský návratový fond (ENF)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Společenská odpovědnost organizací (CSR) Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Příprava programového období 2014–2020
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Principy fungování spolku BISON
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Centralizované rozvojové projekty 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu CSR
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Národní akční plán čisté mobility
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Sociální podnikání Sociální firma.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Společenská odpovědnost organizací v České republice a související aktivity Ing. Hana Šimková 26. dubna 2017.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Město Jičín: seminář o odpovědném/udržitelném zadávání
Transkript prezentace:

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Hana Šimková 14. června 2016

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Společenská odpovědnost organizací CSR Definice Evropské komise – odpovědnost podniků za dopad jejich činností na společnost. Jde o průřezovou problematiku dotýkající se širokého spektra aspektů – sociálního, environmentálního i ekonomického. CSR představuje dobrovolný závazek organizace zohledňovat při svém rozhodování a každodenních činnostech potřeby svých zákazníků, dodavatelů, zaměstnanců a dalších aktérů, jichž se její činnost dotýká. Její důležitou součástí je také snaha minimalizovat negativní dopady činnosti organizace na životní prostředí.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Společenská odpovědnost organizací CSR Společenská odpovědnost organizací = koncept dobrovolný, založený na samoregulaci Téma CSR – vysoce aktuální nejen pro velké společnosti, ale i pro malé a střední podniky z regionu, jejich zaměstnance i komunitu kolem nich, stejně tak jako pro veřejnou správu. Téma CSR je v celém světě stále více akcentováno jako základ pro udržitelný rozvoj, tedy rozvoj, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost naplňovat je i generacím budoucím.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Společenská odpovědnost organizací CSR MPO je gestorem problematiky CSR, MPSV je spolugestorem „Obnovená strategie EU pro sociální odpovědnost podniků na období 2011 – 2014“  úkol vypracovat Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice První Národní akční plán CSR v ČR - schválen Vládou ČR dne 2. dubna 2014 usnesením č. 199.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Vypracován v návaznosti na Usnesení vlády ČR ze dne 2. dubna 2014, č. 199 – v části II, bodu 2, odstavci b) uloženo ministrovi průmyslu a obchodu předložit vládě do 31. prosince 2015 aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR. Na přípravě aktualizovaného NAP CSR v ČR se podílela Rada kvality ČR (odborná sekce Společenská odpovědnost a udržitelný rozvoj), následně bylo využito mezirezortní spolupráce. Schválen Vládou ČR dne 25. ledna 2016 usnesením č. 49

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR  Dokument nelegislativní povahy ,,otevřený a živý” Hlavní záměry aktualizovaného NAP CSR v ČR: Posílení porozumění a důvěryhodnosti konceptu společenské odpovědnosti ve společnosti. Podpora rozvoje společenské odpovědnosti v organizacích. Sdílení zkušeností a přenos mezinárodního know-how.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Jde o,,aktualizaci” prvního Národního akčního plánu CSR v ČR - struktura zůstává stejná Hlavní úpravy:  Nastavení intervalu platnosti aktualizovaného NAP CSR v ČR na období 2016 – 2018  Sjednocení pojmů (podnik, firmy, organizace, aj.)  Odstranění nesouladu strategických priorit s aktivitami, snížení počtu strategických priorit a aktivit, doplnění výstupů  V příslušných kapitolách doplněno shrnutí dosavadního plnění aktivit NAP CSR v ČR k  Obsah původní kapitoly 3.2 Samoregulace – začleněn do ostatních kapitol aktualizovaného NAP CSR v ČR  Nově zpracována ve spolupráci s MPSV kapitola 3.7 Sociální podnikání

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Aktualizovaný NAP CSR v ČR definuje ve třetí kapitole 10 klíčových oblastí: 1.Propagace a podpora rozvoje konceptu společenské odpovědnosti 2.Dialog a spolupráce zainteresovaných stran CSR 3.Úloha orgánů veřejné správy 4.Šíření, implementace a dodržování mezinárodních standardů chování 5.Mezinárodní spolupráce

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR 6.Dodržování lidských práv 7.Sociální podnikání 8.Vzdělávání a výzkum v oblasti společenské odpovědnosti 9.Oceňování organizací za společenskou odpovědnost 10.Ochrana zájmů spotřebitelů Struktura kapitol:  Úvodní popis problematiky, kterou se kapitola zabývá  Strategické priority v dané oblasti včetně cílů  Nositelé  Přehled plnění úkolů k  Aktivity aktualizovaného NAP CSR v ČR (vč. Realizátorů, výstupů, termínů)

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktivity Národního akčního plánu CSR v ČR Vytvoření a správa Národního informačního portálu o CSR vč. jeho provázání s národními a mezinárodními dokumenty (Termín plnění: I. Q 2016) - splněno Vytvoření a činnost Pracovní skupiny při MPO pro konzultaci při transpozici směrnice o nefinančním reportingu (Termín plnění: do ) - splněno

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktivity Národního akčního plánu CSR v ČR Platforma zainteresovaných stran CSR – 2 jednání proběhla Platforma je dobrovolným volným a otevřeným uskupením právnických osob, které se aktivně zabývají uplatňováním společenské odpovědnosti. Představuje zájmové diskusní fórum organizací, propagujících koncept CSR, které umožňuje výměnu zkušeností (know ‑ how), shromažďuje a monitoruje existující nástroje a iniciativy CSR a propaguje příklady dobré praxe. Výstupy Platformy přispívají k realizaci úkolů Národního akčního plánu společenské odpovědnosti organizací v ČR. Odbornou podporu činnosti Platformy garantuje odborná sekce Rady kvality ČR č. 13: Společenská odpovědnost a udržitelný rozvoj. K omunikačním médiem Platformy je Národní informační portál CSR

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Problematika Společenské odpovědnosti organizací – v podmínkách současného globalizovaného trhu se stává stále významnějším prvkem strategického řízení firem. Aktualizovaný NAP CSR v ČR – může být určitým vodítkem k odpovědnému a udržitelnému podnikání. Cílem materiálu je přispět k rozvoji konceptu společenské odpovědnosti organizací v České republice a jeho pozitivních dopadů na konkurenceschopnost ČR. Smyslem není posílení regulace, CSR je v principu dobrovolnou aktivitou.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Materiál „Obnovená strategie EU pro sociální odpovědnost podniků na období 2011 – 2014“ - očekává se předložení navazujícího dokumentu. Na základě vývoje problematiky CSR na unijní úrovni i na národní úrovni bude pro další období po roce 2018 vypracován materiál, který bude koncipován dle nejaktuálnějších vizí a směrů.

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Společenská odpovědnost organizací v rámci EU MPO se rovněž zapojuje do aktivit souvisejících se společenskou odpovědností organizací i na evropské úrovni Zástupce MPO je členem Skupiny na vysoké úrovni pro otázky společenské odpovědnosti organizací (High Level Group on Corporate Social Responsibility), která pracuje v rámci generálního ředitelství DG GROW (přesunuto z DG EMPL)

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Priority na další období Hlavním úkolem je plnit, koordinovat a monitorovat plnění úkolů vyplývajících ze strategického dokumentu, a to ve spolupráci s resorty a dalšími zainteresovanými stranami Vydaná tištěná brožura v CZ a v AJ verzi. Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR dostupný na:

MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Ing. Hana Šimková tel.: Děkuji za pozornost