Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK:
HALOGENOVÉ DERIVÁTY. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ DEFINICE Deriváty uhlovodíků jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují vedle uhlíku a vodíku i jiné.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití bezkyslíkatých kyselin TÉMATICKÝ.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KYSELINY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborChemie.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Voda Základ života.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Halové prvky Halogeny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
HALOGENIDY.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Období: leden až květen 2012
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Mineralogický systém II. Halogenidy
17 skupina.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - chemie Tématický okruhVybrané kapitoly z anorganické chemie TémaHalogeny Ročník2. M Datum tvorby Anotace Prezentace se týká halogenů, jejich vlastností a využití. Zahrnuje také důsledky působení halogenů na životní prostředí. Motivuje žáky k zájmu o to, jak mohou být chemické látky zneužity k válečným účelům. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

VII. A skupina PSP Halogeny F 2 – Fluor (nažloutlý jedovatý plyn) Cl 2 - Chlor (žlutozelený jedovatý plyn) Br 2 – Brom (červenohnědá kapalina) I 2 - Jod (tmavě fialová pevná látka) At – astat (radioaktivní) Halogeny = solitvorné prvky (hals=sůl,genao=tvořím) Jsou velmi reaktivní, v přírodě se vyskytují pouze ve sloučeninách

Fluor V přírodě se vyskytuje jako minerál fluorit (kazivec) - CaF 2, kryolit Na 3 AlF 6 a fluoroapatit. Fluor je důležitý pro zdravý vývoj zubů, vyskytuje se v zubní sklovině a v kostech. Fluor se přidává se do zubních past.

Sloučeniny fluoru HF - Kyselina fluorovodíková - leptá sklo, využívá se ve sklářském průmyslu (leptání a matování skla). HF se využívá rovněž k výrobě freonů a fluoroplastů (teflon). Teflon je mimořádně chemicky a tepelně odolný, využívá se pokrývání povrchu kuchyňského nádobí, k výrobě odolných těsnění, voděodolných textilií (ubrusy), v elektrotechnickém průmyslu.

Freony Freony jsou organické sloučeniny, obsahují atomy fluoru, nejznámější je dichlordifluormethan CCl 2 F 2. Využití : chladírenství – ledničky, klimatizace, výroba pěnových hmot – polystyren. Freony byly využívány jako hnací náplň do sprejů, pro svoji zdravotní a ekologickou nezávadnost a nehořlavost. V současné době se však z ekologických důvodů produkce freonů celosvětově snižuje. CCL 2 F 2

Vliv freonů na životní prostředí V 80. letech bylo prokázáno, že molekuly freonů, které se postupně dostávají do horních vrstev atmosféry, reagují s ozonem O 3 za vzniku molekuly kyslíku O 2 a kyslíkových radikálů : O 3 → O 2 + O Jedna molekula freonu může zlikvidovat až několik tisíc molekul ozonu. Důsledkem je úbytek ozonové vrstvy a zvýšené pronikání UV záření na povrch Země. Následně dochází k poškození očí, zánětům spojivek, rakovině kůže, k blokování fotosyntézy.

Chlor Biologický význam : Cl - je v žaludeční šťávě, v krevní plazmě. V přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná - halit Chlor je žlutozelený jedovatý plyn NaCl v mořské vodě (salinita kolem 3%), nejvyšší je v Mrtvém moři (33%).

Cl 2 – výroba, využití Chlor - vyrábí se elektrolýzou roztoku NaCl (solanky). Chlor se používá k desinfekci pitné vody. Stačí i malá koncentrace a hubí bakterie, cestou ke spotřebiteli chlor z vody uniká probubláním vzduchem. Další využití chloru - v papírenském a textilním průmyslu - bělení surovin. Tlakové kovové lahve s plynným chlorem jsou označeny žlutým pruhem. Při práci s plynným chlorem je nezbytné zachovávat přísná bezpečnostní opatření, protože je velmi silně toxický a z průmyslových provozů je známa řada havárií se smrtelnými následky.

Sloučeniny chloru HCl – chlorovodík, kyselina chlorovodíková (solná) Chlornan sodný NaClO, chlorové vápno – bělící a dezinfekční účinky. Chlorečnany – výroba střeliva, třaskavin, zápalek, pesticidů a herbicidů (Travex). Chloristany – využití v pyrotechnice Organické sloučeniny chloru jsou v přírodě výjimečné a naprostá většina organických molekul obsahujících atom chloru, s nimiž se kolem sebe setkáváme, vznikla uměle - chemickou syntézou. Patří sem chloroform CHCl 3, tetrachlormethan CCl 4, freony, plasty - PVC (polyvinylchlorid), DDT (insekticid k hubení komárů přenášejících malárii, dnes zakázaný), PCB = polychlorované bifenyly, využívané jako rozpouštědla, v barvách, nátěrových hmotách, tmelech, mají negativní účinky na lidský organismus.

NaCl Velká ložiska chloridu sodného se nacházejí např. v Polsku (Wieliczka u Krakova) a v USA. Vznikla jako pozůstatek po odpaření slaných vnitrozemských jezer. Chlorid sodný NaCl je nezbytnou složkou potravy, je obsažen v krvi i krevní plasmě. NaCl je využíván v podobě fyziologického roztoku k infuzím (např. při dehydrataci), k uložení kontaktních čoček apod. Příjem soli v potravě je nutné udržovat v rozumných mezích, protože její nadbytek působí nepříznivě na kardiovaskulární systém a zvyšuje riziko infarktu myokardu.

Solení komunikací v zimě : využívá se chlorid sodný a chlorid vápenatý CaCl 2 Roztoky těchto látek mrznou při nižší teplotě, led na vozovce taje. Sůl ale způsobuje korozi kovových částí automobilů. Dochází také k zasolení půdy v okolí komunikací vysokými koncentracemi solí, což má negativní dopad na životní prostředí.

Brom - Br 2 Červenohnědá toxická kapalina. Jeho páry ve vyšších koncentracích mohou způsobit smrt zadušením, v nižších koncentracích však poškozují pokožku a především oči.

Využití bromu Bromid stříbrný AgBr – při výrobě klasických fotografií – fotografická emulze. Br 2 je obsažen v uklidňujících lécích (působí na mužskou potenci).

Jód Tmavě fialové krystalky jódu sublimují = změna skupenství pevného na plynné (páry jódu). Jodová tinktura = dezinfekční přípravek, je to jód a jodid draselný nebo sodný rozpuštěné v ethanolu

Biologický význam jódu I 2 je nutný pro správnou funkci štítné žlázy, proto se do kuchyňské soli přidává KI. Při nedostatku jódu v potravě dochází k zvětšením štítné žlázy, vytvoří se struma (vole). Dříve k tomu docházelo ve vnitrozemských státech (Rakousko), kde chyběl přirozený zdroj jódu v potravě (mořské ryby).

Zneužití chemických látek na bázi halogenů Fosgen COCl 2 - prudce jedovatý, dusivý bezbarvý plyn. Za první světové války byl použit jako bojový plyn. Yperit – hořčičný plyn (podle zápachu), obsahuje chlor, je to zpuchýřující látka. Zneužita Němci během 1. světové války, naposledy v Iráku proti Kurdům v r Jako bojová chemická látka byl zneužit v 1. světové válce i chlor.

ZDROJE: _Yperit.jpg BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.