Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické sloučeniny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0882

2 Význam a použití halogenidů II

3 Trocha historie První fotografie a poté i film byl vytvořen díky halogenidům ( r.1813). Vznikl tak Hollywood a celý filmový průmysl.

4 Halogenidy stříbra Chlorid stříbrnýAgCl Bromid stříbrný AgBr Jsou krystalické látky citlivé na světlo. Používají se pro výrobu fotografických i filmových černobílých materiálů.

5 Vznik fotografie Fotografický film a papír jsou pokryty tenkou vrstvičkou halogenidu stříbra v želatině. Účinkem světla se stříbrné sloučeniny rozkládají, a na fotografii tak vznikají tmavá místa. Zbytek nerozložených sloučenin se odstraní během vyvolávání.

6 Fotografie a zdraví Černobílá fotografie je na ústupu, v jedné důležité oblasti se ale stále používá. Víš, ve které?

7 Indikátory vlhkosti Chlorid kobaltnatý CoCl 2 je halogenid, který má různou barvu podle toho, s kolika molekulami vody se váže. V závislosti na množství vázané vody mění svoji barvu z modré (2 H 2 O) na červenou (6 H 2 O). Používá se jako indikátor vlhkosti.

8 Hnojiva Chlorid draselný KCl je bílá krystalická látka slané chuti, dobře rozpustná ve vodě. Používá se na výrobu draselných hnojiv. V přírodě se vyskytuje jako minerál sylvín. V přírodě se vyskytuje jako minerál sylvín.

9 Salmiak Chlorid amonný NH 4 Cl je bílá krystalická látka rozpustná ve vodě. Používá se jako přídatná látka v potravinářství, při pájení, v dýmovnicích, suchých článcích a jako ustalovač při výrobě fotografií.

10 Zdroj: Fraus: Učebnice chemie pro ZŠ a víceletá gymnázia  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Laurel_%26_Hardy_dancing.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Laurel_%26_Hardy_dancing.gif  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bromid_st%C5%99%C3%ADbrn%C3%BD.PNG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bromid_st%C5%99%C3%ADbrn%C3%BD.PNG  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boulevard_du_Temple_by_Daguerre.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boulevard_du_Temple_by_Daguerre.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruka-rentgen.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruka-rentgen.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rtgplic.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rtgplic.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorid_kobaltnat%C3%BD.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorid_kobaltnat%C3%BD.JPG  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorid_draseln%C3%BD.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorid_draseln%C3%BD.JPG  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sylvin_%28aka%29.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sylvin_%28aka%29.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorid_amonn%C3%BD.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorid_amonn%C3%BD.JPG  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_X.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hazard_X.svg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití halogenidů II TÉMATICKÝ CELEK:"

Podobné prezentace


Reklamy Google