Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název a číslo materiálu: VY­_52_INOVACE_24/III.SADA Anotace: Prezentace je určena žákům 8. ročníku, slouží k výkladu učiva: Halogeny Období: leden až květen 2012

2 Halogeny Prvky VII. A skupiny: Fluor F Chlor Cl Brom Br Jod I Astat At

3 Vlastnosti halogenů Mají sedm valenčních elektronů
jsou velmi reaktivní snaží se získat jeden elektron tvoří anionty s oxidačním číslem -1

4 Fluor Extrémně jedovatý žlutozelený plyn
V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách Kyselina fluorovodíková leptá sklo, musí se uchovávat v plastových lahvích Fluoridy se ukládají v zubní sklovině

5 Chlor Žlutozelený jedovatý plyn
Těžší než vzduch (použit za 1. světové války jako bojový plyn) Jeho 36% roztok ve vodě je označován jako kyselina chlorovodíková Nejběžnější sloučeninou je chlorid sodný NaCl ( neboli sůl kamenná neboli halit)

6 Chlorid sodný NaCl Bezbarvá krystalická látka Krychlové krystaly
Konzervování a ochucování potravin Výroba chlóru,vodíku a hydroxidu sodného elektrolýzou roztoku soli ( tzv. solanky) Solení vozovek

7 Krystalová mřížka Tvořena ionty Na+ a Cl-

8 Brom a jod Brom - červenohnědá páchnoucí kapalina
( řecký výraz bromos značí páchnoucí) Jod – tmavá krystalická látka Jeho roztok v lihu je jodová tinktura Je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy ( po 2. světové válce se u nás začala kuchyňská sůl obohacovat jodidem draselným KI)

9 Procvičování –najděte chyby v textu
Při úniku chloru se ukryjeme v nejnižším patře budovy a dobře utěsníme okna. Na dezinfekci pitné vody se používá fluor. Brom a jod jsou pevné látky. Chlor a fluor jsou jedovaté plyny. Pro správnou funkci štítné žlázy je nutný jod. Jeho bohatým zdrojem je bílé pečivo.

10 Řešení Při úniku chloru se ukryjeme v nejvyšším patře budovy a dobře utěsníme okna. Na dezinfekci pitné vody se používá chlor. Brom je kapalina. Pro správnou funkci štítné žlázy je nutný jod. Jeho bohatým zdrojem jsou mořské ryby a plody.

11 Zdroje: Fotografie na snímcích 6 a 7- fotoarchiv autorky
Obrázky smajlíků na snímcích 9 a 10 z galerie MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. opravené. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s.r.o., ISBN Citováno


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google