VY_32_INOVACE_Lul_II_03 Komandatura a protektorátní četníci v ghettu Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Advertisements

Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
VY_32_INOVACE_Lul_II_17 Osvětim II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 19 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Základy automatického řízení 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Digitální učební materiál
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Ing. Veronika Dostálková MBA
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Poměr v základním tvaru.
VY_32_INOVACE_Fi_III_21 Název Svět - soutěž
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
Revoluce ve Francii
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Práva a povinnosti členů rodiny
České země za 1. světové války
Právo sociálního zabezpečení
VY_32_INOVACE_Fi_III_28 Název Státní znaky sousedních zemí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
Poměr v základním tvaru.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Lul_II_03 Komandatura a protektorátní četníci v ghettu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Leona Lukašíková

Komandatura a protektorátní četníci v ghettu

Komandatura SS Velitelé terezínského ghetta Četníci v terezínském ghettu

Komandatura SS V Terezíně velena komandatura (SS-Lagerkommandatur Theresienstadt), později pouze „služebna“ Pokyny dostávala z Berlína od RSHA (oddělení, kterému velel Adolf Eichmann), poté z Prahy od Zentralstelle (tomuto úřadu byla podřízena) Přijímala a plnila rozkazy k odesílání transportů na Východ Dohlížela na činnost židovské samosprávy Vynášela konečné tresty nad vězni ghetta Informovala velitele v Praze a v Berlíně o dění v ghettu Zpočátku sídlila na náměstí v L 414, r přemístěna na druhý roh náměstí Q 414 a Q 416 Ve sklepení těchto budov zřídili esesáci vězení Jako ubytování komandatury fungoval terezínský hotel, v přízemí se stravovali – L324 Kromě velitelů a inspektora měla komandatura desítky nižších členů Všichni využívali svého postu pro týrání, šikanování a beztrestného zabití 5. května všichni příslušníci SS opustili ghetto a jen zlomek z nich se po válce podařilo vypátrat Zpět na komandaturu a četnictvo

Velitelé terezínského ghetta Siegfried Seidl Anton Burger Karl Rahm Zpět na komandaturu a četnictvo ZA_CC_Anton%20Burger.jpg 7/76/Rahmthumbnail.JPG

Siegfried Seidl (*1911) První z trojice velitelů Působil v RSHA a Eichmann jej v listopadu 1941 jmenoval velitelem Terezína Původem byl Rakušan Členem nacistické strany se stal r. 1930, do SS vstoupil r V Terezíně velel do – byl převelen do KT Bergen-Belsen Za jeho velení se konaly první popravy (v lednu a v únoru 1942 bylo z jeho příkazu oběšeno 16 mužů) Zavedl trest bití za porušování řádu v ghettu Omezil příděly jídla za hranici minima Zařazoval těžce nemocné do transportu na Východ Svou surovostí zabil 2 vězně Po válce se skrýval ve Vídni – v červenci 1945 zatčen, v říjnu 1946 ve Vídni odsouzen k trestu smrti rozsudek byl vykonán v únoru 1947 Zpět na velitele

Anton Burger (*1911) Původně učitel Později ve Vídni v Eichmannově úřadu pro židovské záležitosti R jej Eichmann převelel do Prahy a dále do Brna Nějaký čas sloužil ve Francii 3. července 1943 ustanoven velitelem ghetta Byl to surovec, bil vězně, mučil je při výsleších Nenávist projevoval vůči českým vězňům i četníkům Zakázal porody v ghettu – ženy musely podstoupit potrat (když šlo o utajované těh. hrozilo urychlené zařazení matky, otce i dítěte do transportu) V době před návštěvou Červeného kříže přestaly jeho manýry vyhovovat a tak byl 7. února 1944 odvolán poté působil v Řecku, Maďarsku, Německu Octl se v americkém intern. táboře v Glasenbachu, odtud uprchl Lidový soud v Litoměřicích jej v r odsoudil v nepřítomnosti k trestu smrti Zemřel nepotrestán r v Německu Zpět na velitele

Karl Rahm (*1907) Od r byl členem nac. strany, r vstoupil do SS a do policejních služeb Kariéru začal v Ústředně pro židovské vystěhovalectví ve Vídni Poté přeložen do obdobné ústředny v Praze 8. února 1944 převelen do Terezína, kde sloužil do května 1945 Byl hrubý, surový a vznětlivý Bil vězně a honil je před svým koněm nebo cvičenými psy Stal se výborným režisérem zkrášlovací akce na jaře 1944 Při návštěvě hrál hodného „strýčka Rahma“, kterému záleží na obyvatelích ghetta Mnoho vězňů na jeho příkaz převezeno do MP Ke konci války připravoval usmrcení zbývajících vězňů (v plynové komoře nebo jinak) Terezín opustil jako poslední z komandatury 5. května 1945 Uprchl do Rakouska kde se živil jako instalatér Téhož roku zatčen a dopraven do Glasenbachu Byl odsouzen Mimořádným soudem v Litoměřicích k trestu smrti, který proběhl 30. dubna 1947 Zpět na velitele

Četníci v terezínském ghettu Zajišťovali strážní službu po celou dobu existence ghetta Bylo jich kolem 150 mužů Byli do Terezína přidělováni na 3 až 6 měsíců z různých čet. Stanic po celém Protektorátu Do strážního oddílu zařazováni pouze ti, u nichž byla vyloučena příbuznost s osobami žid. původu Během trvání ghetta se zde vystřídalo několik set četníků, kteří zder byli převážně nedobrovolně Jejich sídlo bylo v bývalém důstojnickém kasinu, v tvz. Wieserově domě Formálně byli podřízeni českým orgánům, ve skutečnosti SS Zajišťovali ostrahu hranic tábora, dohlíželi na prac. komanda, kontrovali zavazadla nově příchozích vězňů Většinou se k terezínským vězňům chovali slušně, snažili se jim pomáhat (pašování dopisů, „přehlednutí schovaného jídla“), svou pomoc poskytovali nezištně 14 četníků bylo zatčeno a souzeno za pomoc židovským vězňům (posláni do Mauthausenu, Flossenbürgu) Někteří se snažili zalíbit SS (zejména velitelé)– chovali se k vězňům surově Po válce byli za své zločiny potrestáni

Zdroje: Vzdělávací semináře v Terezíně v letech Vzdělávací a informační bulletin vzdělávacího oddělení památníku Terezín z let

Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: devátý Předmět: Dějepis Anotace: Materiál slouží k utvoření si představy o životě lidí v bývalém ghettu v Terezíně