Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová Vytvořeno: 18. září 2012 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Cílem tohoto materiálu je objasnit rozdíl mezi životem v kárném táboře a v táboře koncentračním. Žáci se seznámí s KT Osvětim – Birkenau, s životem uvnitř tábora, pracovním nasazením, životními podmínkami, fyzickou likvidací, s jejíž myšlenkou přišlo nacistické Německo.

3 Cikánský tábor v Osvětimi II - Birkenau
Zřízen na základě Himmlerova výnosu ze dne 16. prosince 1942. Rozměry tábora: 150 x 170 metrů. Na této ploše vystaveno 32 dřevěných baráků bez izolace. Kapacita jednoho domu – 300 až 400 vězňů, reálně jich sem však umístili až Na 1 palandě se tísnilo až 15 osob.

4 Příjezd do tábora… Po příjezdu byli Romové za nadávek a bití vyhnáni z vagonů a seřazeni do pětistupu. Po příchodu do tábora následovala společná koupel – obrovská potupa, dle romské tradice se žena nesmí svléknout před cizími muži. Poté označeni černým trojúhelníkem (označoval asociály), na levé předloktí jim bylo vytetováno číslo, které začínalo písmenem Z. Proč? Pokus se z předchozích znalostí odvodit. „Zigeuner“ 1 Ženský tábor AII6 Interiér cihlové kasárny Autor: Stanisław Mucha Foto: Archiv Auschwitz-Birkenau muzeum 

5 Život v táboře Vězňové v táboře trpěli hladem, nedostatkem hygieny a v neposlední řadě tvrdou prací. Vězňové nebyli zařazování do komand pracujících mimo tábor. Práce uvnitř tábora byla ve většině případech zbytečná. Romové na život v táboře reagovali různě – někteří se snažili zabezpečit se dostatečným množstvím jídla (rozkrádali), jiní si toužili užít poslední chvíle svých životů (prostituce), za což následovaly velmi tvrdé tresty.

6 Pseudovědecké pokusy V Osvětimi pracoval dr. Mengele (táborový lékař).
Jeho největší zálibou bylo zkoumat romská dvojčata. Protektorátní židovská vězeňkyně Dina Gottliebová musela pro Mengeleho portrétovat uvězněné Romy. 2 Portrét neznámé romského vězně. Autor: Dina Gottliebová, foto: Muzeum romské kultury.

7 Zdroje informací 1 vložený obrázek dostupný z:
2. vložený obrázek dostupný z: Lhotka, P.: CIKÁNSKÝ TÁBOR V OSVĚTIMI II. – BIRKENAU [online], poslední změna , [cit ], dostupné z: < > Ware, J., Posner Gerald L.: Mengele - Anděl smrti, 1. vydání, XYZ, 2007, str. 451, ISBN:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google