Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_18 Informatika - MS Excel – Typy grafů Autor: Pavlína.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_09 Informatika - MS Excel – Vzorce cvičení Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_07 Informatika - MS Excel – Vkládání vzorců Autor:
NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST MATEMATIKA 7. ROČNÍK ZŠ výklad Základní škola Ostrava – Hrabová Paskovská 46 Software: Microsoft Office PowerPoint 2003.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_06_01_M7_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Racionální čísla Základní škola Libina, příspěvková.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_15_M6_Hanak TÉMA: Úhel
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Název vzdělávacího materiálu
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Práce se sloupkovými diagramy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_08
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Teplota – souhrnná cvičení II.
Procvičení a upevnění učiva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PŮDY – 2.ČÁST Název : VY_32_inovace_05- PŘ – PŮDY -2.ČÁST
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_01_M6_Hanak TÉMA: Dělitelnost
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Procenta - úvod Název : VY_32_inovace_01 Matematika – procenta úvod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_VJ38.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VY_52_INOVACE_24_ Dělení kvetoucích rostlin podle stonku
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4B_17
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_18 Informatika - MS Excel – Typy grafů Autor: Pavlína Honcová Období: Únor 2013 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Informatika – Tabulkové kalkulátory Anotace: Typy grafů, použití

Grafy  Používají se pro názorné zobrazení informací.  Důležité informace jsou na první pohled srozumitelné.  Vždy je důležité vybrat správný typ grafu pro daná data.  Typů grafů je celá řada.

Sloupcový graf  Je vhodný pro srovnávání kategorií a zobrazení jejich změn v čase.  Používáme například pro: o porovnání velikosti států o porovnání platů zaměstnání o porovnání nezaměstnanosti v regionech

Ukázka sloupcového grafu

Spojnicový graf  Používáme pro zobrazení údajů zachycených v čase, časový vývoj nebo trend.  Příklady použití: o porovnání růstu platů zaměstnanců během několika let o vývoj kurzu koruny k dolaru o vývoj nezaměstnanosti během měsíců o znázornění průběhu teplot během měsíce

Ukázka spojnicového grafu

Výsečový graf  Zobrazuje údaje, které dohromady představují celek nebo 100%.  Příklady použití: o porovnání počtu obyvatel v krajích ČR o porovnání rozlohy světadílů o znázornění sledovanosti televizních pořadů o zastoupení politických stran v parlamentu

Ukázka výsečového grafu

Výsečový graf Otázka k zamyšlení: Proč není vhodné používat výsečový graf k porovnání počtu procent nezaměstnanosti mezi jednotlivými kraji? Odpověď: Tato čísla nedávají dohromady 100%. Není možné aby po sečtení údajů za celou Českou republiku vyšla nezaměstnanost 100%.

Pruhový graf  Nejvhodnější typ pro porovnávání více hodnot.

Plošný graf  Umožňuje zvýraznit rozdíly mezi různými sadami dat v průběhu určitého časového období.

XY bodový graf  Tento typ grafu porovnává dvojice hodnot.  Je vhodné ho použít v případě, že se vykreslené hodnoty nenacházejí v pořadí na ose X nebo pokud představují samostatné hodnoty.

XY bodový graf - použití  Používá se k tvorbě matematických funkcí, fyzikálních závislostí.  Používáme pro vědecká, technická data.  Například: graf funkce y=2x-3 průběh funkce sin, cos graf závislosti ujeté dráhy na čase

Další grafy

Zdroje Literatura: VANÍČEK, Jiří. Informatika pro základní školy a víceletá gymnázia 2. díl. Brno: CP Books, 2005, ISBN Obrázky: Vlastní, snímky obrazovky aplikace Excel systému Microsoft Office 2010.