Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Plánovaný rozvoj služeb
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Duševně nemocní a jejich znovuzačlenění do společnosti Praktická odborná část maturitní zkoušky z psychologie Jana Klingerová, 4. A.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Téma prezentace Ratolest Brno – Přínos Individuálního projektu.
Vliv podpory na uživatele Bc. Zuzana Thürlová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální podnikání v Praze
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Terapeutické komunity
metodik služeb Podpory bydlení
Vzorový projekt pro ZŠ.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Vzorový projekt pro gymnázia
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu

Obecné údaje  Cílem občanského sdružení Lotos Brno je pomoc lidem závislým na alkoholu a jejich začlenění zpět do společnosti. Od listopadu 2005 rozšířilo sdružení díky podpoře v rámci programu Phare 2003 RLZ své služby  Lotos Brno nabízí službu bydlení v terapeutické skupině. Program je zaměřený jednak na práci na sobě (jako např. rozvíjení sebeúcty, rozvoj osobnosti, zlepšení a udržení tělesného zdraví), dále pak na pomoc v sociální oblasti (umět si najít a udržet práci, naplnit si vhodně volný čas a obnovit a udržet síť přátel a příbuzných).

Charakteristika projektu  Projekt pomůže osobám závislým na alkoholu (zpravidla bez vlastního bydlení) naučit se dlouhodobě abstinovat a postupnými kroky získat vhodnou práci a udržet si ji. Projekt předpokládá, že tyto dovednosti společně s dalšími (schopnost udržení nového životního stylu a dovednost racionálně hospodařit s finančními prostředky) otevře klientům cestu zpět do společnosti, možnost samostatně bydlet a obnovit původní sociální síť.  Klienti budou po absolvování psychosociální rehabilitace schopni obstát na běžném trhu práce a stát se rovnoprávnými členy společnosti i společenství v němž žijí.

data o projektu  Projekt je realizován od listopadu 2005  Je podpořen na deset měsíců (září 2006)  Z programu Phare sdružení dostalo EUR, což je Kč. Tyto peníze nepokryjí náklady projektu (dotace z MPSV, magistrátu, kraje)  34 klientů využilo služeb projektu z toho  V komunitě může být 16 lidí

Cíle projektu  Celkovým cílem projektu je pomoc osobám závislým na alkoholu jakožto skupině obyvatel ohrožených sociálním vyloučením, uplatnit se postupně na trhu práce

Cíle projektu  motivovat klienty k aktivnímu přístupu  Vytvořit vzdělávací program pro závislé osoby  Vybudovat dlouhodobý terapeutický program  Vzdělávat tým pracovníků a poradců

Cíle projektu  Zaměření na udržení abstinence, obnovení klíčových kompetencí a obnovení sociální sítě.  Zapojit rodinu – sociální inkluze  Informovat veřejnost  Spolupracovat s jinými organizacemi (Práh), chráněná dílna v Tuřanech

Aktuální stav projektu  Klienti bydlí v domě na půli cesty 2 byty pro muže, 2 byty pro ženy. V programu mohou být max.2roky, optimum je ale 1,5 roku  2500 Kč – příspěvek na nájemné. Klienti si vaří sami.  Po čtrnácti dnech nulté fáze si musí shánět práci sami nebo přes Agenturu podporovaného zaměstnání  Proces psychosociální rehabilitace probíhá celodenně a nepřetržitě  Snaha zapojit rodinu – různé akce, rodinná terapie. Daří se u žen – děti mají zájem.  V současné době 18 klientů, z toho 16 je zaměstanáno

Zaměstnanci  2 1,75 terapeuti ženská komunita 3,5 úvazku v mužské části  psychiatr (0,2 úvazku) psycholog (0,5) sociální pracovník (0,2) asistent podporovaného zaměstnávání (0,5) asistent podporovaného zaměstnávání (0,5) asistent podporovaného zaměstnávání (0,5) garant projektu v o.s. Ratolest (0,1) výkonný ředitel (1,0) hospodářsko - správní pracovník (0,5)

finance  Dotace – z magistrátu, MPSV  Program Phare, problémy se snovuobnovením Kč.  Snaha o fundrazing u firem a jiných organizací

Průběh terapie  Skupinové sezení 2 hodiny týdně  Individuální sezení 2 hodiny týdně s terapeutem  vzdělávací cyklus o Modelu růstu realizovaný ve 4 setkáních po 8 – ucelený vzdělávací program metodika systematické terapie

Struktura klientů  Celkem bylo podpořeno 34 osob z toho 18 klientů úspěšně.  Z toho je deset žen  Jedná se o sociálně marginovalizované osoby – tzn. osoby, které jsou v nepříznivé životní situaci – např. bezdomovectví,  nejmladší 25,  Nejstarší 56 let.  Celkově bylo úspěšně vyškoleno 18 lidí

Problémy  Budoucnost projektu – problémy s financováním  Klienti nacházejí práci, ale ne trvale – vrací se k alkoholu, jsou na nemocenských  Zapojit rodinu – převážně u mužů  Klienti pracují „na černo“  Klienti mají často více problémů – gamblerství, dluhy apod.

DĚKUJI ZA POZORNOST VERONIKA HRDÁ