Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
1 Představení APPS 2 KDO JSME APPS je nezávislou a dobrovolnou zájmovou organizací. Bezprostředním cílem je vytváření podmínek pro úspěšný.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Vymezení a pojetí sociální práce
Okresní hospodářská komora Louny Datum vzniku:
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Mezinárodní rada sester – International Council of nurses - ICN
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Česká asociace adiktologů
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Představení klubu manažerů
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Kongresové dny Brno 2010 Asociace výchovných poradců / - založena v červnu 2005 jako Asociace školských poradců díky spolupráci s časopisem.
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Fakulta zdravotnických studií
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
Vzdělávání sociálních pracovníků
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Etický kodex Komory auditorů
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ORGANIZACE
Profesní etické kodexy
Financování sociálních služeb pro města a obce
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
INTERAKTIVNÍ DISPENZAČNÍ SEMINÁŘE: O projektu
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Společnost sociálních pracovníků ČR
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální práce TEĎ a TADY II
PROFESNÍ KOMORA SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ, Z.S.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Transkript prezentace:

Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat  atd.

 rok 1919 vzniká myšlenka, v roce 1922 se ustanovuje výbor  sociální pracovnice z povolání prvních 28 absolventek Vyšší školy sociální péče v Praze  udržovat mezi sebou pravidelné kontakty

 Absolventky od samého počátku narážely na předsudky v chápání sociální práce.  Není to nápadně podobné i v roce …

 Organizace sociálních pracovnic od roku 1929 vydávala odborné publikace  pořádala semináře, kurzy a studijní cesty  v roce 1934 vyšel tiskem první časopis Sociální pracovnice s nákladem 900 výtisků.

 Členství: organizace zavedla evidenci členů a zaměřila se na poptávku po pracovních místech sociálních pracovnic.  Spolupráce: z roku 1925 je zaznamenán písemný styk se spolky sociálních pracovnic v Paříži a New Yorku.  Vzdělávání: rozvoj uplatnění sociálních pracovnic zvýšil i jejich zájem o prohlubování teoretických znalostí.  Ovlivňování příslušné legislativy: v roce 1937 dostala OSP první příležitost připomínkovat připravované zákony a novely.

 V roce 1922 byla ustanovena Organizace absolventek Vyšší školy sociální péče v Praze.  V roce 1929 byl název Organizace absolventek VŠSP změněn na Organizaci sociálních pracovnic.  Po nacistické okupaci roku 1939 Organizace sociálních pracovnic pořádala akce na podporu svých členek, které musely opustit zaměstnání a věnovala se pomoci přistěhovalcům.  Po únoru 1948 byla zastavena činnost OSP, zastaveno vydávání časopisu Sociální pracovnice, majetek OSP byl převeden do majetku ROH.  Roku 1968 byl rozhodnutím Ministerstva vnitra schválen vznik Společnosti sociálních pracovníků a byly založeny 4 sekce.  Od roku 1990 je obnovená Společnost sociálních pracovníků ČR, která sdružuje sociální pracovníky ze všech oblastí sociální práce na základě dobrovolnosti.

Společnost sociálních pracovníků ČR  sdružuje sociální pracovníky ze všech oblastí sociální práce na základě dobrovolnosti  napomáhá k rozvoji sociální práce a uznání profese sociálního pracovníka  odborně se vyjadřuje k aktuálnímu dění souvisejícímu se sociální prací a s odborníky, které ji vykonávají  zajišťuje v rámci programu celoživotního vzdělávání kurzy, odborné konference a pracovní dny  je aktivní v tuzemské i mezinárodní spolupráci

Je autorem Etického kodexu, který je nedílnou součástí výkonu činností sociálních pracovníků v České republice Etický kodex byl schválen plénem Společnosti sociálních pracovníků a nabývá účinnosti od

 IFSW (International Federation of Social Workers / Mezinárodní federace sociálních pracovníků) organizace zasazující se o sociální spravedlnost, lidská práva a společenský rozvoj prostřednictvím rozvoje sociální práce, příkladů dobré praxe a mezinárodní spolupráce mezi sociálními pracovníky a jejich profesními společnostmi.  Sídlo IFSW je ve švýcarském Bernu.

 Rada pro rozvoj sociální práce si klade za cíl rozvíjet odbornou úroveň, kvalitu a společenskou prestiž profese a oboru sociální práce prostřednictvím spolupráce, výměny zkušeností a příkladů dobré praxe mezi vzdělavateli v sociální práci, profesními organizacemi sociálních pracovníků a jejich zaměstnavateli.

 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR  Asociace vzdělavatelů ČR  Časopis Sociální práce/Sociálna práca  Časopis Listy sociální práce  Mezinárodní federace sociálních pracovníků – IFSW  Ministerstvo práce a sociálních věcí  Rada pro rozvoj sociální práce  Svaz měst a obcí

Podporuje jednotu sociálních pracovníků s respektem na specializace, napříč rezorty kde se sociální práce v současné době vykonává a specifičnost konkrétních činností.

 Společně s Profesní komorou sociálních pracovníků, o.s. a Profesním svazem sociálních pracovníků v sociálních službách APSS ČR podporuje vznik profesního zákona a zákonné ustanovení profesní komory sociálních pracovníků.  Aktivně se za podpory svých členů podílí na přípravách profesního zákona a ustanovení profesní komory sociálních pracovníků.

 Zastává názor, že vznik diskutované legislativní úpravy je jednou z nezbytných podmínek pro další rozvoj sociální práce a profese sociálních pracovníků v České republice.

 Historické počátky sociální práce vycházely z činnosti filantropických a charitativních organizací a nadšených jedinců.  V současné době se jedná o vysoce kvalifikovaný společenskovědní obor, který vykonávají profesionální odborníci.

 SSP ČR vnímá vznik profesní komory jako naplnění potřeb sociálních pracovníků od jejich vzniku až do současnosti.  Dále jako instituci jejich odborného a profesního statutu, zázemí pro jejich činnosti, garanta kvality a dalšího rozvoje sociální práce v České republice.

 Je přesvědčena, že v případě vzniku profesní komory sociálních pracovníků, bude i nadále společně s dalšími profesními organizacemi spolupracovat na rozvoji sociální práce v České republice a podpoře sociálních pracovníků.