Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –"— Transkript prezentace:

1 Ing. Dagmar Parmová

2 Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) – Pražská informační služba, Průvodcovská služba Kutná Hora, Český spolek horských průvodců, vzdělávací instituce a další, asociace zastupuje 4 200 pracovníků v sektoru průvodcovských služeb a vzdělávání průvodců.

3 Hlas průvodců doma a v zahraničí Asociace zastupuje průvodce v: - Fóru cestovního ruchu ČR, - Sektorové radě, - Kolegiu MMR, - ACK, - Světové federaci WFTGA, - Evropské federaci FEG.

4 Mezinárodní odborné eventy Leden 2015 - Kongres WFTGA v Praze 470 účastníků z 39 zemí (prvně v ČR), prezentace regionů. Listopad 2016 - Konference FEG v Brně odborný program podle profesních potřeb: enologie, asijský turista, návštěvníci se zdravotním postižením, přeshraniční spolupráce se zaměřením na Evropský region Dunaj – Vltava.

5 Návaznost na předchozí aktivity v přeshraniční spolupráci 2013 – 2014 vytvořili studenti VOŠ CR Č. B. 21 produktů CR zahrnující oblast celého ERDV, určeny pro CK, průvodce i individuální turisty, zaměřeny na různé cílové skupiny turistů. Hlavní cíl: Dokázat, že ERDV je jeden region, který lze poznávat bez ohledu na hranice států.

6 Aktuální trendy v incomingu nárůst individuálních návštěvníků, pokles skupin, převažují návštěvníci z Evropy cca. 62%, návštěvníci z Asie cca. 19% (opticky viditelnější), skupiny věkově 50+ a studenti, individuální návštěvníci mírně převažují ve věkové skupině 40 – 50 let, 30% návštěvníků Prahy navštíví i regiony (z 18 mil. návštěvníků = 6 mil.), 30% návštěvníků Prahy cíleně za památkami, ubytování převažují hotely 3 – 4*. (Zdroj: Oddělení statistiky a analýz PIS)

7 Aktuální trendy průvodcovských služeb pokles kvality a počtu kvalifikovaných průvodců, úbytek tradičních skupin z Německa a Rakouska (nárůst seniorů a cyklistů), vyšší poptávka po angličtině a po čínštině, chybí průvodci v korejštině a čínštině, růst příjezdů z Polska, pokles návštěvníků z Ruska (až 50%) a Skandinávie, růst přeshraničního poskytování služeb – zahraniční průvodci doprovázejí skupiny u nás, růst neoprávněné průvodcovské činnosti - práce načerno, přetrvávají bariéry rozvoje cestovního ruchu. (Zdroj: průzkum Asociace průvodců ČR)

8 Jak zkvalitnit práci průvodců? dobrovolnou certifikací stávajících průvodců, autorizovanými zkouškami nových průvodců, jazykovým a dalším vzděláváním všech průvodců.

9 1. dobrovolná certifikace Reakce na pokles kvality průvodcovských služeb, nekvalifikovaného a neoprávněného poskytování služeb průvodců - systém dobrovolné certifikace. Certifikace = odborná a jazyková kvalifikace + profesní etika + další profesní vzdělávání (závazná a volitelná kritéria). Vstup do systému i pro průvodce mimo asociaci. Více na: www.certifikacepruvodcu.cz

10 2. autorizované zkoušky průvodců cestovního ruchu z dějin kultury – ČR, Evropa, svět, z geografie – ČR, Evropa, svět, z ekologie a vztahu CR k ní, z reálií a specifik CR v ČR, z ekonomiky, práva a demografie ČR a EU, z orientace v podmínkách činnosti průvodců v EU, z přípravy a provedení průvodcovské akce, z ústní a písemné komunikace v cizím jazyce v CR. Více na: www.narodni-kvalifikace.cz

11 3. jazykové a další vzdělávání studium čínštiny, studium korejštiny, prohlubovat studium angličtiny, němčiny, francouzštiny a dalších jazyků zejména v oblasti reálií, prohlubovat znalosti diferencované péče o hosty s ohledem na zemi původu. Více o kurzech na: www.asociacepruvodců.cz

12 Kontakt: Ing. Dagmar Parmová dparmova@skolacrcb.cz


Stáhnout ppt "Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –"

Podobné prezentace


Reklamy Google