Posuzování vlivů na životní prostředí Jiří Dusík Konference ‘Mapy jsou pro každého’ 2016 14– 15.6. 2016, Měřín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Možnosti ovlivnění výstavby v okolí SEVESO podniků Josef Senčík Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 SMĚRNICE O NÁRODNÍCH EMISNÍCH STROPECH Gijs van Luyn InfoMil.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Individuálně, ale společně a jinak
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Regionální environmentální centrum ČR
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Téma 11: Finanční plánování
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Systémy řízení silniční dopravy
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zpráva o uplatňování územního plánu
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Přehled nejdůležitějších novinek
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Energetický management
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Informace k tezím rekodifikace
Připravovaná metodika na ochranu nerostného bohatství
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Moravské dopravní fórum
, Brno Připravil: Petr Trávníček
Projekty IMPEL k implementaci Směrnice o průmyslových emisí
Národní akční plán čisté mobility
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Posuzování vlivů na životní prostředí Jiří Dusík Konference ‘Mapy jsou pro každého’ – , Měřín

EIA a SEA Projekty a jejich změny, které mohou mít vliv na ŽP EIA: Environmental Impact Assessment Posuzování vlivů na životní prostředí z.č. 100/ /2015 Plány, programy, strategie, politiky a jejich změny, které mohou mít vliv na ŽP SEA: Strategic Environmental Assessment Posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí § 10 z.č. 100/2001 Sb.

Strategická (koncepční) úroveň Projektová (technická) úroveň Interakce mezi strategickou a projektovou úrovní Maria do Rosário Partidário

Trocha historie … o USA: 1969: NEPA federální orgány musí zohlednit požadavky na ochranu ŽP v rámci plánování a rozhodování. Musí zajistit systematické interdisciplinární posuzení vlivů navrhovaných záměrů a jejich alternativ na ŽP o : Kanada, Austrálie, Nový Zéland o : Francie, Západní Německo o 1978: Nizozemí začíná vývoj ve spolupráce s Kanadou o 1985: Evropská směrnice na EIA o 1992: ČR - Zákon 244/92 Sb. - počáateční nejasnosti o vztahu EIA k územnímu plánování a stavebnímu zákonu

Současná úprava EIA a SEA v ČR o Zákon 100/2001 Sb. + novela 39/2015 Sb. V podstatě podobné požadavky: o Zjišťovací řízení - předmět a obsah posouzení o Hodnocení vlivů a příprava SEA/EIA Dokumentace o Veřejné projednání o V případě EIA o EIA/SEA Stanovisko

Obvyklá věcná náplň Téměř vždy – jednotlivě a ve vazbách: o Příroda a krajina o Ovzduší o Hluk o Voda, půda o Zdraví Když relevantní: o kulturní dědictví o antropogenní systémy, o rizika, apd.

Analytické metody o Popis stavu (obvykle bez analýzy jeho vývoje) o Odborný odhad o Územní analýzy – od triviálních až po komplexní analýzy kumulativních vlivů apd. o Kalkulace emisní zátěže - modelování o Okrajově MCA, analýza trendů, scénáře

EIA/SEA ve světe IAIA doporučení pro EIA a SEA procesy: o Šitý na míru charakteru projektu - vhodný pro svůj účel o Zaměřený na hlavní potenciální vlivy o Zapojení veřejnosti a transparentnost o Rigorózní, důvěryhodný o Praktický a efektivní o Inter-disciplinární pohled, veřejná diskuse a podklad pro jednání všech zúčastněných stran

…. a v ČR o V rukách autorizovaných osob Až na vyjímky: o Pozdní příprava, kdy jsou varianty vybrány o Omezený čas na zpracování o Formalismus a rigidní šablony o Malá srozumitelnost a absence efektivních konzultací s veřejností o Drahá a mnohdy diskutabilní opatření o ‘Nějak to prosadíme’ - rostoucí množství vleklých soudních sporů

Širší rodina EIA/SEA ….. © Indies Records

Vlivy na Evropsky významné lokality a ptačí oblasti

Vlivy na území sítě Natura 2000 o Článek 6.3 a 6.4 Směrnice o stanovištích (92/43/EEC) - § 45i zákona č. 114/1992 Sb. o Metodika MŽP (2007) Hodnocení vlivů na celistvost lokality a předměty její ochrany: o Identifikace dotčených lokalit o charakteristika dotčených lokalit a jejich dotčených předmětů ochrany – o posouzení vlivů a možných opatření o hodnocení : zejm zda lze či nelze vyloučit významný negativní vliv

Posouzení vlivů na vodní útvary

o článek 4.1. Směrnice o vodách, 2000/60/EC – § 23a z. č. 254/2001 Sb o Nutno posoudit zda nebude znemožněno dosažení dobrého ekologického stavu útvaru povrchových a podzemních vod o V ČR metodika není Vlivy na: o hydromorfologii o fyzikálně-chemické parametry o biotická společestva o vodohospodářsky chráněné oblasti

Hodnocení rizik spojených s extrémními meteorologickými jevy

Zohlednění klimatických rizik Vyžadováno pro všechny velké projekty spolufinancované EU V ČR metodika není Hlavní postupové kroky 1.Identifikace citlivosti na vývoj klimatu a extrémními meteorologickými jevy 2.Analýza expozice 3.Analýza rizik 4.Výběr možností přizpůsobení se (ze zohledněním postradatelnosti) 5.Monitoring a adaptivní řízení

Integrovaná prevence a omezování znečištění

Integrované povolení o Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích o Zákon č. 76/2002 Sb o integrované prevenci a o omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování o zejména srovnání s BREF, které popisují výrobními postupy, jež jsou nejvíce šetrné k životnímu prostředí a jsou aplikovatelné za standardních technických a ekonomických podmínek.

Prevence závažných havárií a řízení bezpečnosti

Analýzy a hodnocení rizika o SEVESO III - Směrnice 2012/18/EU o Zákon č. 59/2006 Sb. a Z.č. 488/2009 Sb. o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky o dle článku 10 množství nebezpečné látky; popis možných scénářů havárií a jejich pravděpodobnosti, informace o sousedních závodech, zejména s ohledem na možný dominový efekt atd.

Nová EIA směrnice 2014/52/EU

Hlavní změny o Integrovaná nebo koordinované procedura (EIA, Natura 2000, vlivy na vodní útvary, klima, integrovaná prevence, prevence závažných havárií) o Posuzování dlouhodobých trendů bez projektu a s projektem o Potřeba aktualizace závěrů EIA v případě opožděné realizace projektu (nyní 5 let) o Přísnější monitoring a kontrola

Analýza trendů Za X let Env. ukazatel – např. NOx Limit Trend bez záměru Trend se záměrem Nyní Před X lety

Možné úhly pohledu a interpretace 隙

Potřebujeme nějakou VELKOU DISKUSI O EIA?

Témata pro zvážení Koordinace procesů a formality? Role veřejnosti? Kvalita scopingu a zvažovaní variant? Role autorizovaných osob?

Pokud se nudíte

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Dusík