Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Orchestr Glenna Millera
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FIMFÁRUM.
Jan Werich Jiří Voskovec
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Osvobozené divadlo 9. ročník.
O SEL A STÍN Osvobozené divadlo. O SEL A STÍN Co všechno už o hře a jejích autorech víte? Jak se jmenovalo divadlo, ve kterém autoři vystupovali? Na.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Jan Werich Vytvořil: Jiří Burda
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Šimek a Grossmann – humor a povídky Šimek a Grossmann – humor a povídky.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic a čtvrtí mnoha českých měst (Brno,Ústí n. Labem, Kolín, Litoměřice…)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
ZPRÁVA Z NĚKOLIKA ZDROJŮ
Spisovatelé a ilustrátoři
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Kultura v předválečném Československu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH JAN WERICH Kde se dnes běžně setkáváme se jménem Jana Wericha?Jana Wericha Role krále v pohádce Byl jednou jeden král. J. Werich geniálně načetl Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? o Jan Werich o Jan Werich (1905, Praha – 1980, Praha) byl český filmový a divadelní herec, dramatik a filmový scénárista, významný představitel meziválečného i poválečného českého divadla, spisovatel. o Spolu s Jiřím Voskovcem a hudebníkem Jaroslavem Ježkem mezi válkamiJiřím Voskovcem Jaroslavem Ježkem spoluvytvářel Osvobozené divadlo.Osvobozené divadlo o Druhou světovou válku musel kvůli svým protinacistickým postojům strávit ve Spojených státech, kde se podílí na protinacistickém rozhlasovém vysílání. o Po válce působí v Divadle ABC (ředitel) a spolupracuje s MiroslavemMiroslavem Horníčkem. o Zahrál si několik filmových i televizních rolí. Je autorem mnoha známých pohádek (Královna koloběžka první, Tři veteráni…). Najdeme je v knize Fimfárum.

Jaké si řekneme nové termíny? Jaké si řekneme nové termíny? -Vest pocket revue: první hra Osvobozeného divadla, kterou napsali Jiří Voskovec a Jan Werich. Devatenáct obrazů (částí) revue se střídavě odehrává na scéně a na předscéně. Jde vlastně o honičku, v níž fotografové pronásledují spisovatele a jeho sekretářku po celém světě. Nedílnou součástí revue byla jazzová hudba. -Forbíny: Krátké, improvizované humorné scénky, které sloužily k pobavení diváků v divadle, jakmile se zatáhla opona a měnily kulisy. Autorství forbín je připisováno V+W v Osvobozeném divadle. Později je používal Jan Werich s Miroslavem Horníčkem.Jan Werich s Miroslavem Horníčkem. -Parodie: přetvoření původního obsahu třeba filmu, knihy do směšného charakteru, posměšná obměna obsahu uměleckého díla. Často užívaná Voskovcem a Werichem v Osvobozeném divadle. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Co si řekneme nového? Období osvobozeného divadla: -S-Spolupráce s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem → divadlo založené na: nněmé grotesce, improvizačních scénkách, dialozích, parodii, inspiraci publikem, jazzu a swingu. KK nejznámějším písním z jejich tvorby patří David a Goliáš a ( poslechni si ji a doplň) Život je jen náhoda. VVe svých hrách reagují na společenská témata (Vest pocket revue) a na fašizmus (hra Osel a stín). - Spolu s Jiřím Voskovcem hraje ve filmech Pudr a benzin, Peníze nebo život.

Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Období po druhé světové válce:  Po válce se vrací do Československa, pokouší se hrát opět s J. Voskovcem.  Po nástupu komunizmu J. Voskovec emigroval do USA.  J. Werich pracuje v Divadle ABC a od roku 1955 rozvíjí spolupráci s M. Horníčkem (známé forbíny).známé forbíny  Pracuje pro televizi a film: např. role krále v pohádkovém příběhu Byl jednou jedenByl jednou jeden král, dvojrole ve filmu Císařův pekař a Pekařův císař. král  Ke konci svého života podepsal tzv. Antichartu. Podpořil tím komunistický režim.Antichartu

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Vysvětli souvislost pojmů s J. Werichem. Pracuj ve skupině. M. Horníček Osel a stín Divadlo ABC Fimfárum Anticharta fašizmusforbíny Praha Osvobozené divadlo J. Voskovec J. Ježek Vest pocket revue ?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Make simple questions for these answers.  J. Werich was born in Prague in  He likes to work with J. Voskovec.  Together they wrote a lot of dialogues.  They spent World War II in the U.S.  After the war they returned to Czechoslovakia.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Zpětná vazba Do vět doplň správné údaje. Do vět doplň správné údaje. - Jan Werich působil v období mezi světovými válkami v…………….………….……. - Spolu s …………..…… napsali svoji první divadelní hru nazvanou ……………….…….. - Součástí jejich tvorby byly skladby, jejichž autorem byl ………….……….. - Psali také protifašistické hry, např. …………………. - J. Werich prožil 2. světovou válku v ……..………….. - Po válce spolupracoval s ………………….. - Ke konci života podepsal dokument podporující komunistickou kulturu: ……………. Osvobozeném divadle J. VoskovcemVest pocket revue Jaroslav Ježek Osel a stín USA M. Horníčkem Anticharta

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje internet