Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL ČAPEKKAREL ČAPEK Kde se dnes běžně setkáváme se jménem Karla Čapka? Používáme slovo robot, které pochází z Čapkovy tvorby. Jméno Karla Čapka se dostalo do názvů řady ulic i náměstí v ČR.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Karel Čapek byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf, divadelní režisér (Divadlo na Vinohradech). Jeho starší bratr Josef byl vynikajícím malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Kromě tvorby pro dospělé psal také knihy pro děti: Devatero pohádek, Dášeňka čili život štěněte. Některé jeho pohádky byly zfilmovány. Např. děj pohádky Lotrando a Zubejda je založen na motivu pocházejícího ze 2 pohádek z knihy Devatero pohádek (konkrétně: Druhá loupežnická pohádka a Velká pohádka doktorská). Byl blízkým přítelem T. G. Masaryka. Často se s ním setkával. Je autorem knihy Hovory s T. G. M. Byl známý svým protinacistickým postojem. Těžce nesl Mnichovskou dohodu.

3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Jaké si řekneme nové termíny a názvy? -Malé Svatoňovice: Malé Svatoňovice, Čapkovo rodiště, jsou obcí v severovýchodních Čechách v Královéhradeckém kraji. Obec leží pod Jestřebími horami v povodí Úpy. -PEN klub: PEN - Playwrights, Poets, Essayists, Novelists - celosvětové sdružení spisovatelů. Cílem jejich snažení je zejména - podle Mezinárodní Charty - svoboda vyjadřování, svoboda slova a svobodný život člověka. O to se snaží už od samého vzniku ve Velké Británii roku 1921. Předsedou Českého centra PEN klubu byl v letech 1925 - 1935 Karel Čapek. -Pátečníci: skupina kulturních a politických osobností z okruhu spisovatele Karla Čapka, kteří se u něj v pátek odpoledne scházívali. Např. T.G. M., E. Bass, V. Vančura, K. Poláček. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

4 Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Kromě tvorby pro děti psal Karel Čapek: detektivní povídky romány dramata Povídky z jedné kapsy Povídky z druhé kapsy Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky trilogie: Hordubal, Povětroň, Obyčejný život a román První parta R.U.R., Bílá nemoc, Matka, Věc Makropulos, s bratrem Josefem Loupežník, Ze života hmyzu, Adam Stvořitel

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co si řekneme nového? Co si řekneme nového? Karel Čapek je též známý svými citáty na různá témata. Přemýšlej a pokus se vystihnout smysl následujících citátů. Znáte nějaké přísloví vystihující smysl některého z Čapkových citátů?  Jedna z největších civilizačních pohrom - učený hlupák.  Miluje-li se člověk příliš, mýlí se velmi těžce. Pohrdá-li sebou, mýlí se dvojnásob.  Být mladý umí každé tele. Ale umět stárnout, to je kumšt.  Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.  Opravdovým zdrojem poznání je omyl.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Vysvětli souvislost pojmů s K. Čapkem. Uveď příklady. Pracuj ve skupině. pátečníci Malé Svatoňovice dramata Josef Čapek románová tvorba Divadlo na Vinohradechpohádky nacizmus T. G. M. PEN klub detektivní žánr robot ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Make simple questions for these answers.  K. Čapek was born in Malé Svatoňovice in 1890.  Čapek was the youngest of three siblings.  He studied in Prague at Charles University and at the Sorbonne in Paris.  Karel Čapek introduced and made popular the international word robot.  K.Čapek wrote with intelligence and humor.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Zpětná vazba Do vět doplň správné údaje o Karlu Čapkovi. Do vět doplň správné údaje o Karlu Čapkovi. Kromě tvorby pro dospělé psal také knihy pro děti: Byl předsedou Českého.………………. v letech 1925 – 1935. Psal také povídkové detektivní knihy…………………………………………. Psal také romány, např. …………………………………………………………………… Je autorem několika dramat : ……………………………………………. Devatero pohádek, Dášeňka čili život štěněte. PEN klubu Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy. Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky, Hordubal, Povětroň, Obyčejný život, První parta. R.U.R., Bílá nemoc, Matka, Věc Makropulos, s bratrem Josefem Loupežník, Ze života hmyzu, Adam Stvořitel.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje publikace ČORNEJ, Petr a kol. Osobnosti českých dějin. 1. vyd. Český Těšín: Nakladatelství Fragment, 2007. ISBN 9788025305096. MANDELOVÁ, Helena a kol. Dějiny 20. století. 1. vyd. Liberec: Dialog, 2010. ISBN 8086218821.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL."

Podobné prezentace


Reklamy Google