Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dlouhodobý majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_18. Obsah Charakteristika dlouhodobého majetku Členění dlouhodobého majetku Pořizování dlouhodobého majetku.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
LEASING Iveta KAŠPAROVÁ & Hana RAKOVÁ & Petr SEDLÁČEK.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_19. Obsah: Definice podniku Definice majetku podniku Rozdělení majetku ze dvou hledisek Aktiva – dlouhodobý a oběžný.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK A ZÁVAZKY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Ekonomika Metody sestavování rozpočtů 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_07.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Místní rozpočtové jednotky
Měnová soustava, měnová politika
IAS 17 Leasingy.
Kód vzdělávacího materiálu:
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Ekonomika Leasing – finanční leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 9: Dlouhodobé financování investičního majetku
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika– národní hospodářství
Ekonomika Inflace 4. Ing. Miroslava Farmačková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Závazkové právo Druhy smluv.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základy účetnictví změny rozvahových položek
1.
Definice finanční majetek (u úvěru cizí zdroj) držený ve firmě do jednoho roku vyznačuje se vysokou likvidností Aktivní účty - 21, 22, 26 Pasivní účty.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
– pojištění ve financování
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Ekonomika Operativní a zpětný leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_02

 je považován za krátkodobou formu financování  pronájem s následným vrácením věci  sepisuje se smlouva o pronájmu s následným vrácením věci  po celou dobu splácení i po ukončení smlouvy o pronájmu je předmět této smlouvy ve vlastnictví leasingové společnosti  nájemce se nestává vlastníkem majetku

příklad:  firma A si pronajala od firmy B (leasingová společnost) automobil a sepsala s ní smlouvu o pronájmu s následným vrácením automobilu firmě B. Smlouva byla sjednána na jeden rok. Byly dohodnuty měsíční splátky. po celou dobu nedošlo k přechodu vlastnictví B  A okamžik sepsání smlouvy měsíční splátky od firmy A čas

 prodej a pronájem věci  sepisují se hned 2 smlouvy 1. kupní smlouva 2. smlouva o pronájmu s následným odkupem věci  majitel majetku tento prodá leasingové společnosti (s tím na společnost přechází i vlastnictví) a zpětně si jej od ní pronajme  po uhrazení splátek přechází vlastnictví znovu na nájemce, tzn. na původního majitele

příklad:  firma A prodala leasingové společnosti B na základě kupní smlouvy automobil a zpětně na základě smlouvy o pronájmu s následným odkupem si jej pronajala okamžik přechodu vlastnictví B  A (A – původní majitel okamžik sepsání kupní smlouvy a zároveň sepsání smlouvy o pronájmu okamžik přechodu vlastnictví A  Bsplátky od firmy A čas

 firma si může pořídit dlouhodobý majetek i když nemá dostatečné množství financí  získání leasingových prostředků je rychlejší než získání úvěrových prostředků  leasingová společnost nese vždy riziko inflace  předmět leasingu (auto) vydělává v průběhu splácení na pokrytí své pořizovací ceny

 pokud se firma dostane do finančních potíží a nesplácí, leasingová společnost si vezme zpět předmět smlouvy a již uhrazené splátky propadají ve prospěch leasingové společnosti  v případě odcizení nebo zničení před konečným splacením jsou některá rizika přenášena na nájemce  pojišťovna hradí pojistné leasingové společnosti, ta pokryje své náklady a teprve zůstatek eventuelně uhradí nájemci (nájemce vždy ztrácí)  pořízení dlouhodobého majetku na leasing bývá dražší než pořízení na úvěr  v leasingových splátkách nájemce uhradí finanční službu a zisk leasingové společnosti  leasing omezuje vlastnická práva, protože dlouhodobý majetek patří leasingové společnosti  nelze vypovědět smlouvu bez rizika dosti vysokého penále  v případě bankrotu leasingové společnosti musí nájemce vrátit předmět smlouvy pronajímateli

Určete, zda jsou výroky pravdivé: P – pravda / N - nepravda 1. U operativního leasingu se sepisuje smlouva o pronájmu s následným vrácením věci. 2. Mezi operativním a zpětným leasingem není žádný rozdíl. 3. Vlastníkem majetku u zpětného leasingu nikdy není leasingová společnost. 4. U operativního leasingu se sepisuje kupní smlouva s následným odkupem. 5. Operativní leasing je krátkodobá forma financování. 6. Doba splácení je stanovena na minimálně 54 měsíců. P N N N P N

 ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie stručný přehled. Zlín: CEED, 2012, ISBN  Archiv autora