Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závazkové právo Druhy smluv.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závazkové právo Druhy smluv."— Transkript prezentace:

1 Závazkové právo Druhy smluv

2 Obecné dělení smluv Smlouvy dělíme na:
pojmenované (typizované smlouvy s uzákoněnými názvy) nepojmenované (nově vytvořené podle atypické skutečnosti) odvážné (pojistná smlouva, sázka, hra, los) není jasné, zda dojde k plnění – náhoda , štěstí

3 Závazky z právních jednání
Převedení věci do vlastnictví jiného – (darování, koupě, směna) Přenechání věci k užití jinému – (výprosa, výpůjčka, nájem, pacht, licence, zápůjčka, úvěr) Závazky ze schovacích smluv – (úschova, skladování) Závazky ze smluv příkazního typu – (příkaz, zprostředkování, komise, zasílatelství, obchodní komise) Závazky ze smluv o přepravě – (přeprava osob a věcí, provoz dopravního prostředku) Závazky z odvážných smluv – (pojištění, sázka, hra, los) Závazky z právního jednání jedné osoby – (veřejný příslib, slib odškodnění)

4 Jiné druhy právních jednání
Ze všech dalších typů právních jednání plynou vlastní závazky: Pracovní poměr, zájezd, dílo, péče o zdraví Kontrolní činnost, závazky ze zaopatřovacích smluv Společnost, tichá společnost Závazky ze smluv o účtu, jednorázovém vkladu, akreditivu, inkasu

5 Druhy pojmenovaných smluv
Kupní smlouva, směnná smlouva, darovací, smlouva o dílo, o vypůjčení věci, zápůjčka, úvěr výprosa, pacht, licence, nájemní smlouva a smlouva o nájmu bytu, smlouva o přepravě... Je-li obsahem smlouvy vykonání práce, je třeba upřesnit kvalitu , jinak se předpokládá průměrná střední.

6 Kupní smlouva PRODÁVAJÍCÍ se zavazuje, že odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní kupujícímu nabýt vlastnické právo k ní, a KUPUJÍCÍ se zavazuje, že věc převezme a zaplatí prodávajícímu kupní cenu. může být i ústní, jen smlouva o koupi nemovitosti musí být zapsána v Katastru nemovitostí ČR, tímto dnem teprve přechází vlastnictví nemovitosti. Vlastnictví movité věci přechází na kupujícího již jejím převzetím. kupní cena je ujednána dostatečně určitě prodávající musí upozornit kupujícího na vady věci, o nichž ví věc je vadná, pokud nemá správné množství, jakost a provedení má nedostatky v dokladech nutných k užívání věci Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí Reklamace je uplatnění nároku z odpovědnosti za vady koupené věci Nepodstatné porušení : právo na odstranění vady nebo přiměřenou slevu Podstatné porušení : dodání nové nebo chybějící věci, odstranění vady opravou poskytnutí slevy, odstoupení od smlouvy

7 Vedlejší ujednání: výhrada vlastnického práva právo zpětné koupě
předkupní právo koupě na zkoušku výhrada lepšího kupce

8 Prodej zboží v obchodě:
prodávající odpovídá za vady při převzetí věci a v záruční době, podmínky záruky v záručním listu Reklamace je uplatnění nároku z odpovědnosti za vady koupené věci rozhodující pro přechod nebezpečí škody na věci není okamžik nabytí vlastnického práva k věci, ale okamžik převzetí (vezmu zboží z regálu, převezmu zásilku a ještě jsem nezaplatil apod.) projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí (reklamace), má se za to, že věc byla vadná již při převzetí kupující má právo uplatnit právo z vady (reklamaci), která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí.

9 Prodej zboží v obchodě - reklamace:
práva z vady se uplatňují zásadně u prodávajícího, u kterého byla věc koupena. U odstranitelných vad má kupující právo na: bezplatné odstranění vady, dodání nové věci bez vad, pokud to není nepřiměřené, odstoupit od smlouvy, pokud to není neúměrné, pokud neuplatnil předešlé body, může požadovat přiměřenou slevu (i v dalších případech, například potíže spojené s reklamací).

10 Prodej zboží v obchodě - reklamace:
U neodstranitelných vad, nebo u odstranitelných vad, kde je opakovaný výskyt vad, popřípadě větší počet vad, má kupující právo na: dodání nové věci bez vad, odstoupit od smlouvy, pokud neuplatnil předešlé body, může požadovat přiměřenou slevu (i v dalších případech, například potíže spojené s reklamací).

11 Některé druhy pojmenovaných smluv
Směnná smlouva = věc se vyměňuje za věc. Zde se nejvíce uplatňuje princip smluvní volnosti. Darovací smlouva = dárce věc bezúplatně přenechává obdarovanému. Nemovitost – písemně + vklad Movité věci – pokud nedojde k odevzdání daru s projevy vůle Kdy může dárce žádat navrácení věci? ...Z důvodu nouze dárce či z důvodu nevděku obdarovaného

12 Smlouva o dílo ZHOTOVITEL se zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro OBJEDNAVATELE dílo a objednavatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit cenu. dílem se rozumí zhotovení věci, údržba, oprava nebo úprava věci převzetím zhotovené věci nabývá objednavatel vlastnické právo k věci je-li cena určena pevnou částkou, odkazem, rozpočtem, nemůže ani jedna strana žádat o změnu ceny (neplatí pro odhad) objednavatel má smluvní právo na záruku kvality (obdobné ujednání jako u kupní smlouvy) objednatel může bez zbytečného odkladu odstoupit od smlouvy, požaduje-li zhotovitel zvýšení o více než 10 % ceny podle rozpočtu. Cena nesmí být navýšena bez souhlasu objednatele Vícepráce je nutno dohodnout. Termín dokončení je důležitou částí smlouvy, včetně sankcionování.

13 Licenční smlouva POSKYTOVATEL dává NABYVATELI oprávnění = licenci k výkonu práva duševního vlastnictví za dohodnutou cenu Rozlišujeme: Smlouvy autorské – chrání autorský zákon (OSA) Smlouvy k předmětům průmyslových práv - zákon o vynálezech a zlepšovacích návrzích - zákon o ochraně průmyslových vzorů

14 Výprosa a výpůjčka, zápůjčka a úvěr
Kterou smlouvou se přenechává věc bezúplatně? ...Smlouvou o vypůjčení věci i výprosou, a to věci individuálně určené. Při výprose není dohodnuta doba bezplatného užívání a lze ji požadovat kdykoli zpět. U výpůjčky je dohodnuta doba užívání předem. Vypůjčenou věc nelze bez souhlasu vlastníka přenechat další osobě. Smlouvou o zápůjčce se půjčují především věci hromadné, zastupitelné, nejčastěji peníze. Za půjčení je odměnou nejčastěji úrok nebo vrácení většího množství věci, např. vajíček, není to však nutné, pokud nebylo ve smlouvě. Úvěr je slib poskytnutí peněžité částky úvěrujícím úvěrovanému s povinným zaplacením úroku při splacení dluhu. Mohou být bankovní i nebankovní. ( !LICHVA! )

15 Nájemní smlouva a nájem bytu
PRONAJÍMATEL přenechává NÁJEMCI věc za úplatu = nájemné k dočasnému užívání Při pronájmu nemovitosti má pronajímatel zástavní právo k movitým věcem nájemce nebo jeho rodiny, aby si zajistil řádné plnění nájemného. je povinen udržovat předmět nájmu ve stavu způsobilém k užívání Nájemce je oprávněn ho užívat dohodnutým způsobem a povinen platit nájemné a provádět běžnou údržbu. Na dobu určitou nebo neurčitou Pokud nekončí nájem věci dohodou, je nutno podat výpověď z nájmu, a to u většiny nemovitostí 3 měsíce, u movitých věcí 1 měsíc dopředu.

16 Smlouva o nájmu bytu Smlouva o nájmu bytu se uzavírá buď na dobu určitou, nebo bez určení doby užívání. U pronájmu bytu je nájemci poskytnuta ochrana proti svévoli pronajímatele, ten musí výpověď z bytu řádně odůvodnit některým ze zákonem stanovených důvodů. - např. hrubé porušení povinností vyplývající z nájmu nebo když pronajímatel potřebuje byt pro sebe nebo pro příbuzného V případě sociálně slabých nájemců s malými dětmi také pomoci zajistit náhradní ubytování. Sporné případy řeší soud. Výše nájemného již není regulována státem zcela, byty pouze spadají svou kvalitou, vybaveností a lokalitou do pásma s doporučeným rozsahem nájemného.

17 Smlouva o přepravě, pojistná smlouva
Cestující má nárok, aby jej přepravce dopravil na místo určení řádně, ve zdraví a včas. Dopravce nákladu zodpovídá za škodu vzniklou na zásilce v době od převzetí do vydání zásilky. Při uzavření pojistné smlouvy se pojistník = FO, PO zavazuje platit pravidelně pojistné, pojistitel - pojišťovna pak plnit pojistnou událost uvedenou ve smlouvě. Pojistné smlouvy bývají často složité a na správné sepsání je zapotřebí jejich obsahu věnovat zvýšenou pozornost či vyhledat radu odborníka.

18 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Závazkové právo Druhy smluv."

Podobné prezentace


Reklamy Google