Aturn. Obecně Je pojmenován po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého Krona Při pozorování ze Země je žlutý – to je způsobeno různobarevnými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velké planety Plynní obři
Advertisements

Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
VENUŠE Druhá planeta sluneční soustavy Autor: Filip Svoboda, IX.A.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
 Základní informace  Saturnovy prstence  Saturn Měsíce  Konec.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: Základní škola T. G
Uran Sedmá planeta Sluneční soustavy
Saturn Planeta s prstenci.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Saturn.
Slunce Juli Krejčí.
Saturn.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
VESMÍR.
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
Venuše.
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Saturn Sluneční soustava Název školy
ZEMĚPIS 6. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_05_sluneční soustava.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Karel Jahodík
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Země a život, vývoj života
Souhrnné opakování-VESMÍR
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Soustava částic a tuhé těleso
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Venuše Sluneční soustava Název školy
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VI. ročník ZŠ (praktická)
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Planety v kruhu rodinném
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Jupiter Sluneční soustava Název školy
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Transkript prezentace:

aturn

Obecně Je pojmenován po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého Krona Při pozorování ze Země je žlutý – to je způsobeno různobarevnými pásy po obvodu planety, rovnoběžnými s rovníkem. Při bližším pozorování je ale modrý. Saturn patří mezi velké plynné obry - nemají pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru, která postupně přechází do pláště. Atmosféra je tvořena převážně lehkými plyny, a to hlavně vodíkem, který tvoří přes 96 % jejího objemu.

Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Pohled na Saturn ze sondy Cassini

Prstence Planeta s nejvýraznějšími planetárními prstenci – ty jsou, krom nejvzdálenějšího prstence, jehož prachové částice jsou příliš malé, pozorovatelné dalekohledem. Odhaduje se, že celková hmotnost prstenců dosahuje pouze 1 % hmotnosti pozemského Měsíce. Jsou tvořeny prachem, horninami a ledem. Nejrychleji rotují ty, které jsou nejblíže Saturnu.

Prstence Nakloněná středová osa Saturnu

Vlastnosti Objem planety je 764krát větší než objem Země Nejmenší hustota v Sluneční soustavě (pouze 0,6873 g/cm 3 ) Saturn je od Slunce desetkrát dále než Země, a proto je jeho teplota velmi nízká (-150 °C). Kolem Slunce se otáčí téměř 30 let, ale kolem vlastní osy pouze 10h 32min – díky rychlosti této rotace je nejzploštělejší planetou Sluneční soustavy. Má 62 objevených měsíců (k roku 2009) – největší je Titan.

Zploštění Saturnu

Phoebe Hyperion

Možnosti života: Život by mohl teoreticky vznikat pouze v atmosféře v oblastech, kde se nacházejí kapičky vody a dostatek slunečního záření. Na Zemi ale neexistují organismy, které by byly schopny žít výhradně v mracích, dokonce ani na místech, kde jsou mraky přítomny téměř neustále. V Saturnově atmosféře vanou větry dosahující rychlosti až 400 m/s v oblasti pólů, v rovníkové oblasti až km/h, což pro život také není příznivé.

Vítr na severním pólu Saturnu

Život na měsících? Naopak za možné kandidáty na mimozemský život v Saturnově rodině se považují měsíce Titan a Enceladus. Složení atmosféry Titanu připomíná složení atmosféry Země v raném stádiu vzniku. Na Titanu se ale neobjevuje voda, a tak je život nepravděpodobný. Měsíc Enceladus vědce překvapil přítomností vody v kapalném skupenství, kterou chrlí gejzíry na jeho povrchu. Tyto podmínky by mohly dovolovat existenci primitivního života.

Trocha historie Už od starověku patřila planeta Saturn mezi sedm těles pozorovaných na noční obloze. Galileo Galilei si po pozorování v roce 1610 zapsal: „Pozoroval jsem, že největší planeta je trojitá.“ - Prstence tedy považoval za planety. V polovině 17.stol. se zkoumání věnoval Christiaan Huygens Zjišťuje, že Saturn „je obklopen tenkým rovinným prstencem, který nikde s ním nesouvisí a je nakloněn k ekliptice.“ Že prstenec není jednolité těleso bylo dokázáno až později – vnitřní prstence se totiž pohybují rychleji než ty vnější, a proto musí být tvořeny nesouvislými částmi (prach, horniny…)

Průzkum Současná astronomie čerpá většinu detailních znalostí o Saturnu ze snímků pořízených kosmickými sondami. Pioneer 11 proletěl v blízkosti Saturnu přiblížil se i k prstencům, kde hrozilo riziko srážky s hmotou prstenců

Voyager 1, Voyager a 1981 Snímky planety (přes ) a měsíců – Mimas, Tethys, Enclaudus, Rhea, Dione, Titan Zkoumání atmosféry pomocí radaru – vlastnosti atmosféry, hustota, tlak, teplota… Raketa Titan a sonda Cassini Huygens Pojmenována podle vědců zabývajících se Saturnem 2005 přistál modul Huygens na Titanu Sonda Cassini se oddělila a pokračuje ve zkoumání ve vzdálenějším vesmíru

Zdroje: