Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Advertisements

Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Základní lidská práva.
ZÁKLADNÍ ETICKÉ KATEGORIE II
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právní hledisko dětské paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
6. Je dobro dáno povinností?
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Evropské správní právo
(komentovaný přehled)
Moc soudní Pavel Šuranský.
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Psychologie II Sociální psychologie
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Výchova jako součást duševního života Zuzana Svobodová.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Evropský standard správního uvážení. Pojem správního uvážení dvojí pojetí správního uvážení 1. užší pojetí: případy, kdy právní úprava výslovně dává veřejné.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Práva a povinnosti mezi manželi
ABECEDA MEDICÍNSKÉHO PRÁVA
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Kulturní a etické cíle Corporate Governance
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
LIDSKÁ PRÁVA y.
Mgr. Jana Hrušková Dříve vyslovená přání Mgr. Jana Hrušková
Transkript prezentace:

Bioetické principy

Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti

Bioetické principy Princip autonomie Princip nonmaleficence Princip beneficence Princip spravedlnosti Princip obecného dobra Princip totality a integrity Princip dvojího účinku Princip legitimní kooperace Princip profesionální komunikace Princip růstu skrze utrpení Princip správně formovaného svědomí Princip informovaného souhlasu

Princip autonomie autos = sám, nomos = zákon právo osoby rozhodovat o sobě a přijímat za svá rozhodnutí odpovědnost sociální kontext

Princip neškodnosti (nonmaleficence) male = špatně facere = činit, dělat Povinnost neškodit druhému „Primum non nocere“

Princip prospěšnosti (beneficence) bene = dobře facere = činit, dělat volit vždy to, co prospívá Hippokratova přísaha

Princip totality a integrity Nenarušovat základní funkce lidského organismu (vyjma případu zachování života) Je možné obětovat část pro celek (např. obětuji prst, abych zachránil ruku)

Princip dobře formovaného svědomí Svědomí = rozumový soud, který nám říká, zda naše jednání je správné/špatné Dobře formované svědomí = základ bioetického rozhodování

Princip dvojího účinku Jednání, které má dobrý a současně špatný účinek, je přípustné právě když: - primárním cílem jednajícího je dobrý účinek, špatný účinek je pouze připouštěn (nikoli zamýšlen) - prospěšné účinky musí z jednání vyplývat stejně přímo jako účinky škodlivé - předvídaný dobrý účinek musí být větší než špatný účinek

Princip legitimní kooperace Člověk nesmí spolupracovat na eticky nesprávném jednání ! Formální kooperace (souhlasím s jednáním) – je neospravedlnitelná Materiální kooperace (nesouhlasím s jednáním, pasivně spolupracuji) – v určitých případech lze připustit

Princip informovaného souhlasu Informovaný souhlas (Informed consent, Informiertes Einverständniss)

Princip informovaného souhlasu Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas. Tato osoba musí být předem řádně informována o účelu a povaze zákroku, jakož i o jeho důsledcích a rizicích. Dotčená osoba může kdykoli svobodně svůj souhlas odvolat. (Úmluva o biomedicíně, 1997).

Components of informed consent: I. Preconditions: 1. Competence (to understand and decide) 2. Voluntariness (in deciding) II. Information elements: 3. Disclosure (of material information) 4. Recommendation (of a plan) 5. Understanding (of 3. and 4.) III. Consent elements: 6. Decision (in favor of plan) 7. Authorization (of the chosen plan)

Elementy informovaného souhlasu: I. Předpoklady: 1. Kompetence (rozumět a rozhodnout) 2. Svoboda (rozhodování) II. Informace: 3. Objasnění (relevantních informací) 4.Doporučení (určitého postupu) 5. Pochopení (bodů 3. a 4.) III. Souhlas: 6. Rozhodnutí (pro určitý postup) 7. Autorizace

Informovaný souhlas Svědkové Jehovovi – transfuze krve Leviticus 17,14: Neboť život každého tvora je v jeho krvi, ta ho oživuje. Proto jsem Izraelcům řekl: Nebudete jíst krev žádného tvora, neboť život každého tvora je v jeho krvi. Každý, kdo by ji jedl, bude vyobcován.

Informovaný souhlas Svědkové Jehovovi – transfuze krve

Princip spravedlnosti Dát každému, co mu patří.

Princip profesionální komunikace Modely vztahu mezi lékařem a pacientem: Paternistický model Informativní model Deliberativní model

Princip růstu skrze utrpení Založen na křesťanském pojetí nemoci a utrpení – člověk je schopen skrze utrpení duchovně růst Apoštolský list Salvifici doloris (1984)

Uvedené principy vyplývají ze tří základních lidských potřeb: Zachovat život (princip totality a princip růstu skrze utrpení) Znát pravdu (princip dobře formovaného svědomí, princip informovaného souhlasu, princip dvojího účinku, princip legitimní kooperace, princip profesionální komunikace) Žít ve společnosti (princip společného dobra)