Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace 9. 12. 2008, KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Advertisements

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Techniky práce s mentálně postiženými
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
UČENÍ.
Didaktické zásady Literatura:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Andragogika Vzdělávání.
Vnímání, poznávací schopnosti
Pedagogika školního sportu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
OSOBNOST.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Orientujeme se v prostoru
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Centra kolegiální podpory
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Struktura pedagogiky.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor

Hlavní složky výchovy  rozumová  pracovní  mravní  estetická  tělesná Hlavní složky výchovy jsou historicky podmíněnou pedagogickou kategorií, která se stále vyvíjí. Jsou v nich konkretizovány obecné výchovné cíle. Můžeme je chápat jako základní oblasti rozvoje vychovávaného směrem k všestranné osobnosti. Dnes se kryjí s klíčovými kompetencemi.

Výchova rozumová  rozvíjí u jedince jeho komplexní pohled na svět, na jeho vznik, vývoj a smysl, poskytuje mu současně i obecný hodnotový systém, a to vždy v souladu s určitým náboženstvím či filozofií

Výchova pracovní  seznamuje jedince s vědeckými principy soudobé techniky, ekonomiky a výroby, rozvíjí jeho technické a pracovní dovednosti a návyky a pěstuje jeho pracovní kulturu, ekonomické myšlení a konání; cílem je naučit ho adekvátní organizaci, racionalizaci a efektivitě pracovní činnosti

Výchova mravní  rozvíjí u jedince morální, právní a politické představy, pojmy a přesvědčení a současně adekvátní chování v duchu morálního hodnotového systému, demokratického právního řádu a pluralistického politického zřízení

Výchova estetická  rozvíjí jedince v oblasti umění a krásy, klade si za cíl vychovávat adekvátní vnímání, chápání, citové prožívání a hodnocení umění, seznámí s významnými uměleckými díly a s vývojem umění jako důležitého kulturního jevu, rozvíjí uměleckou aktivitu a tvořivost a estetizuje osobnost

Výchova tělesná  rozvíjí zdraví jedince, upevňuje jeho tělesnou zdatnost, rozvíjí vlastnosti jako: odvahu rozhodnost sebeovládání ukázněnost houževnatost, apod.

Formy výchovy, metody výchovné práce učitele V rámci každé výchovné instituce se používají jako prostředky výchovy různé organizační formy výchovné práce.

Formy výchovy, metody výchovné práce učitele  skupinová práce  individuální práce  hromadné působení  různé formy spolupráce vychovatele a vychovávaných  výchovné a vzdělávací projekty  společná řešení projektů, problémových situací  aktivity vychovávaných mimo výchovnou instituci  aktivity jiných institucí, organizací v dané instituci

Formy výchovy, metody výchovné práce učitele  V rámci každé výchovné instituce se pak používá celá pestrá škála výchovných metod, a to takových, které odpovídají povaze dané instituce, jejím možnostem, skladbě konkrétních vychovávaných, ale především konkrétně vymezenému cíli dané instituce.

Jako základní metody jsou používány:  různé formy spolupráce vychovatele s vychovávanými, různé formy spolupráce vychovávaných  přesvědčování  příklady, vzory, ideály  individuální a společné projekty  příkazy, zákazy, pravidla, režim  procesy hodnocení, ocenění, odměny, tresty  vytvoření, zhodnocení speciálních situací, využívání běžných situací  vzájemná pomoc a spolupráce vychovávaných  inscenační metody, dramatizace, hraní rolí  aktivity vychovávaných mimo danou instituci

Výchovné utváření aspektů osobnosti Sociologie výchovy Je to disciplína, která se zabývá sociálními aspekty výchovy a její úlohou v procesech společenské reprodukce.

Sociologie výchovy pojednává o  místě a funkci výchovy ve společnosti, v dané kultuře, o vztazích mezi výchovou a sociální strukturou a sociální mobilitou  vztazích objektů a subjektů výchovy (rodičů a dětí, učitelů a žáků aj.)  struktuře a funkci výchovných institucí, o podmínkách a sociálních důsledcích jejich činností; Sociologie vzdělávání se zabývá sociálními aspekty vzdělávání a učení, je součástí sociologie výchovy

K hlavním tématům sociologie výchovy patří:  Rovnost vzdělávacích příležitostí – podstata tkví v tom, zda a proč se mohou nebo nemohou vzdělávat lidé pocházející z rozdílných sociálních vrstev/tříd, z rozdílných etnických, rasových, náboženských nebo jiných skupin, rozdílného pohlaví atd.  Jazyková a sociální podmíněnost vzdělavatelnosti – teorie tvrdí, že schopnost mladých lidí vzdělávat se ve škole závisí nejen na jejich individuálních dispozicích, ale i na rozvinutosti jejich jazykové kompetence. A tato kompetence je zase závislá na sociálním původu jedinců.  Vzdělanostní mobilita – úroveň vzdělání mladých lidí je vázána na vzdělanostní úroveň jejich rodičů. Buď zůstávají na stejné úrovni jako rodiče, nebo získávají vyšší vzdělání.

Co říci na závěr?  Problematika výchovy je v současnosti velmi diskutovaným tématem.  Je možno klást na školu nároky, aby byla rozhodujícím činitelem ve výchově a vzdělávání mladé generace, nebo má zastávat pouze úlohu doplňující k jiným činitelům?

Použitá literatura  GRECMANOVÁ, H., HOLOUŠOVÁ, D., URBANOVSKÁ, E. Obecná pedagogika I. Olomouc: Hanex, ISBN  PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. Praha: Portál, ISBN  HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada, ISBN