LEDEN Mgr. Michal Oblouk. LEDEN - PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Průlet liturgickým rokem
LEDEN Mgr. Michal Oblouk.
Rok a jeho měsíce DUM 11/1 Čas.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
Co je Masopust?.
Excelentní matka měst Praha
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
MASOPUST.
Čtvero ročních období.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Jakub Moravec
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Pet Shop Pranostiky☺.
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
Roční období Název školy:
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
Tradice Velikonoc.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_ ČR – Státní svátky. Název: ČR- Státní svátky Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Státní symboly, státní svátky.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
LÉTO. Č ERVEN je šestý měsíc v roce, má 30 dní. 21. června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozová- no rozmanitě, např. z červenání.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_09_ Leden Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jan Palach Andrea Hollyová.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Co znamená slovo masopust?
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Protektorát Čechy a Morava
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
KALENDÁŘ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Totalitní vláda komunistické strany
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2013 Ročník
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Zvyky a tradice Čechů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

LEDEN Mgr. Michal Oblouk

LEDEN - PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. Jsou-li v lednu na cestách tlusté ledy, podaří se výborně zelí. Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. Je-li leden teplý, nepřibude do sudu. Když v lednu včely vyletují, to nedobrý rok ohlašují. Když v lednu mnoho prší a málo sněží, z polí, luk i zahrad se málo těží. Když v lednu deště lijí, to má sedlák po naději. V lednu málo vody - mnoho vína, mnoho vody - málo vína. Není-li leden mokrý, sudy vinařů se naplní. Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání. V lednu roste-li tráva, neúroda se očekává. V lednu sníh a bláto, v únoru tuhé mrazy za to. Když není konec ledna studený, únor to dvakrát nahradí. Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Když začátek ledna krásně, budou na jaře bouřky časně. Lednové mlhy věští mokré jaro. Leden studený, duben zelený. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. V lednu silný led, v květnu bujný med. Když červík v lednu ze země leze, zima až do května se poveze. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu. Suchý leden, mokrý červen. Jaký leden, takový červenec. Mnoho sněhů v lednu, mnoho hřibů v srpnu. -první měsíc v roce -má 31 dní -začíná vždy stejným dnem v týdnu jako květen předcházejícího roku a stejným dnem jako říjen s výjimkou přestupného roku -na začátku ledna je Slunce ve znamení Kozoroha a na konci ve znamení Vodnáře

1. LEDNA - Nový rok 1888 * Eduard Bass -český spisovatel a novinář 153 př. n. l. – v římském konzulátním kalendáři se 1. leden stal začátkem roku, do této doby rok začínal 1. březnem byla založena Světová obchodní organizace (WTO) 2002 – zavedení eurobankovek a euromincí v EU 1993 – Den obnovy samostatného českého státu (vznik ČR - státní svátek)

Nový rok Připadne-li Nový rok na pondělí, prorokuje se krutá zima a vlhké jaro, povodně a těžké nemoci. Připadne-li na úterý, bude zima ještě krutější, ale zato úrodný rok. Připadne-li na středu, lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med. Připadne-li na čtvrtek, předpovídá se mírní zima, větrné jaro, parné léto, krásný podzimek, mnoho ovoce a hojnost obilí. Připadne-li na pátek, nutno se obávat očních nemocí, také lidé budou hojně mříti a dokonce i hrozí válka. Připadne-li na sobotu, bývá málo obilí, málo větrů, mnoho ovoce, ale také mnoho zimnic. Připadne-li na neděli, lze očekávat mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto. Novoroční noc světlá a tichá bez deště a větru znamená dobrý rok. Novoroční noc jasná a klidná, bude povětrnost pro úrodu vlídná. Jsou-li červánky v novoroční den, přinesou jistě samou slotu jen. Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně. Jestli na Nový rok třeba jen tolik slunka zasvítí, co by vozka bičem mrsknul, bude srpen jasný. Na Nový rok déšť - o velikonocích sníh. Na Nový rok o slepičí krok.

3. LEDNA 1892 * John Ronald Reuel Tolkien -anglický spisovatel, tvůrce fiktivního světa Středozemě 1969 * Michael Schumacher -německý pilot Formule 1

4. LEDNA 1859 * Karel Václav Rais -český spisovatel 1643 * Isaac Newton -britský matematik, fyzik a astronom Svatá Ida, ta dne přidá.

6. LEDNA 1882 * Ivan Olbracht -český spisovatel Tři králové -mudrci (Kašpar, Melichar, Baltasar), kteří navštívili Ježíše v Betlémě a přinesli mu zlato, kadidlo a myrhu Na Tři krále - zima stále. Tři králové mosty staví, nebo je boří. Na Tři krále mnoho hvězd - urodí se hodně bramborů. Na Tři krále o skok dále. Je-li na tři krále jasno, zdaří se pšenice. Na Tři krále mrzne stále.

MASOPUST karnevalové období od Tří králů do Popeleční středy (začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi) maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (ostatky, fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst v některých regionech je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicí Konec masopustu jasný - len krásný. Krátký masopust - dlouhá zima. Jaké jest masopustní úterý, taková bude Veliká noc. Bude-li příjemné povětří (v masopustní úterý), bude dosti hrachu. Masopust na mrazu - někdo přijde k úrazu. Je-li rybník na masopustní úterý zmrzlý - čeká nás neúroda po celý rok. Jaké je počasí o Popeleční středě, takové se drží celý rok. Suchý půst - úrodný rok.

8. LEDNA 1935 * Elvis Presley -americký zpěvák a herec O svatém Erhartu zima zebe do nártu. Na svatého Severína věší se maso do komína * Stephen Hawking - britský matematik a teoretický fyzik

9. LEDNA 1890 * Karel Čapek -český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf 1916 – tureckým vítězstvím skončila bitva o Gallipoli O svatém Baziliši zima všudy čiší.

12. LEDNA 1876 * Jack London -americký spisovatel 2010 – zemětřesení na Haiti

15. LEDNA 1622 * Moliére -francouzský dramatik a herec 1929 * Martin Luther King -americký aktivista za lidská práva 1989 – na Václavském náměstí začala série mohutných protikomunistických demonstrací Na den svatého Pavla poustevníka pěkný den - dobrý rok; větrný den - mokrý rok.

16. LEDNA na Václavském náměstí se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach, zemřel o tři dny později začala válka v Zálivu mezi Irákem a koalicí 28 států v čele s USA za účelem osvobození Kuvajtu (operace Pouštní bouře) Na svatého Marcela zima leze do těla.

18. LEDNA Václav IV. vydal Dekret kutnohorský, který omezil vliv cizinců na pražské univerzitě 1919 – ve Versailles byla zahájena Pařížská mírová konference Na svatého Priska pod saněmi píská.

19. LEDNA 1877 * Fráňa Šrámek -český spisovatel a dramatik 1736 * James Watt - skotský mechanik a fyzik, vynálezce moderního parního stroje Na svatého Knuta přichází zima krutá. Je-li na svatého Kanuta teplý den, urodí se hodně obilí

20. LEDNA 1211 * Anežka Česká -česká světice, dcera Přemysla Otakara I * Eliška Přemyslovna -česká královna, dcera Václava II., manželka Jana Lucemburského, matka Karla IV. Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout. Na svatého Fabiána a Šebestiána stromům opět míza dána. Po svatém Fabiáně pro polevu stojí sáně – Česko zasáhl orkán Kyrill

25. LEDNA Den jasný Pavla svatého znamená hojnost dobrého. Bude-li na den svatého Pavla vítr vát, budou toho roku na vojnu vojáky brát; z které strany toho dne věje, z té strany přijdou kupci na obilí. Na svatého Pavla pohoda - jistá Boží úroda a když sníh neb déšť, to je pro hospodáře zlá zvěst. Na Pavla obrácení též i zima se promění: buď popustí nebo zhustí. V den obrácení svatého Pavla když teče voda po silnici, šetřete pro dobytek píci. Na svatého Pavla když jsou mlhy, bude rok mnoho nemocí. Je-li však ten den jasný, bude úrodný rok. Medvěd na svatého Pavla obrácení obrací se na druhý bok * Juraj Jánošík -slavný slovenský zbojník 1924 – ve Francii byly zahájeny I. zimní olympijské hry

27. LEDNA 1756 * Wolfgang Amadeus Mozart -rakouský hudební skladatel Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti -Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor v Osvětimi (r. 1945)

29. LEDNA 1965 * Dominik Hašek -český hokejový brankář Na Saleského Františka meluzína si často zapíská.

– Československá televize poprvé vysílala Večerníček – na ministra financí Aloise Rašína byl spáchán atentát – Phnompenh v Kambodži byl dobyt Vietnamskou armádou, čímž skončila vláda Rudých Khmerů v čele s Pol Potem př. n. l. – Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy „Kostky jsou vrženy“ – k léčbě cukrovky byl poprvé použit inzulín – začala bitva o Monte Cassino – přívrženci Národní obce fašistické přepadli židenické kasárny – „Krvavá neděle” v ruském Petrohradu, více než tisíc ze protestujících dělníků bylo postříleno carskou armádou – byla založena Česká akademie věd a umění – byla založena Masarykova univerzita – v Národním divadle se konalo shromáždění českých umělců, kteří zde vyslechli a podepsali tzv. Antichartu: rezoluci proti signatářům Charty – Fabian Gottlieb von Bellingshausen objevil Antarktidu – anglický král Karel I. byl popraven, z Anglie se stala republika vedená Oliverem Cromwellem – „Krvavá neděle“: během demonstrace v severoirském Derry zastřelili britští výsadkáři 13 neozbrojených osob, včetně 6 nezletilých

ZDROJE