Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhMléčné výrobky Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s mléčnými výrobky – druhy, výroba použití Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Mléčné výrobky – kysané, mléka zahuštěná a sušená Datum Potraviny a výživa – Mléčné výrobky I
Druhy, výroba, použití MLÉČNÉ VÝROBKY I
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Pro výrobu kysaných mléčných výrobků se používá mléko – plnotučné, polotučné, odstředěné Nejvíce se používá mléko kravské, ovčí, kozí a buvolí
DRUHY KYSANÝCH VÝROBKŮ Kysaná smetana Kysané podmáslí, šlehané podmáslí Acidofilní mléko, biokys, kefír Jogurty
MLÉKA ZAHUŠTĚNÁ A SUŠENÁ Zahuštěné mléko – kondenzované mléko slazené a neslazené (Jesenka) Sušené mléko – plnotučné, polotučné, odtučnělé, nízkotučné (Bikava, Malcao) Sušená mléka pro dětskou výživu (Sunar)
POUŽITÍ MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ Mléko – teplý, studený nápoj, bílá káva, kakao, do těst, polévek, omáček, pudinků, zmrzlin.. Kysaná smetana – zjemnění omáček, polévek, Mléka zahuštěná a sušená – do krémů, do těst, do nápojů
SAMOSTATNÝ ÚKOL Uveď názvy pokrmů, které znáš, k jejichž výrobě se používají mléčné výrobky
POUŽITÁ LITERATURA: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: