PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (5) použití režimu vrstev Součet „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Advertisements

Grafický editor GIMP (13)
Základy úprav fotografií
Grafický editor GIMP (3)
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Grafický editor GIMP (13)
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Grafický editor GIMP (9)
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
Editace - globální úpravy - tonalita obrazu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – transformace, jas,
Grafický editor GIMP (6)
Grafický editor GIMP (7)
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Grafický editor GIMP (2)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Ukázka počítačové grafiky – zpracování digitální fotografie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen v projektu Pořadové.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafický editor GIMP (5) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Grafický editor GIMP (9)
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (2) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Grafický editor GIMP (12) Reliéf pomocí mapy vyvýšení, logo… Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické retuše Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
Corel PHOTO-PAINT Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
PIXLR ‒ ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (5) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Grafické programy - opakování
Grafický editor GIMP (2)
Grafický editor GIMP (13)
Grafický editor GIMP (3)
Kreslíme vektorovou grafiku (6)
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (8)
Grafický editor GIMP (12)
Vektorové a rastrové grafické programy
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Grafický editor GIMP (9)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
Převod objektů mezi formáty
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (5)
Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop
Grafický editor GIMP (6)
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Kreslíme vektorovou grafiku (2)
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Grafický editor GIMP (5)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Grafický editor GIMP (6)
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. otevření souborů úrovně, histogramy –jejich využití při úpravách digitální fotografie

Cloud computing (n Cloud computing (na Internetu založený model vývoje a používaní počítačových technologií, kdy ke službám či programům přistupujeme prostřednictvím internetového prohlížeče) nemusí pro běžného uživatele znamenat jen online kancelářské systémy (Google, MS Live atd.). Bez toho, abychom instalovali nebo platili program na úpravu grafiky, poradíme si i s poměrně náročnými úpravami jen s použitím online nástrojů. Příkladem takových online nástrojů je program Pixlr (umožňuje již poměrně pokročilé úpravy rastrové grafiky, postupy jsou velmi podobné profesionálním nástrojům klasických offline editorů – Gimp, Photoshop) Příkladem takových online nástrojů je program Pixlr (umožňuje již poměrně pokročilé úpravy rastrové grafiky, postupy jsou velmi podobné profesionálním nástrojům klasických offline editorů – Gimp, Photoshop) Otázka k zamyšlení: Mimo to, že jsou online nástroje zadarmo, přináší nám jejich použití nějaké další výhody nebo nevýhody? Pokud ano, jaké?

Spuštění programu Zde je volba k editaci nového obrázku. Zde můžeme otevřít obrázek z webu. Zde otevřeme obrázek z lokálního zdroje (vašeho počítače). Zde můžeme otevřít obrázek ze sociálních sítí či úložiště pixlr.

Program Pixlr nabízí spoustu praktických funkcí. Program Pixlr nabízí spoustu praktických funkcí. Nástroj Úrovně je velice efektivní pro korekci jasu, kontrastu a vyvážení barev digitální fotografie. Nástroj Úrovně je velice efektivní pro korekci jasu, kontrastu a vyvážení barev digitální fotografie. Při použití tohoto nástroje pracujeme s histogramem. Při použití tohoto nástroje pracujeme s histogramem. Naučit se číst histogram je základem práce u většiny pokročilejších grafických editorů, histogram můžete najít i přímo u svého digitálního fotoaparátu. Naučit se číst histogram je základem práce u většiny pokročilejších grafických editorů, histogram můžete najít i přímo u svého digitálního fotoaparátu.

Histogram je grafické vyjádření rozložení jasů v obrázku od nejtemnějších zcela vlevo až po nejjasnější zcela vpravo. Vodorovná stupnice od 0 (černá) po 255 (bílá) stíny Střední tóny jasy Posunem jezdců úrovní můžeme měnit nezávisle na sobě stíny, střední tóny a jasy, lze zvětšit rozsah jasů obrázku, upravit vzhled obrázek – viz ukázky.

Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Temné tóny (Low key). Většina bodů snímku je v temnější části histogramu, barevné tóny jsou roztaženy v celé šíři. Expozice je v pořádku.

Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Využito rovnoměrně celé spektrum tónů.

Úkol na samostatné procvičení: vyzkoušejte úpravu digitálních fotografií pomocí nástroje úrovně na svých fotografiích (využijte i špatně exponované snímky); pokud jste zvyklí pracovat s jiným grafickým editorem (Gimp, Photoshop), ověřte si, že princip práce s úrovněmi je zde stejný.

Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Většina bodů se nalézá v pravé části, chybí tmavé odstíny. Fotografie je přeexponovaná, lze upravit posunutím běžce vlevo, který představuje černý bod.

Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Není využito celé spektrum tónů – nízký kontrast. Fotografie není ani podexponovaná ani přeexponovaná, dá se lehce upravit.

Shrnutí: posouváme-li krajní jezdce pod histogramem (černý bod, bílý bod), předefinováváme nejtmavší a nejsvětlejší místa obrázku. Jinými slovy, pokud byl dříve bílý bod na hodnotě 196, tak posunem bílého jezdce stanovíme, že nyní tato úroveň odpovídá bílé tedy 255. Bílý bod (černý) umisťujeme tedy na to místo gryfe, kde histogram uvádí alespoň nějakou hodnotu kresby. prostřední jezdec slouží k úpravě průběhu grafu. výběrem jiných kanálů můžeme upravovat jednotlivé základní barvy (RGB).