Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE IKT-18 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Ing. Jan Grepl Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Tematická oblast Počítačová grafika Téma PC grafika – Zoner – pokročilé funkce Ročník 1. Datum tvorby leden 2014 Anotace materiál slouží k výuce IKT – počítačová grafika Metodický pokyn Doporučuji využít jako součást učiva počítačové grafiky.

2 Zoner – pokročilé funkce - HDR
Zvýšení dynamického rozsahu – HDR HDR – prolínání expozic HDR – mapování tonality Funkce HDR – High Dynamic Range nám umožňuje v grafickém editoru zvýšit omezený dynamický rozsah snímacích senzorů. Např. máme-li scénu s velkým rozsahem jasů (tmavé, neosvětlené místa a místa osvícené např. sluncem nebo s okny).

3 Zoner – HDR prolínání expozic
Funkce HDR – High Dynamic Range nám umožňuje zvýšit omezený dynamický rozsah snímacích senzorů. Např. máme-li scénu s velkým rozsahem jasů (tmavé, neosvětlené místa a místa osvícené např. sluncem nebo s okny).

4 Zoner – HDR prolínání expozic
Pořídíme snímky s různou expozicí - podexpozice - „normální“ expozice - přeexpozice

5 Zoner – HDR prolínání expozic

6 Zoner – HDR prolínání expozic

7 Zoner – HDR prolínání expozic

8 Zoner – HDR prolínání expozic
Vybereme tři snímky s rozdílnou expozicí (za předpokladu, že máme jak přepaly, tak i podpaly; lze ale řešit i jen jednu stranu histogramu). V okně „průzkumník“ spustíme položku „vytvořit“ - „funkci HDR prolínání expozic“. V prvních krocích můžeme výběr upravit, zkontrolovat zarovnání a pomocí několika parametrů upravit vzhled.

9 Zoner – HDR prolínání expozic
Parametry úpravy (pro stíny a pro světla) : Práh přechodu – určí úroveň jasu, od kterého se k „normálně“ exponovanému snímku bude kopírovat podexponovaný (přeexponovaný) snímek. Plynulost přechodu – šířka přechodu. Rozmazání masky – zajistí rozprostření úpravy do okolních pixelů. Intenzita – určí poměr mezi snímky.

10 Zoner – HDR prolínání expozic
Konečná úprava v editoru + uložení.

11 Zoner – HDR mapování tonality
Umožňuje skládat snímky s různým expozičním rozsahem do jednoho výsledného snímku. Lze použít neomezený počet snímků, ale s jejich známou expoziční hodnotou (EV). Pozor na „přehnání“ úprav – vznik tzv. omalovánek.

12 Zoner – HDR mapování tonality

13 Zoner software, a. s. Zoner Photo Studio – Praktická příručka
Zoner software, a.s. Zoner Photo Studio – Praktická příručka. Zoner software, a.s. 2013, ISBN Fotografie z archivu autora


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google