Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Práce s pravítky. Ročník:1. Datum vytvoření:leden 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.04. ICT Anotace: Zobrazení pravítek, popis pravítek, práce se svislým a vodorovným pravítkem. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Pravítka Vodorovné a svislé pravítko v aplikaci Word slouží k zarovnání textu, grafiky, tabulek a dalších prvků v dokumentu. Dále zde můžeme nastavit velikost okrajů stránky a odstavce. Zobrazení pravítek – kliknout na kartu Zobrazení, skupina Zobrazit, zatrhnout možnost Pravítko. Další možnost - klepněte na tlačítko Zobrazit pravítko v horní části svislého posuvníku.

3 Popis vodorovného pravítka Pomocí vodorovného pravítka můžeme nastavit: Velikost pravého a levého okraje Odsazení prvního řádku Předsazení prvního řádku Odsazení zleva a zprava Tabulační zarážky Pomocí vodorovného pravítka můžeme nastavit: Velikost pravého a levého okraje Odsazení prvního řádku Předsazení prvního řádku Odsazení zleva a zprava Tabulační zarážky Velikost okrajů Odsazení prvního řádku Předsazení prvního řádku Odsazení zleva Odsazení zpravaTabulační zarážky

4 Práce se svislým pravítkem Pro rychlé (hrubé) nastavení horního a dolního okraje stránky je možné využít svislé pravítko. Nastavení se provede tažením myší za rozhraní světlé a tmavé části pravítka. K tomu je potřebné mít toto pravítko zobrazené. Pás karet Zobrazení, sekce Zobrazení dokumentů, tlačítko Rozložení při tisku. Ruční nastavení okrajů pomocí svislého pravítka

5 Práce s vodorovným pravítkem Nastavení pravého a levého okraje dokumentu – kliknutím a tažením myší. Odsazení prvního řádku – odsadí první řádek odstavce. Kliknutím a tažením levým tlačítkem myši na horní trojúhelník na pravítku. Příklad odsazení

6 Práce s vodorovným pravítkem Předsazení prvního řádku – předsadí první řádek odstavce. Kliknutím a tažením levým tlačítkem myši na dolní trojúhelník na pravítku. Pozor, táhnout pouze za trojúhelník. Příklad předsazení Odsazení zleva – tažením za dolní čtvereček se odsadí celý odstavec z levé strany. Odsazení se vztahuje na označené odstavce nikoliv na celý dokument. Příklad odsazení

7 Práce s vodorovným pravítkem Odsazení zprava – tažením za pravý trojúhelník se odsadí celý odstavec z pravé strany. Příklad odsazení zprava Pro odsazování textu pomocí pravítka je nutné označit odstavec, kterého se bude nastavení týkat. Pokud se má toto nastavení týkat více odstavců, je třeba všechny tyto odstavce označit. Pro odsazování textu pomocí pravítka je nutné označit odstavec, kterého se bude nastavení týkat. Pokud se má toto nastavení týkat více odstavců, je třeba všechny tyto odstavce označit.

8 Procvičení učiva Předsazení prvního řádku Odsazení zprava Odsazení zleva Odsazení prvního řádku Ke každé značce přiřaďte správný význam.

9 Procvičení učiva Spusťte program MS Word 2010. Pomocí vodorovného pravítka nastavte levý okraj 1,5 cm a pravý okraj 1,25 cm. Pomocí svislého pravítka nastavte horní i dolní okraj 1,75 cm. Přesnost nastavení ověřte pomocí Rozložení stránky/Vzhled stránky/Okraje/Vlastní. Na první řádek zadejte příkaz =lorem(4,6) a stiskněte tlačítko Enter. Pomocí vodorovného pravítka nastavte u prvního odstavce předsazení prvního řádku, u druhého odstavce odsazení prvního řádku, u třetího odstavce odsazení zleva a u čtvrtého odstavce odsazení zprava.

10 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Zobrazení nebo skrytí pravítek. In: [online]. [cit. 2014-01-12]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/ word-help/zobrazeni-nebo-skryti-pravitek-HA101857156.aspx Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google