Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy"— Transkript prezentace:

1 Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Grafický editor GIMP 14 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 RAW Soubor (z anglického „raw“ = syrový, nezpracovaný) obsahující data ze snímače digitálního fotoaparátu, která jsou minimálně zpracována (bez komprese, bez vyrovnání expozice atd.) Každý výrobce má svůj formát RAW souborů (Olympus – *.ORF, Canon – *.CRW, *.CR2, Nikon – *.NEF, Minolta – *.MRW, Panasonic – *.RAW, aj.) RAW soubor je digitální obdobou klasických negativních filmů – před dalším zpracováním musíme použitelný obrázek vytvořit (u klasického filmu jsme museli latentní obraz na negativu vyvolat). RAW umožňuje větší možnosti úprav bez ztráty dat – korekci expozice, tonality, kontrastu, vyvážení bílé atd… Ke zpracování je potřeba počítačový program. Většina výrobců k fotoaparátu potřebný SW dodává. Existuje i open source řešení – program UFRaw, použitelný samostatně i jako zásuvný modul do programu GIMP.

3 Získání dodatečného zásuvného modulu do programu GIMP
Na adrese

4 Stáhneme obvyklým způsobem instalační program (ufraw-0. 17-setup
Stáhneme obvyklým způsobem instalační program (ufraw-0.17-setup.exe) a nainstalujeme ho obvyklým způsobem. Nainstaluje se samotný program UFRaw i zásuvný modul do GIMPu. Nyní můžeme otevírat obrázky uložené v RAWu buď po spuštění programu nebo přímo z GIMPu (zde přípona ORF – fotoaparáty Olympus).

5 Soubor se vždy otevře v programu UFRaw.

6 V tomto rozhraní se nám nabízí obrovské množství funkcí na korekci expozice fotografie. Najdeme zde i dva histogramy a náhled na fotografii. Například po stisku tlačítka Ukázat se nám zobrazí přeexponovaná místa.

7 Korekci expozice (+–EV) pro celý snímek můžeme nastavit včetně úprav viditelnosti podexponovaných míst. Další nastavení umožňují nastavit a upravit vyvážení barev, práh šumu a jiné.

8 Ukázka úpravy fotografie
Použití konverzní křivky pro úpravu histogramu

9 Ukázka úpravy fotografie
Korekce expozice

10 Samostatná práce: Použitá literatura: Použité obrázky:
Vyfotografujte digitálním fotoaparátem (umožňujícím ukládání smímků ve formátu RAW) několik fotografií – některé i s úmyslně špatnou expozicí (úpravou EV). Otevřete tyto fotografie pomocí UFRaw a upravte je. Hotové fotografie zašlete svému učiteli em Otázka k zamyšlení: Jaké jsou výhody a nevýhody použití formátu RAW? Odpověď najdete v této prezentaci, nebo použijte internet. Použitá literatura: VYBÍRAL, Josef. GIMP: Praktická uživatelská příručka. 2. aktualiz. vyd. Brno : Computer Press, s., CD. ISBN  Použité obrázky: Foto + obrazovky - Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:


Stáhnout ppt "Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy"

Podobné prezentace


Reklamy Google