Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vektorové a rastrové grafické programy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vektorové a rastrové grafické programy"— Transkript prezentace:

1 Vektorové a rastrové grafické programy
Počítačová grafika Vektorové a rastrové grafické programy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Vektorové a rastrové grafické programy
Grafické programy dělíme na: software pro rastrovou grafiku software pro vektorovou grafiku

3 Vektorová grafika Základním kamenem vektorových objektů jsou čáry a křivky. Jednotlivé objekty se mohou vzájemně prolínat, překrývat, můžeme s nimi kdykoliv manipulovat.

4 Vektorová grafika Původní obrázek Oddělení skupiny Přebarvené objekty

5 Výhody vektorové grafiky
Můžeme objekty bez problému zvětšovat, nedojde k poškození obrázku. Vektorová grafika je přesná, protože vektor je definován matematicky. Kdykoli v průběhu práce můžeme objekt vyjmout.

6 Rastrová grafika Obrázek v rastrové grafice je uložen bod po bodu.
U každého bodu musí být uložena jeho barva, jas a kontrast. To znamená, že kapacitní nároky na uložení rastrového obrázku jsou vysoké.

7 Původní obrázek Pixelizace obrázku Vyrovnání histogramu

8 Výhody rastrového obrázku
Opticky věrné uchování snímku. Možnost provádět různé grafické efekty, fotomontáže, koláže. Archivace a následné zpracování klasických fotografií, které v digitální podobě nepodléhají stárnutí a zničení.

9 Použitá literatura: ZONER software, a. s., Zoner Callisto 5 uživatelská příručka. Copyright © 1991–1999 Inso Chicago. Dokumentace: © 1996–2004 ZONER software, a. s. Dostupný z Autorem všech fotografií a obrázků v této prezentaci je Růžena Hynková.


Stáhnout ppt "Vektorové a rastrové grafické programy"

Podobné prezentace


Reklamy Google