Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu."— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk

2 V jednom obrázku mohou být vrstvy s různým obsahem. Úkolem je vytvořit montáž fotografie a naskenovaného obrázku.

3 1. krok – Získání obrázků Na počátku musí být nějaká představa o tom, jak by mohl výsledný obrázek vypadat. Podle této představy nafotíme, nakreslíme, naskenujeme potřebné obrázky.

4

5 2. krok – Otevření a vkládání obrázků Otevřeme soubor s fotografií (Soubor … Otevřít). Jako vrstvu otevřeme obrázek s kresbou (Soubor … Otevřít jako vrstvu).

6 Poznámka: Pro práci s vrstvami potřebujeme mít otevřeno dialogové okno Vrstvy, kanály a cesty. Pokud ho nemáme otevřené můžeme tak učinit z obrázku přes menu Windows nebo klávesovou zkratkou Ctrl+L. Zámek posunu vrstvy Viditelnost vrstvy Volba aktivního obrázku Náhled na vrstvu Nová vrstva Přesun vrstvy nahoru a dolů Duplikovat vrstvu Smazat vrstvu Aktivní vrstva vybarvena Krytí

7 3. krok – Výběr a jeho posun Snížíme krytí horní vrstvy tak, abychom viděli vrstvu spodní (pozadí). Přepneme se do spodní vrstvy (obdélníkový výběr) invertujeme výběr a vybranou část smažeme. Vrstvu můžeme posouvat, otáčet a můžeme také měnit její velikost.

8 4. krok – Použití masky Poté, co jsme spokojeni s polohou a velikostí vrstvy pozadí, můžeme aplikovat na horní vrstvu masku. Využijeme masku vrstvy pejsek.jpg (menu Vrstvy … Přidat masku). Přepneme se do této vrstvy a začneme nástrojem pro výběr (nůžky) vybírat část pozadí, která má být vidět. Výběr vyplníme černou barvou. Vyplněná část se tak stane průhlednou. Nástrojem štětec s černou barvou doladíme výběr.

9 V našem případě nám může pomoci, když ve spodní vrstvě ořízneme nepotřebné části.

10 A takto to může dopadnout: Poznámka: Pokud chceme obrázek uložit i s vrstvami k pozdějším úpravám, je třeba jej ukládat ve formátu xcf (nebo xcf.gz).

11 Úkol Vyzkoušejte si tento postup na montáži dvou fotografií. Využijte buď svoje, nebo jiné vhodné fotografie (např. na školním serveru).

12 Příště: Režimy krytí vrstev Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978- 80-251-1945-7. Použité fotografie a kresba: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera: Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu."

Podobné prezentace


Reklamy Google