Perlorodka mezi péčí, volbou, a kontrolou: Lokální praktiky v ochraně životního prostředí/Karel Čada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta lesnická a environmentální
TEORIE ROZHODOVÁNÍ.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Operační program Životní prostředí
Krajina a životní prostředí
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Resort obrany Ideální prostředí pro outsourcing. Objektivní podmínky Profesionalizace armády –Specializace příslušníků ozbrojených sil –Zvýšené nároky.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Právní úprava ochrany lesa
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V EU. AIDA + informovat, přesvědčit, stimulovat komunikace v mezinárodním prostředí: jazykové bariéry kulturní bariéry/rozdíly.
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Odbor životního prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Právní problematika břehových porostů
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Biopotraviny.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Perlorodka mezi péčí, volbou, a kontrolou: Lokální praktiky v ochraně životního prostředí/Karel Čada

Výskyt perlorodky v ČR (AOPK ČR, 2013)

Perlorodka - pečeť čisté řeky Čistota vody Přírodní řeka s jílem nezanesenými štěrkopískovými lavicemi, prokysličeným dnem a meandry. Široká síť potůčků ̊, stružek a podzemních proudu ̊, přinášející výživnou potravu. Listnáče, keře a byliny s výživným listovým opadem v povodí V létě vodu teplejší než 15°C Přítomnost mladých pstruhu ̊ Žádné havárie

Zemědělci v režimu péče, kontroly a volby Režim péče: je založen na znalosti nabité zkušeností, na lokálním kontextu či na dovednosti a zručnosti. Přijetí nejistoty. “Dobrá péče vyžaduje pozornost, citlivost a adaptaci tváří v tvář stále se měnícím podmínkám.” (Krzywoszynska 2015) Režim kontroly je spojován s praktikami jako jsou audity, standardy, registrace či regulace. Souvisí s byrokratizací zemědělských provozů a jejich závislostí na kontrolovaných a vykazovatelných dotacích. Režim volby je spojován s ekonomickými incentivy, individualistickou volbou či racionální kalkulací. Součástí projektového řízení zemědělství. Vzhledem k ochraně životního prostředí je centrální konflikt mezi (1) budováním citlivosti, (2) komunikováním pravidel a (3) vytvářením ekonomické motivace.

Typy hospodaření a režimy péče, kontroly a volby PéčeVolba a kontrola Menší zemědělci Péče o pozemek, situační kontext rozhodnutí, konflikt péče s režimem kontroly (například doba sečí), vlastní reflexe zemědělské praxe Nekvalitní technika, vypouštění odpadu, zvířata ve vodním toce. Nemají motivaci, ani peníze k tomu, aby zlepšili svůj provoz. Špatná dosažitelnost. Větší zemědělci Péče o pozemky i o lidi (zajištění práce). Investice do krajiny (sázení alejí, vysazování zvířat) bez očekávání ekonomického návratu, přenos dobré praxe, budování dobré reputace. Snaha o dosažení minimálního množství skotu na půdní jednotku. Mulčování luk.

Proč jsou k ochraně nejvíce kritičtí ti, jejich praxe je v režimech péče Orgány ochrany přírody a krajiny dominantně přistupují k zemědělcům z pozice režimu kontroly. Standardizace a byrokratizace režimů kontroly v ochraně přírody. Používání vědeckých nástrojů. Nedostatečná flexibilita vzhledem k lokálnímu kontextu. Odmítavá reakce těch, kteří dominantně vnímají svou činnost skrze režim péče. Jejich praxe má pro ně výrazně vyšší emocionální hodnotu. Obávají se omezení na základě standardních pravidel. Ochrana přírody stereotypně replikuje rétoriku spojující si malé zemědělce s režimem péče. Stigmatizuje velké zemědělce, kteří přistupují ke svému hospodaření s péčí.

Děkuji za pozornost! 7