OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Digitální učební materiál
Novinky ve zdravotnickém právu?
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Odpovědnost a náhrada škody. v pracovním právu. JUDr. Dana Hrabcová Ph
Sociální zabezpečení rodiny cizího příslušníka pracujícího na území ČR: dávky v mateřství a odpovídající otcovské dávky rodinné dávky dávky v případě.
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Komerční a nekomerční pojištění
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojištění odpovědnosti za škodu II.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Správa sociálního zabezpečení
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Sociální zabezpečení EU Administrativa. Administrativní komise úkoly vyřizování administrativních otázek a otázky interpretace vyplývající z tohoto nařízení.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Workshop – zaměstnávání vězňů Brno. Proč zaměstnávat – celospolečenský úhel pohledu Zaměstnávání vězňů pomáhá jejich návratu do společnosti,
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa sociálního zabezpečení
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poznatky z kontrol agentur práce
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
1. Současný legislativní stav
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Rodinná politika Sociální politika II.
Benefity.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 22. října 2012

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 1 Náhrada škody z titulu pracovního úrazu či nemoci z povolání je součástí ochrany zdraví zaměstnanců a měla by být jedním z důležitých faktorů spolupůsobících na všechny preventivní aktivity.  Při zajišťování BOZP jde především o zajišťování zdraví – nejcennějšího lidského majetku.

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 2 Každé poškození zdraví představuje finanční náklady nejen pro poškozeného a jeho rodinu, ale také pro odpovědného zaměstnavatele a pro celou společnost.  Újmy na zdraví jsou však zároveň ve skutečnosti neodčinitelné – lidské zdraví je nenahraditelné.

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 3 Ztráty zaměstnavatele ztráta na produktivitě práce dočasná či trvalá ztráta kvalifikovaného a spolehlivého zaměstnance zvýšená potřeba přesčasové práce a z toho plynoucí vyšší náklady možná újma na pověsti firmy, zejména u závažných a smrtelných pracovních úrazů

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 4 Ztráty společnosti náklady zdravotního a důchodového pojištění, sociálních dávek, komplexní rehabilitace apod. dopady do stability rodin, psychosociálního vývoje dětí, jejich pozdějšího uplatnění ve společnosti apod., zejména u smrtelných pracovních úrazů a PÚ a NZP s trvalými následky

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 5 Z tzv. úrazového pojištění jsou kryty náklady na odškodnění PÚ a NZP (ztráta na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po jejím skončení, bolestné, ztížení společenského uplatnění, věcná škoda, účelně vynaložené náklady vynaložené ve spojitosti s léčením, případně odškodnění pozůstalých u smrtelného pracovního úrazu). 

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 6 Všechny další náklady z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání – s velkou pravděpodobností mnohem vyšší, než ty kryté z tzv. úrazového pojištění, ale doposud nikdy nevyčíslené či alespoň kvalifikovaně odhadnuté – kryje každý „ze svého“ – zaměstnavatel ze zisku, společnost z daní nás všech. 

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 7 Základní problémy zaměstnavatelů a zaměstnanců v oblasti odškodňování nedostatečná znalost příslušné legislativy obecně nízké povědomí občanské veřejnosti o problematice bezpečnosti a ochrany zdraví, plynoucí z malého zastoupení této oblasti ve vzdělávacím systému a v hromadných sdělovacích prostředcích

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 8 častá formálnost školení BOZP zaměstnanců  tzv. úrazové pojištění bez motivačních prvků a podpory prevence  tendence pojišťoven zasahovat do procesu odškodňování, a odkazy zaměstnavatelů na tyto – legislativně neoprávněné – zásahy

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 9 Celospolečenský problém Nabídka pomoci od nejrůznějších podnikatelských subjektů lidem poškozeným pracovním úrazem či nemocí z povolání, spojená však s neúměrnou až nemravnou výší provize či s dalšími nejrůznějšími platbami na úkor poškozeného. 

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 10 Možné přispění k řešení zmíněných problémů Zavedení úrazového pojištění s motivačními prvky a fondy prevence a komplexní rehabilitace.  Vyčíslení celkových celospolečenských škod z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání.

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 11 Důsledné vyžadování kvalitního školení BOZP všech zaměstnanců (nejen kmenových, ale i agenturních, brigádníků a cizinců).  Zvýšení vědomostí o oblasti BOZP u malých a menších zaměstnavatelských subjektů a OSVČ, a obecného povědomí občanské veřejnosti o problematice bezpečnosti a ochrany zdraví.

ODŠKODŇOVÁNÍ PÚ A NZP * 12 Prosazení takového etického kodexu či jiného účinného nástroje, který by omezil nebo zcela znemožnil uplatňovat v rámci pomoci ve vymáhání zákonných nároků z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání nemravné provize a zisky. 

Děkuji za pozornost! Radoslav Vlasák Stálý výbor pro sociální a zdravotní problematiku Rady vlády pro BOZP Pracovní skupina pro národní dokumenty BOZP a pro úrazové pojištění Rady vlády pro BOZP