Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Anotace Žáci se během prezentace seznamují s novými pojmy astrologie, astronomie, alchymie. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření duben 2012 Ročník.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_11_CAS_A_JEHO_MERENI Název materiálu:
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vztah živočichů a neživé přírody
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
zpracovaný v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vznik Země Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Astronomické jednotky délky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_ZEMĚPIS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
4. Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Neživá příroda - vzduch
Proč se střídají roční období
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Otáčení Země + Poledník.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období

VÝUKOVÝ MATERIÁL Zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: 1.3.20. Autor: Mgr. Vladana Nováková Období: 11/2012 - 4/2013 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Rozmanitost přírody

Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP ANOTACE: Prezentace je vytvořena k vysvětlení nebo opakování učiva – ZEMĚ, SLUNCE, střídání dne a noci, střídání ročních období. Žáci se s pomocí seznamují s novými pojmy. v prezentaci je také použito video, které střídání období i dne a noci názorně ukazuje. Očekávaný výstup: Objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka Klíčová slova: Země, Slunce, geologie, den, noc, jaro, léto, podzim, zima Druh pracovního materiálu: Power Point

Slunce, Země, střídání dne a noci, střídání ročních období Působení gravitace

Geologie geos – Země, logos – věda přírodní věda, zabývající se složením, stavbou a vývojem Země.

SLUNCE je hvězda, která tvoří střed Sluneční soustavy a je nejblíže Zemi zásobuje zemský povrch TEPLEM a SVĚTLEM ovlivňuje děje, probíhající na Zemi: Podnebí, počasí, příliv, odliv Fotosyntézu (produkci kyslíku)

ZEMĚ je planeta Sluneční soustavy vznikla přibližně před 4,6 mld. let má kulovitý tvar s poloměrem na rovníku 6378,4 km

POHYBY ZEMĚ 365,25 dne kolem Slunce 23 hodin 56 minut 6 vteřin kolem vlastní osy

Střídání dne a noci Otáčením Země kolem osy, dochází k přesouvání oblasti odkloněné od Slunce (střídání dne a noci) den noc Proč je celý zemský povrch rozdělen na 24 časových pásem dle poledníků?

Střídání ročních období sklon osy Země a tvar oběžné dráhy Země kolem Slunce, ovlivňuje množství tepla a světla ze Slunce Tento jev způsobuje střídání ročních dob JARA, LÉTA, PODZIMU, ZIMY http://www.youtube.com/watch?v=7XMio1OnH7s Proč platí, že když je na jižní polokouli léto, je na severní zima a opačně.

PŮSOBENÍ GRAVITACE Sir Isaac Newton fyzik matematik astronom Působí na všechna tělesa Sir Isaac Newton 4. ledna 1643 – 31. března 1727 v Londýně fyzik matematik astronom přírodní filosof alchymista teolog http://cs.wikipedia.org/wiki/Sir_Isaac_Newton

Použité zdroje a litetarura WIKIPEDIE - OTEVŘENÁ ENCYKLOPEDIE. [online]. [ 24. 2. 2013]. Dostupné na: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg >. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sun_in_X-Ray.png>. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Slunce>. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NovaSlunecniSoustava.jpg>. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9B>. <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Earth%27s_Axis_%28small%29.gif>. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Sir_Isaac_Newton>. OPEN CLIPART [online]. [24. 2. 2013]. Dostupné na: <http://openclipart.org/detail/601/earth-by-johnny_automatic>. <http://openclipart.org/detail/65395/sun-with-sunglasses-by-laobc>. <http://openclipart.org/detail/8068/grinning-globe-by-johnny_automatic-8068>. <http://openclipart.org/detail/46075/stop-watch-by-klaasvangend>. <http://openclipart.org/detail/127129/sun-and-earth-by-mathew-j-kavalam>. <http://openclipart.org/detail/87895/red-apple-by-inky2010>. <http://openclipart.org/detail/15864/giorno-e-notte---night-and-day-by-ernes>. <http://openclipart.org/detail/3714/seasons-by-hairymnstr>. YOU TUBE [online]. [24. 2. 2013]. Dostupné na: <http://www.youtube.com/watch?v=7XMio1OnH7s>. WIKIMEDIA COMMONS [online]. [24. 2. 2013]. Dostupné na: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Pr%C5%AF%C5%99ez_Zem%C3%AD.png>. <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg?uselang=cs>. JANOŠKA, M. a kol. Geologie pro učitele. dotisk1. vyd. Olomouc: UP v Olomouci, 1999. 196 s. ISBN 80-7067-961-1.