Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
DOSPĚLÍ NA CESTĚ Lucie Myšková Vzdělávací trajektorie
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
sociální psychologie Škola:
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
Didaktické prostředky
Adaptace osobnosti na zátěž. Změny osobnosti při dlouhodobém stresu
Psychodiagnostické metody 2012
Náročné životní situace, konflikty
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
Udělejte si jarní úklid sama v
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Nevšímal, P.; Fialová, H AT konference 2013
Psychologie koučování
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Pedagogická diagnostika
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Úvod do psychologie
Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.
Assessment centrum.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Osobnostní vlastnosti a výkonová motivace PhDr. Mgr. Štefan Medzihorský Vysoká škola aplikované psychologie Aktuální trendy aplikované psychologie práce.
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
Nástroje pro identifikaci silných a slabých stránek studentů VŠ Metody pro psychology a nepsychology Šárka Karmazínová (MU) Magda Šustrová (VUT v Brně)
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 4. PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY A PRINCIPY PRÁCE SE ZMĚNOU A ZÁTĚŽÍ V NÁROČNÝCH KOMUNIKAČNÍCH.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Tipy a triky AC Mgr. et Mgr. Veronika Víchová registrovanný klinický psycholog Praha 2016 Mgr. et Mgr. Veronika Víchová, registrovaný klinický psycholog.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Didaktické prostředky
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Nábor a výběr zaměstnanců
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Assessment centrum.
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 6
Standardy pro základní vzdělávání
Nadaní na gymnáziích Prázdná strana se záhlavím a zápatím pro případné doplnění grafiky či textu, např. pro umístění grafů, tabulek apod. 1.
Stres a jeho zvládání.
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE I. a II. APLIKOVANÁ SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
Psychologie koučování
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Assessment centrum.
Metody pedagogiky.
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK

DSI – Diferenciální inventář stresu umožňuje diferencované uchopení spouštěčů stresu, manifestaci stresu, dostupných copingových strategií a rizik stabilizace (ve smyslu chronifikace) stresu jak rozsah, tak příčina stresu

DSI – Diferenciální inventář stresu poradenství a terapii se osvědčují přístupy vedoucí ke změně chování, jevil se behaviorální teoretický model pro konstrukci dotazníku stresu jako správná volba Diferenciální inventář stresu je teoreticky podložený a konstruovaný podle konceptu diagnostiky strachu ze selhání Rosta a Schermera (1987)

DSI – Diferenciální inventář stresu Administrace na počítači Trvání ca. 20 minut Čtyřstupňová škála

DSI – Diferenciální inventář stresu Forma testu S1 – pro zaměstnané/dospělé Forma testu S2 pro žáky/mladistvé každá má 124 položek formulovaných podle 4 témat se vztahem ke stresu: vznik stresu, manifestace stresu, coping a stabilizace stresu

DSI – Diferenciální inventář stresu Výstup obsahuje tabulku výsledků s hrubými skóry a percentily pro jednotlivé škály (9) a individuální testový profil. Vznik stresu: každodenními událostmi; v interakcích s ostatními; kvůli existenčním obavám. Manifestace stresu: na fyzické úrovni; emocionálně- kognitivní. Coping: paliativní; instrumentální. Stabilizace stresu: externí; interní.

DSI – Diferenciální inventář stresu K dispozici Rakouské normy Ve spolupráci s distributorem testu v ČR možná tvorba lokálních norem Diagnostika Schuhfried – Vienna Test Systém Další možnosti – DSI HR; BIOFEEDBACK 2000 – BFBEL (Test tolerance ke stresu 6 min), BFSTR (Screening aktivace – stres test – 3 min)

Strategie zvládání stresu - SVF 78 Test se osvědčil při individuální diagnostice i při srovnávání skupin vystavených různým formám zátěže (ve všech náročných situacích, v oblasti klinické psychologie, pracovní a poradenské psychologie atd.) Stres se zde definuje jako psycho-somatické dění, které se z hlediska intenzity/trvání odchyluje od individuálně daného normálního stavu. Způsoby zpracování stresu patří k třídě jevů diskutovaných jako regulační procesy. Autoři sice navazují na Lazarusovu (1980) psychologickou koncepci stresu, ale odmítají jeho pojetí, že stres je jednoznačně spojen s negativními emocemi. Tím se blíží k rozlišení mezi distresem a eustresem.

Strategie zvládání stresu - SVF 78 českém normy obsahuje automaticky generovanou přehlednou závěrečnou zprávu lokální testování na počítači vyhodnocení verze tužka-papír na počítači funkce vzdáleného testování (NET TESTING a PORTABLE TESTING)

Strategie zvládání stresu - SVF položek Vyhodnocení profilu tvořeného 13 škálami vyúsťuje v konfiguraci pozitivní (adaptivní) a negativní (maladaptivní) strategie: POZ 1: Strategie přehodnocení a strategie devalvace. POZ 2: Strategie odklonu. POZ 3: Strategie kontroly. NEG: Negativní strategie zahrnující únikové tendence, perseveraci, rezignaci, sebeobviňování.

Další české metody IHAVEZ – O. Mikšík