ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod do předmětu Název materiáluHygiena při manipulaci s potravinami Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_02(20) AutorIng. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s hygienou při manipulaci s potravinami. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
HYGIENA PŘI MANIPULACI S POTRAVINAMI P. Pechová, 2012
Zdravotní průkaz vstupní prohlídka znalosti z hygienického minima mimořádná prohlídka: -průjmové, hnisavé nebo přenosné onemocnění -průjmové onemocnění na pracovišti -nařízení hygienické služby nebo ošetřujícího lékaře
Osobní hygiena preventivní opatření dodržování osobní čistoty, hygienické návyky režim práce a odpočinku otužování péče o správnou funkci kůže používání správného oděvu a obuvi
Hygiena výživy racionální výživa energetická a biologická hodnota chemické a mikrobiologické látky obsažené potravinách čistota a zdravotní nezávadnost potravin a předmětů pravidelná kontrola zdravotního stavu a osobní hygieny pracovníků
Hygienické a epidemiologické požadavky pravidelné i mimořádné lékařské prohlídky platný zdravotní průkaz pracovníka potravinářství dodržování předpisů o zachování osobní čistoty předepsaný pracovní oděv, pokrývka hlavy hygiena provozu společného stravování a přilehlých prostor kontrola stavu potravin před vlastním zpracováním
Prevence předcházení onemocnění nakažlivými chorobami nebo parazity dodržování hygienických zásad dodržování technologických postupů
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jakými prostředky se provádí sterilizace. Jaké jsou požadavky na hygienu při práci s potravinami? Vyjmenujte pracovní oděv kuchaře.
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN