Téma 13: Finanční plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Financování stavební zakázky
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Úvod do podnikových financí
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Podniková ekonomika Financování podniku.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009 „Inovace předmětu Financování.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Strategická mezera a její analýza s ohledem na nutnost změny strategie
Předmět: Řízení podniku 1
Rozpočty.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Finanční analýza.
Podnikatelský plán VEBER, Jaromír a kol. Management – základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2002, ISBN , str. 464 –
Metody Finančního řízení firmy Tomáš Sobotka A09B0008PMAB.
Prosperita organizace
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
Postavení rozpočtu nákladů v systému plánů a rozpočtů
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Opakování: Co to je rozpočet režijních nákladů
Úvod do modelů hodnocení strategické pozice
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Finanční výkazy obchodních společností
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Struktura podnikatelského plánu
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Začínáme finančně plánovat
Finanční management Téma č.1 Dnešek Nudná přednáška Přínosné Seminárky
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Podnikohospodářské techniky postupu
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomika malých a středních podniků
Téma 11: Finanční plánování
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Management a řízení hotelu
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Téma 13: Finanční plánování 1.  Cíle a obsah finančního plánování 2.  Struktura finančního plánu 3. Metody tvorby finančního plánu

1. Cíle a obsah finančního plánování Finanční plán: Vychází z dosavadního vývoje a z dosažené úrovně podniku hodnocené finanční analýzou, z vývoje budoucího prodeje a vývoje ekonomického prostředí Umožňuje stanovit a analyzovat vazby mezi investičními návrhy a finančními možnostmi podniku Umožňuje pracovat podniku s různými investičními a finančními variantami Omezuje finanční riziko Jeho úkolem je zajišťovat likviditu, dostatečný zisk před zdaněním a umožňuje sledovat základní podnikatelský cíl– růst tržní hodnoty podniku Jeho smyslem je projektování budoucích výsledků současných rozhodnutí

Zásady plánování: Plán vychází ze znalosti tržní situace, včetně tendencí do budoucna Plán je zaměřen na dosažení zisku a na zvýšení tržní hodnoty podniku Plán zahrnuje všechny útvary podniku Části plánu jsou časově a věcně sladěny Plán sestavují pracovníci, kteří budou odpovědni za jeho provádění Plánování je celoroční aktivita, spojená s trvalou kontrolou Plán je založen na klouzavém systému Plán je pružný a upravuje se podle měnících se vnějších podmínek a vnitřních předpokladů tak, aby byl stále reálný Plánování je systematické, přidržuje se určité metodiky a plán se zpracovává v písemné formě.

2. Struktura finančního plánu Posloupnost kroků při tvorbě a realizaci finančního plánu:   1. krok: Finanční analýza podniku 2. krok: Formulace cílů 3. krok: Zvolené strategie 4. krok: Dlouhodobý finanční plán 5. krok: Krátkodobý finanční plán a rozpočty  6. krok: Implementace finančního plánu 7. krok: Kontrola plnění finančního plánu, úpravy a změny plánu

Dlouhodobé finanční plánování (Long-term financial planning) - časovém rozmezí 2 - 5 let. Obsahuje: - analýzu finanční situace - plán tržeb na základě prognózy a plánu prodeje - plánovou výsledovku - plán peněžních toků - plánovou rozvahu - rozpočet investičních výdajů rozpočet dlouhodobého externího financování

Struktura strategického plánu

Krátkodobé finanční plánování Krátkodobé finanční plánování (Short-term financial planning) - v rozmezí několika měsíců až 1 roku Plánování peněžních příjmů a výdajů Obstarávání krátkodobých externích finančních zdrojů s cílem zajištění likvidity podniku  - finanční nástroje operativního řízení – rozpočty a kalkulace (z hlediska finančního řízení je nejdůležitějším rozpočtem rozpočet příjmů a výdajů, sestavovaný i na kratší období než je rok (čtvrtletí, měsíce, týdny, dny)

Kontrola a řízení odchylek Na finanční plánování navazuje kontrola, při níž se porovnáváním finančního plánu s účetními výkazy zjišťují odchylky skutečnosti od plánu. Kontinuální měření a analýza výsledků by měly indikovat odchylky ve vývoji a vést k nápravným opatřením k zajištění plánových cílů nebo se upravuje podnikový plán vzhledem na změněné skutečnosti.

3. Metody tvorby finančního plánu metoda procentuálního podílu na tržbách regresní metoda metoda poměrových finančních ukazatelů analýza nulového bodu finanční modely (simulační a optimalizační)