Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody FINANČNÍ ANALÝZY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody FINANČNÍ ANALÝZY:"— Transkript prezentace:

1 Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Rozvaha a Výsledovka poskytují data pro ZPRACOVÁNÍ FA společností.

2 1. Absolutní metody I. ČÁST ZADÁNÍ Č. 1
a) Horizontální analýza (trendová) b) Vertikální analýza (procentní/strukturální rozbor) 2. Rozdílové metody (rozdílové ukazatele) – II. ČÁST ZADÁNÍ Č. 1 a) Ukazatele zisku b) Čistý pracovní kapitál 3. Poměrové metody (poměrové ukazatele) – V NÁLEDUJÍCÍM SEMESTRU a) Ukazatele rentability (ziskovosti) b) Ukazatele likvidity c) Ukazatele stability (zadluženosti a kapitálové struktury) d) Ukazatele aktivity (obratovosti) e) Ukazatele nákladovosti Dále existují další metody, které jsou předmětem pozdějšího studia.

3 1. Absolutní metody upravují data z účetních výkazů pro lepší vystižení trendů či struktur jednotlivých dat. Jedná se o metody horizontální a vertikální analýzy. Horizontální analýza se zaměřuje na trend vývoje v nějakém časovém období a vyžaduje tedy vytvoření dostatečně dlouhé časové řady. Vertikální analýza je zaměřena na procentní rozbor struktury dat z účetnictví.

4 1 a) Horizontální analýza
Sleduje změny absolutních ukazatelů v čase a říká, jak se dané položky změnily oproti předešlému roku. Změny položek v čase lze vyjádřit v absolutních hodnotách nebo procentech. Procentuální vyjádření je přehlednější a vhodné pro srovnání s jinými společnostmi. Absolutní změna = ukazatel t+1 – ukazatel t [v Kč] Relativní změna = (ukazatel t+1 – ukazatel t) / ukazatel t x 100 [v %]

5 Horizontální analýza majetku společnosti Belstav CZ, s.r.o.
Ukázky z BP Anety Krausové, 2016

6 1 b) Vertikální analýza (procentní/strukturální)
se zaměřuje na vnitřní strukturu absolutních ukazatelů rozvahy nebo výkazu zisku a ztráty. Porovnává tedy jednotlivé položky výkazu k celkové sumě a určuje, jak se na ní tyto jednotlivé položky podílejí. Lze využít absolutní vyjádření v peněžních jednotkách, které je shodné se zobrazením ve výkazech, nebo procentní vyjádření. Podíl i-té položky = velikost i-té položky/Σ všech položek ∙ 100 [v %]

7 Vyjádření v % Vyjádření v absolutní hodnotě Ukázky z BP Anety Krausové, 2016

8 Ukázky z BP Anety Krausové, 2016

9 2. Rozdílová metoda Ukazatele zisku – TOMUTO UKAZATELI SE VĚNUJEME V ZADÁNÍ Č. 1 – část II Čistý pracovní kapitál Výsledovka nám poskytuje přehled o celkových výnosech a nákladech za dané období. V ní najdeme následující formy výsledků hospodaření: Provozní výsledek hospodaření je rozdíl mezi provozními výnosy a náklady na provoz Finanční výsledek hospodaření je rozdílem finančních výnosů a finančních nákladů Výsledek hospodaření za běžnou činnost je součtem provozního a finančního HV Mimořádný výsledek hospodaření je rozdíl mimořádných výnosů a mimořádných nákladů Výsledek hospodaření za účetní období (před zdaněním a po zdanění)

10 2 a) Pro účely finanční analýzy se však využívají poněkud jiné úrovně zisku, které české účetní výkazy nezobrazují, avšak většinu je možno z výkazu zisku a ztráty vypočítat Rozdílovou metodou. (Tyto různé modifikace zisku se pak používají pro výpočet poměrových ukazatelů rentability – příští semestr.): Čistý zisk – EAT (Earnings After Taxes) - V českých účetních výkazech je představován položkou „Hospodářský výsledek za účetní období“ ve výkazu zisku a ztráty/Výsledovce. Zisk po zdanění je určený pro rozdělení majitelům (společníci, akcionáři) nebo pro další využití společnosti. Zisk před zdaněním – EBT (Earnings Before Taxes) Ve výkazu zisku a ztráty odpovídá položce „Hospodářský výsledek za účetní období před zdaněním“. EBT = EAT + Daň z příjmu. Není ovlivňován měnícími se daňovými předpisy. Může být tak využit pro porovnání se zahraničními společnostmi, neboť daňová povinnost se v různých zemích může lišit. Zisk před úroky a zdaněním – EBIT (Earnings Before Interest and Taxes). EBIT = EBT + nákladové úroky Představuje výsledek hospodaření, který nezohledňuje míru zdanění ani způsob financování (to zda jsem si půjčil cizí kapitál, který mě zatěžuje úroky). Zisk před úroky, zdaněním a odpisy – EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) vychází ze zisku před úroky a zdaněním a zvyšuje ho o odpisy majetku. EBITDA = EBIT + Odpisy dlouhodobého majetku Výhodou tohoto ukazatele je nezávislost na volbě odpisové politiky při srovnání v čase nebo porovnání mezi jednotlivými společnostmi.

11 + + + Ukázky z BP Anety Krausové, 2016


Stáhnout ppt "Metody FINANČNÍ ANALÝZY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google