Změny ve věcných údajích v BIB a AUT záznamech v souvislosti s používáním pravidel RDA Květen 2015

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Věcné údaje - pravidla RDA Marie Balíková Skupina pro analytické zpracování
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Indexace pomocí SVA Předmět: Selekční jazyky Přednášející: Mgr. Silvie Kořínková Presová presova-dis.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 2.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro knihovny Jihočeského kraje Věcné zpracování – novinky
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV35 Název školy.
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, a datové schránky Brno KrÚ JMK.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Rozvojový program MŠMT Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích v roce 2014 – EXCELENCE STŘEDNÍCH ŠKOL 2014.
Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech …..rychlé a úspěšné nalezení pohřešovaných dětí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Věcné autority v roce 2016
Účetní dokumentace a její náležitosti
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Odpisové plány Inventarizační zpráva
Co se neuveřejňuje Neuveřejňují se informace, které nelze poskytnout podle předpisů upravujících svobodný přístup k informacím § 3 odst. 1 Zákona o registru.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Postup pro aktualizaci seznamu doporučené literatury a učitelů uvedených u předmětu ve studijní agendě STAG.
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Jmenné autority - změny podle RDA Personální autority
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Sémantické aspekty katalogizace VI
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Řadič Orbis pictus 21. století
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Formální úprava rešerše
Gymnasium Jižní Město Praha
Vykazování postupu nebo stavu
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DUM - Digitální Učební Materiál
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Katalogizace beletrie pro knihovny ČR
Pozemkové úpravy.
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2018/2019
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Člověk a zdraví Bc. Kateřina Cuperová
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Soubory národních jmenných autorit
Dělení rozpočtu PřF v roce 2009
Věcné učení První pomoc
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Radka Římanová a Barbora Drobíková
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Změny ve věcných údajích v BIB a AUT záznamech v souvislosti s používáním pravidel RDA Květen 2015

Přesun fiktivních entit označujících individuální entity typu Jessica Fletcher a entit označujících fiktivní i reálné postavy ne lidského původu např. medvídek Pú Fiktivní entity označující individuální entity typu Jessica Fletcher (fiktivní postava), Zeus (řecký bůh), Medea (mytologická postava) a entit označujících fiktivní i reálné postavy ne lidského původu např. medvídek Pú (fiktivní postava), jelen (bájné stvoření), Kosatka (velryba) budou přemístěny do souboru jmenných personálních autorit. Fiktivní postavy označující skupiny fiktivních postav, např. Simpsonovi (rodina) zůstávají dočasně zařazeny do věcných autorit. Více informací

Změny u preferovaného/unifikovaného názvu Bible místo zkratek „S.Z,“, „N.Z“ používáme celý výraz, např. $a Bible. $p Nový zákon při zápisu jednotlivých částí Starého/Nového zákona se vypouští zkratky „S.Z,“, „N.Z“ a uvádí se rovnou jméno příslušné části, např. $a Bible. $p Ezechiel

V chronologických údajích se zkratka „stol.“ rozepíše, bude nahrazena výrazem „století“, např. 9. stol. se změní na 9. století do 10. stol. se změní na do 10. století u přesahu století typu stol. se zkratka stol. nahradí rozpisem „století“, např stol. se změní na století tento výraz se nedoplňuje za první číslovku jako je tomu u personálních a korporativních autorit zkratka př. Kr.; po Kr. zůstává, nerozepisuje se instrukce Aplikace chronologických údajů v BIB záznamech zůstává v platnosti a je upravenaAplikace chronologických údajů v BIB záznamech změnu V BIB i AUT záznamech lze provést globální opravou

Školení týkající se tematických a geografických autorit v souvislosti s používáním tzv. doporučených 3XX polí aplikovaných v AUT záznamech personálních a korporativních autorit více informací fondu/katalogizacni-politika/vecne-udaje_-rda - slide 5 fondu/katalogizacni-politika/vecne-udaje_-rda v případě potřeby a po rozhodnutí knihoven o aplikaci těchto doporučených polí v AUT záznamech personálních a korporativních autorit budou pro zájemce z řad jmenných katalogizátorů zorganizována potřebná školení