DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace chemických látek
Oznámení uvedení kosmetického prostředku na trh Evropského společenství („notifikace“ kosmetického prostředku) Ing. Miroslav Kapoun
Evropská soukromá společnost s r. o
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Potravinová politika.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Výživová a zdravotní tvrzení
Ing. Miriam Bellofattová Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Jana Nováková Státní zemědělská a potravinářská inspekce
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
OznaČování potravin pro zvláštní výživu
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Potraviny pro zvláštní výživu
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Výživová a zdravotní tvrzení
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
ZÁKON č. 356/2003 Sb. AKTUÁLNÍ STAV
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
ZÁKLADNÍ DIREKTIVY, SMĚRNICE, NORMY V KOŽEDĚLNÉM OBORU PŘED A PO VSTUPU DO EU.
Sem můžete vložit název prezentace. SZPI Očekávaný postup státních kontrolních orgánů v okamžiku platnosti nařízení ES/1924/2006.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Sůl moc nebo málo ?.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Škrob a výrobky ze škrobu
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Workshop ČASP pro výrobce potravin
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Problematika potravinových odpadů v ČR
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Definice - Pojmy Důležité pro porozumění právních předpisů v krmivářství. Důležité pro vzájemnou komunikaci. Definice jsou uvedeny v právních předpisech.
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Pojmy - potraviny, funkční potraviny, potraviny pro zvl
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Škrob a výrobky ze škrobu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce

DOPL Ň KY STRAVY = potravina ! jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích (definice v zákoně č. 110/1997 Sb.)

DOPL Ň KY STRAVY Právní p ř edpisy:  zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích  nařízení č. 1169/2011. o poskytování informací o potravinách spotřebitelům  vyhláška č. 225/2008 Sb. kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin  směrnice č. 2002/46 týkající se doplňků stravy  nařízení č. 1924/2006 výživová a zdravotní tvrzení

DOPL Ň KY STRAVY

Ozna č ování dopl ň k ů stravy a) v názvu potraviny slovo „doplněk stravy“, b) název vitaminů, minerálních látek nebo dalších látek charakterizujících výrobek, c) číselný údaj o množství vitaminů, minerálních látek nebo dalších látek vztažený na doporučenou denní dávku, přičemž u vitaminů a minerálních látek se použijí jednotky uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce, d) údaje o obsahu vitaminů a minerálních látek i v procentech doporučené denní dávky uvedené v příloze č. 5 k této vyhlášce, přičemž tento údaj lze uvést i v grafické podobě, e) doporučené denní dávkování a popřípadě další podmínky použití, f) varování před překročením doporučeného denního dávkování, g) upozornění, aby byly výrobky uloženy mimo dosah dětí, h) upozornění, že doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy, i) upozornění „Nevhodné pro těhotné ženy“ u doplňků stravy obsahujících více než 800 µg (RE) vitaminu A v denní dávce

DOPL Ň KY STRAVY Ozna č ování dopl ň k ů stravy nesmí přisuzovat vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat obsahovat žádné tvrzení uvádějící nebo naznačující, že vyvážená a pestrá strava obecně nemůže poskytnout dostatečné množství vitaminů anebo minerálních látek. Výživová a zdravotní tvrzení u doplňků stravy se mohou uvést za podmínek přímo použitelného právního předpisu Evropských společenství o požadavcích na uvádění nutričních a zdravotních tvrzení při označování potravin – nařízení č. 1924/2006

DOPL Ň KY STRAVY Zp ů sob pou ž ití: Doplňky stravy se používají upravené do formy kapslí či tobolek, pastilek, tablet, dražé, sáčků s práškem, ampulek s tekutinou, kapek nebo jiných jednoduchých forem tekutin a prášků určených pro příjem v malých odměřených množstvích, a takto se uvádějí do oběhu Doplňky stravy se do oběhu uvádějí pouze balené

DOPL Ň KY STRAVY Do potravin nelze přidávat jednotlivě nebo jejich směsi omamné nebo psychotropní látky, prekursory kategorie I přímo použitelného předpisu Evropských společenství, další látky, u nichž byl prokázán toxický, genotoxický, teratogenní, halucinogenní, omamný či jiný nepříznivý účinek na lidský organismus. Další látky, které nelze použít při výrobě potravin, jsou uvedeny v příloze č. 4. vyhl.č.225/2008 Sb. → tam jsou uvedeny některé látky, které jsou zakázány v ČR, ale v některých členských státech nejsou zakázány

DOPL Ň KY STRAVY informa č ní povinnost tzv. notifikace  od před prvním uvedením do oběhu DS oznamuje provozovatel potravinářského podniku Ministerstvu zemědělství v listinné nebo elektronické podobě – český text označení, který bude uveden na obale/etiketě potraviny  nejedná se o schvalovací proces !  zodpovědnost za bezpečnost, kvalitu, označování nese primárně provozovatel potravinářského podniku ! -v některých členských státech není tato oznamovací povinnost stanovena -do byla tato oznamovací povinnost stanovena vůči Ministerstvu zdravotnictví

D Ě KUJI ZA POZORNOST