VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický proud.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Tepelná výměna prouděním
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrické vodiče a izolanty
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Vedení tepla (kondukce)
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Na této prezentaci spolupracovali:
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_05-51 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Hospodaření s teplem Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_05-43 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo Jméno autora:Jaroslava Vondráčková.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Tepelná výměna prouděním
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno autora:Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Materiál seznamuje s tepelnými vodiči a izolanty a předkládá úkoly k řešení konkrétních situací

Šíření tepla vedením Jak je možné, že voda v hrnci, postaveném na zapnuté plotýnce vařiče, se ohřeje? Víme, že teplo přechází z jednoho tělesa na druhé. Vzpomenete si, z kterého tělesa na které? A vzpomenete si, za jakých okolností se tepelná výměna neuskuteční?

Tepelné vodiče Částice látek na sebe narážejí. Rychlejší částice se tím zpomalí, pomalejší se zrychlí. Tím se chladnější těleso ohřívá a teplejší těleso se ochlazuje. V pevných látkách atomy kmitají. V kapalinách se atomy a molekuly posouvají. V plynech se zvýšená rychlost předává pouze srážkami molekul. Látky, které vedou teplo dobře, nazýváme tepelné vodiče. Schopnost vést dobře teplo mají především kovy. Na vedení tepla v nich se podílejí volné elektrony. Nejlepšími vodiči tepla jsou stříbro, měď, hliník, ………

Budeme si pamatovat Vedením se teplo šíří v pevných látkách, v kapalinách i v plynech. Dobře vedou teplo pevné látky. Špatně vedou teplo kapaliny a plyny.

Tepelné izolanty Látky, které vedou teplo špatně, nazýváme tepelné izolanty. Tepelnými izolanty jsou některé pevné látky, které neobsahují volné elektrony – plasty a sklo. Tepelnými izolanty jsou většinou i kapaliny (výjimkou jsou tekuté kovy). Nejlepšími tepelnými izolanty jsou plyny (vedení tepla se v nich uskutečňuje srážkami a ty nejsou časté). Vůbec nejlepším tepelným izolantem je vakuum. Víte proč? V praxi se používají jako tepelné izolanty látky obsahující vzduch – suché dřevo, vata, pěnový polystyrén, peří, …..

Příklady z praxe Hliník a měď jsou schopné dobře odvádět teplo. Proto se z nich obvykle vyrábějí chladiče aut, tělesa klimatizace nebo i chladiče tepelně zatěžovaných elektronických součástek. Inertní plyny (argon, neon, …….) patří mezi výborné tepelné izolanty. Proto se jimi plní prostor mezi skly u moderních oken. Prostor uvnitř iglů vyhřeje i obyčejná olejová lampa. Sníh je totiž velmi dobrým tepelným izolantem. Zevnitř jsou iglů ještě vyložena kožešinami polárních zvířat. Chlupy těchto kožešin jsou duté, obsahují vzduch, a proto mají vynikající izolační vlastnosti.

Diskutujeme Proč nám velký kus železa připadá studený, ale například malý železný hřebík ne? Proč jsou podlahy z keramických dlaždic „studené“ a podlahy ze dřeva nebo z korku „teplé“? Proč dáváme na podlahy koberce?

A stále diskutujeme Proč se studené kovové předměty zdají být chladnější než dřevěné o stejné teplotě? Proč se např. u vařičů, žehliček a dvířek kamen zhotovují držadla z porcelánu, umělých hmot apod.

Popřemýšlej Zahříváme-li plamenem na jednom konci kovovou tyčku, pocítíme po chvíli, že se zahřívá i její druhý konec. Vysvětli tento jev a uveď jeho název.

Mozek se raduje. Pokračujeme. Říká se, že kožich hřeje. Jak se to myslí, když přece kus ledu volně položený ve vytopené místnosti roztaje dříve, než kdyby byl zabalen do kožešiny? Proč máme v bytech dvojitá okna? Stará pranostika praví: „Únor bílý, pole sílí.“ Vysvětli, jaký účinek má vrstva kyprého sněhu při nebezpečí vymrznutí obilí.

Použitá literatura RAUNER, Karel – hlavní autor. Fyzika 8 – učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN MACHÁČEK, Martin. Fyzika 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk 2. vydání. Praha: Prometheus, ISBN Použité obrázky: [online]. c2011 [cit ].