Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8."— Transkript prezentace:

1 ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8. Anotace: Změna vnitřní energie tělesa Prezentace poskytuje podporu při výkladu zvýšení vnitřní energie tělesa vykonáním práce a tepelnou výměnou (zejm. vedením). Uvádí rozdíl mezi tepelnými vodiči a izolanty. Prezentaci je vhodné doplnit jednoduchými frontálními i demonstračními pokusy. Prezentace obsahuje několik otázek a úkolů zaměřených na praxi. Slouží i jako předloha pro zápis poznámek. Klíčová slova: vnitřní energie tělesa, pohybová energie částic, teplota tělesa, tepelná výměna, tepelné vodiče, tepelné izolanty Autor: Mgr. Pavlína Nová Datum vytvoření: Kód: VY_32_INOVACE_FY814 Poznámky: Pomůcky: dřevěný špalík, smirkový papír, kovová a skleněná tyčinka + kahan, zkumavka + papír na propálení, kádinky s horkou a studenou vodou, hliníková a ocelová lžička Učebnice: Fyzika pro 8. ročník základní školy, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Prometheus, 2004

2 Změna vnitřní energie tělesa
Fyzika 8 Změna vnitřní energie tělesa

3 2. Změna vnitřní energie tělesa
celková pohybová energie všech částic v tělese je součástí vnitřní energie tělesa zvýšení teploty tělesa → zvýšení vnitřní energie tělesa

4 Vnitřní energie tělesa (a jeho teplota)
se může zvětšit: 1. vykonáním práce 2. při tepelné výměně

5 1) Vykonání práce Tření Stlačení plynu řezání vrtání broušení
průlet meteoroidu atmosférou Stlačení plynu vzduch v hustilce spalovací motory

6 2) Při tepelné výměně (vedením, prouděním, zářením)
Při styku dvou těles o různé teplotě předávají částice teplejšího tělesa část své pohybové energie částicím chladnějšího tělesa, dokud se teplota nevyrovná = tepelná výměna vedením (např. čaj a hrnek, zahřívání těles plamenem).

7 tepelné vodiče tepelná výměna probíhá rychle (kovy) tepelné izolanty tepelná výměna probíhá pomalu (vzduch, peří, srst, molitan, duté vlákno, pěnový polystyren)

8 Otázky a úkoly: Jaký vliv má zvyšování teploty tělesa na jeho vnitřní energii? Jakými dvěma způsoby lze zvýšit vnitřní energii tělesa? Vysvětli, čím je způsobeno zahřívání dřevěného špalíku i nástroje při řezání, broušení, vrtání. Jaký to má vliv na vnitřní energii obou těles? Vysvětli, mezi jakými tělesy nastane tepelná výměna: uvaříš si hrnek čaje, ochladíš ho přeléváním do jiného hrnku (mezitím vyplachuješ studenou vodou), do čaje si dáš cukr a citrónovou šťávu a zamícháš lžičkou. Vysvětli rozdíl mezi tepelnými vodiči a izolanty a uveď příklady z vlastní zkušenosti.

9 KONEC


Stáhnout ppt "ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8."

Podobné prezentace


Reklamy Google